Ora de muzică 40

jethro tull

Recunosc, se găsește în mine unul care spune nu cheltuielilor, asta nu mă face însă….

Ca o obișnuință venită din copilărie, eu n-am plătit niciodată un bilet de spectacol. Crescând pe lângă o casă de cultură am avut privilegiul de-a putea ocupa un loc gratis în sala în care marii și micii artiști își făceau meandrele după bunul plac. Cred că de aceea a câștigat statul acasă în detrimentul mersului la concertul Toto. Îmi pare bine că au fost toți cunoscuții mei, au să-mi povestească ei impresiile, iar eu la rândul meu dumneavoastră.

Nu trecem mai departe de Falling in Between fără să mai punem câteva nume pe tapetul prezentării, spuneam surprinzătoare și noi în realizarea lui. Ian Anderson chiar nu are nevoie de cuvinte multe, el este o legendă în sine, l-ați văzut de curând prin Buzău cântând piese ale lui Jethro Tull în compania unor muzicieni cu mult mai tineri decât el și pentru cine nu știe, faimosul flautist este poliinstumentist. Bass, armonică, saxofon, percuții, claviaturi, mandolină, balalaică, bounzouki și chitară electrică pe care a abandonat-o pentru că nu putea fi la fel de bun ca Eric Clapton. Folosește cu succes însă chitara acustică în pasajele ritmice și melodice.

Prescurtarea numelui era chiar necesară, după ,,L” urmau destule litere greu pronunțabile în română, așa că L. Shankar i s-a potrivit de minune indianului naturalizat în 1969 în State. Violonistul vine dintr-o familie de muzicieni, tatăl practicând același instrument și mama, Veena, un fel de cobză mare cu corp de lemn de forma unei semisfere ornamentate cu sculpturi sau desene cariate, cu patru corzi peste gâtul în formă de baston terminat cu un cap de dragon de obicei și trei poziționate lateral. Nici frații nu sunt mai prejos, unul îmbrățișând tot vioara, celălalt compozitor de muzică de film. În India a obținut o licență în fizică, în State un doctorat în etnomuzicologie cu tema ,,Arta viorii de acompaniament în muzica clasică din India de sud”. A început cu John McLaughlin, a continuat pe cont propriu la primul dintre cele 12 albume cu Frank Zappa, a trecut pe la Peter Gabriel, sunt pe lista lui și Van Morison și Bruce Sprinsteen și Vai și Yoko și Clapton…. Are soundtrack-uri pe 12 de filme. Pe albumul Toto este solicitat atât vocal cât și cu vioara pe două piese, cele mai frumoase: Falling in Betwwen și Bottom of Your Soul.

Revine James Pankow, cel vinovat de părțile de trombon de la Rossana, pe care l-am trecut cu vederea în episoadele trecute. Mare parte din cariera sa muzicală se leagă de trupa Chicago, de aptitudinile de compozitor, de aranjor de suflători, dar și de solist vocal pe două dintre piesele de pe albumele X și XI. O altă colaborare importantă o are cu BeeGees în 1979 și cu zece ani în urmă cu Three Dogs Night cu care scoate hitul Celebrate.

Roy Hargrove este un trompetist de excepție, un leader de banduri cu două Grammy câștigate pentru două stiluri diferite. Este printre muzicienii tineri, generația 69 care reușește să obțină recunoașterea internațională încă din 98, cu 21 de albume și mult mai multe colaborări cu Marcus Miller, John Mayer, Herbie Hancock, Steve Coleman și….

Tom Scott este unul dintre saxofoniștii cu blazon. Se bucură de o carieră în muzica de televiziune în anii 70 și 80 în serialele The Streets of San Francisco și Starsky and Hutch, are un solo și câteva intervenții pe number one-ul trupei Wings Listen to what the Man Said, cântă tema filmului Taxi Driver. Nu poți să faci notă discordantă cu familia, în special cu tatăl, Nathan Scott creditat cu peste 850 de teme muzicale pentru televiziune și mai mult de o sută de piese pentru film în calitate de compozitor, dirijor și orchestrator. Tom are și el o discografie consistentă ca lider, 24 de albume, este o bună parte din carieră cu The Blues Brothers. Ar mai fi și George Harrison și Paul McCartney beneficiari ai suflăturii lui, Joni Mitchell, Blondie, Stewart, Quincy Jones….

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share