Ora de muzică 260

sting-petrol-head-385x240
Celui ce muzica lui Sting nu-i vine ușor la socoteală în noua prezentare, și nu sunt singurul cu această decepție în palmares, nu-i rămâne altceva în afara poeziei-poveste pentru a se reîndrăgosti de acest Mister, fără de care eram cu siguranță mai puțin aplecați către sine.
Nota în care își începe One Fine Day este de la primul cuvânt optimistă, vine cu o propunere de reflecție asupra istoriei, una ce poate fi privită de la extreme atât încurajator, cum că ce va fi vom vedea, cât și dezarmant, chiar din gura celor a căror analiză ar fi putut da un verdict mai blând și o circumstanță atenuantă ciclului interminabil de greșeli, aceleași, omenești. Apoi, cu aceeași antonimie, se folosește de vreme pentru a se adresa liderilor mondiali spre a-i responsabiliza de certitudinea că planeta este bolnavă, că animalele nordice pier datorită acestui amestec nociv în firescul naturii și m-aș încumeta să amintesc o expresie a unui cunoscut mai vârstnic, poet prin simțiri, întâlnit într-o ședință recentă de cenaclu, Doru Georgescu, dar foarte nimerită pentru sensul strecurat de Sting printre…: ,,În ziua judecății vegetale…”. Sigur, nu este originală în procent maxim, nici pe jumătate, mă ajută însă să vă spun cam de unde ar trebui contemporanul nostru plăsmuitor de versuri să plece: atât de la un vocabular mai puțin uzat, construcții de imagini noi, cât și de la cele mai puțin spuse, iar acest încă domn al auzeniilor fenomenale are darul cuvintelor neașteptate, ultima strofă dându-mi ocazia de-al cataloga un pic român: ,,Azi plouă cu pisici și câini, Iepurii sar din pălării…, Mâine este epidemie de broaște, Trebuie să facem ceva repede sau murim, Când șerpii pot vorbi și porcii vor zbura, Și vom fi mai înțelepți, Într-o bună zi…”.
Young Pretty Soldier pornește de la vechea întâlnire idilică de pe malul râului a doi îndrăgostiți ce-și fac planuri de nuntă, doar că băiatul se destăinuie despre hotărârea sa de a se înrola și ca în filmele americane, începe chiar de a doua zi viața nouă de ostaș. Cadru cu cadru, ea îl privește în masa uniformă de chipuri care se îndreaptă dintr-o inițiativă personală inexplicabilă, în marș, spre un război sau altul, cu teama că el nu se va întoarce, dintr-o pornire sufletească, ca să se asigure oarecum că nu există nicio îndoială în acest câteodată drum fără întoarcere. Mi-am venit în fire, recitind textul a… oară, am revăzut pelicula bănuită anterior, nu vă pot spune exact numele, ea există și fixează acțiunea undeva în secolul în care armata era o alternativă la sărăcie, în veacul în care căruța umbla din târg în târg și în schimbul șilingului regal, trusoului soldățesc și unui blid de mâncare semnau, ireversibil, un petic de hârtie cu angajamentul de a se jertfi pentru pămăntul natal. Gestul fetei de a se da drept băiat, cu gândul, nestipulat de Sting, dar normal într-o asemenea închipuire narativă, de a-și reîntâlni iubitul, trăsăturile feminine ascunse în falsa identitate, ademenitoare, o pun în situația de a fi curtată, de fapt curtat, de cel căruia i se spune Căpitan…. Dar am spus cam multe și m-aș bucura să ascultați singuri istorioara din spatele acestui cântec.
Este spălat de păcate în ochii mei de admirator cu aceste stihuri, nu neapărat foarte valoroase în vederile criticii avizate, dar revigorante, libere de constrângerile literare ce la noi încă durează când vorbim de versul cântat. Petrol Head este o altă mostră a acestui tip de creație pe meleagurile unde restricția strigătului sufletesc este o utopie, o invitație la o călătorie pe cât de imaginară, din mijlocul patului, în liniștea și relaxările cele mai profunde, pe atât de nebunească, într-unul dintre automobilele cele mai îndrăznețe, 300 de cai, motor cu 16 pistoane în V, turat la maxim pe o autostradă unică, el, șoferul, erijându-se în însuși Moise, ghidul și făgăduitorul de dumnezeu….

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share