Ora de muzică 273


În echipa tehnică sunt cinci nume deja consacrate, Robert Orton, acel triplu câștigător Grammy pentru albumele The Fame ale Gagăi, cei 25 Years ai lui Sting, Martin Kierszenbaum, producător, dar și inginer de sunet pentru 57th & 9th, cunoscutul Donal Hodgson, aici în calitate de participant direct la imprimări, Qutrochi, ,,paznicul și îngrijitorul” ,,grajdurilor” cu ,,caii putere”, chitările ,,stăpânului” Gordon Sumner și un personaj vechi în meseria care face din artist o stea sau doar un biet menestrel, masterizarea: Bob Ludwig.
Este interesant să-l găsesc pentru a treia oară după o perioadă atât de lungă, după Fahrenheit-ul lul Toto și The Soul Cage-ul lui Sting pe acest domn, Ludwig, sarea și piperul discului. Pe același post ca Donal, a participat și Tony Lake, membru al staff-ului Cherrytree, condus Kierszenbaum, Tony, nu un tip tinerel după cele câteva fotografii găsite, cu un păr creț, bogat, ce-i stă mai ceva ca lui Bryan May în tinerețe, pare-se nici unul prea vechi în meseria de ,,imprimator pe bandă”, laudele sale neputând înscrie mai mult de 10 albume, dar de marcă dacă ținem seama de faptul că este pentru a doua oară la pupitrul tehnic în cazul Sting, prima reușită fiind înscrisă în 2014 la fabricarea materialului spectacolului de pe Broadway, The Last Ship. Curios este cum de nu l-am găsit la acel moment. În afara acestui segment de întegistrare, a lucrat și ca inginer, inginer asistent, vocalist la discul lui Skylar Stecker, un video realizat pentru Max and the Moon.
Owen Mulholland, unul dintre cei șase asistenți de studio, are o adresă de mail, v-am tot povestit că am încercat să intru în relație directă cu artiștii și ajutoarele de nădejde, căreia Yahoo nu-i găsește locația. Cum unora le place mai mult jazz-ul, Owen a fost prezent mai mult pe albumele de acest gen sau apropiate lui, o Norah Jones și un Gregory Porter apelând la serciciile sale. O carieră începută în 2011 ce adună 30 de discuri, ultimul pe anul ce a trecut fiind eponimul Aziza, sub sigla Sear Sound, newyorkeză, acolo unde are contract Owen.
Grant Valentine este în aceeași echipă cu Owen, tot jazz-ul se pare că-l atrage mai mult, are prima nominalizare pe un album în 2015 și a adunat în doar doi ani 16 materiale cu nume mai puțin cunoscute la noi: Orrin Evans, Greg Diamond, George Coleman….
De același parteneriat cu Owen în studio are parte Jeff Citron cel puțin în două rânduri, același album cu Norah și Porter, și unul cu Dhafer Youssef, plus cel cu Sting. Zic mersi și pentru atât.
Pare monoton să remarc că Richie Kennon, al cărui nume de familie este aidoma cu cel al cunoscutului cuplu mamă-tată, că așa i se spune în tagma noastră mufei universale pentru microfoane, mixere, amplificatoare, etc, are puține realizări ca asistent în studio și cu intermitențe, 2011, 2013 și 2016, în număr de opt. Sigur va adăuga și altele, este probabil, la fel ca ceilalți, un tânăr la început de drum.
Ordinea așezării tehnicienilor a fost gândită bine, la final sunt cei cu realizări mai multe. Thom Beemer, angajat la Avatar Studios are rezultate remarcabile, 39 de producții audio, de-o acuratețe deosebită, un sunet degajat. Spune undeva, singurele fraze găsite însă, că nu regretă drumul pe care l-a ales, că este fericit că a dovedit că are o mentalitate tocmai bună pentru a lucra alături de muzicieni, că poate fi atent la detalii și îi merg mâinile suficient de bine, calități ce l-au determinat pe unul dintre profesori să-l remarce și să-l trimită către o practică și un loc de muncă foarte bun. De apreciat, Thom, încheie cu ,,… lucru pe care nu l-ar fi făcut doar pentru un singur student.” despre binevoitor. O lecție bună și pentru sistemul nostru ,,dezinteresat” de învățământ.
Despre Tyler Hartman, deloc bătrân și nu mai devreme ca ceilalți asistenți la pupitrul de mixaj, din 2011, vorbesc cele 70 de discuri, două dintre ele aparțin veteranului Paul McCartney, în medie aproape un album pe lună. Și este în sine o performanță.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share