Ora de muzică 258

image
Data publicării oficiale pentru 57th & 9th: 11 Noimbrie 2016. Ambele versiuni, standard și Deluxe.
Din calupul standard al acestei încercări reușite de a reveni pe tărâmul rock, au rămas neamintite două piese: Down, Down, Down și Pretty Young Soldier. Adaosul muzical de pe varianta specială, conține o versiune cântată în orașul ,,îngerilor” a melodiei I Can’t Stop Thinking About You, un Inshallah produs într-o sesiune susținută la Berlin și o mai veche piesă, Next To You, executată în compania trupei The Last Bandoleros la Rockwood Hall Music. N-a avut astâmpăr și-a fredonat pe unde i-a venit, după ce anterior se perindase toată vara dimpreună cu Peter Gabriel într-un turneu. Și ce altceva fac muzicienii de carieră?
Vorbim din nou despre echipă, ca la anterioarele albume, vorbim din nou despre împărtășirea feeling-urilor între prieteni, dar și cu oameni noi. Trei dintre piese au particularitatea de a fi fost compuse exclusiv de Sting, I Can’t Top Thinking About You, Heading South on the Great North Road și Inshallah, restul de șapte sunt rodul punerii la comun a iubirii de sunet după cum urmează: 50.000, One Fine Day, Pretty Young Soldier și Petrol Head – Sting, Dominic Miller, Lyle Workman Josh Freese; Down, Down Down și If You Can’t Love Me – Sting, D. Miller și Vinnie Colaiuta; The Empty Chair – Sting și Josh Ralph.
Toți compozitorii apar pe album ca instrumentiști, cu o excepție: Ralph. Voi afla care i-a fost procentul în definitivarea ,,scaunului gol”, până când ,,turta” muzicală se mai răcește și ecourile discului se vor înmulți, vă pot spune că acest Josh Ralph are un material publicat, un documentar despre jurnalistul surprins între notele lui și ale lui Sting. Până la developarea întregului ,,film”, o să pornim la drum cu truditorii noului material. În cele trei luni de perindare spre și dinspre studio, s-a muncit, s-a tatonat fiecare idee și s-au definitivat, Sting cu experiența anterioară de basist, chitarist, pianist și ceva percuții, Dominic cu chitările și ca să preia din exemplul prietenului, s-a lăsat înregistrat agitând shaker-ul, Colaiuta a dat tot ce a putut la tobe, dar nu numai el, sunt creditați cu ,,bătăi” Josh Freese și Zach Jones. Tot la secția de percuții revine, în fapt n-a fost niciodată despărțit de Sting în concertele ultimilor 13 ani, în afara celor cu lăuta, Rhani Krija, nedespărțit pare și Rob Mathes în perioada ultimă, și voi vedea dacă rolul său s-a redus aici doar ca interpret la pian, Lyle Workman, cel de-al doilea compozitor la prima colaborare cu Sting, fiindcă Freese a susținut câteva spectacole în compania lui prin 2005, a susținut o parte din partitura de chitară. În episoadele trecute vă atrăsesem atenția asupra numelui Martin Kierszenbaum, prezent pe câteva anterioare materiale discografice, atunci ca ajutor de inginer de sunet și înlesnitor de relații cu artiștii de studio, acum ditai producătorul, precum odinioară Kipper, dar și instrumentist în zona claviaturilor: orgi, pian, mellotron și altele cu ,,alba, neagra…”. Grupul The Last Bandoleros, parcă anticipasem niște informații recent, îi are în componență pe Jerry Fuentes ca vocalist și chitarist, pe Diego Navaira în aceeași ipostază de solist și chitarist, dar bass și Derek James cu intervenții de backingvocals. Și dacă tot fură mexicani, englezi, americani și-un nativ din Maroc, ia să dăm drumul la naționalități arabo-asiatice: Razan Nassreddine – voci adiționale, Hazem Nassreddine – țiteră turcească, Thanet Azzawi și Nadim Sarrouh la cobze sau lăute arabe, Nabil Al Chami – mânuitor de clarinet, Jean-Baptiste Moussarie la chitară. Atenție, Marion Enăchescu la vioară, iată, al treilea român în contact direct cu Sting, colegă cu Hazem în Fattouch Band, dar, și iar ciuliți urechile, și cu Salam Al Hassan, în același grup, percuționist pe bune aici la Sting, nu ca unul de-al nostru ce-a dat-o pe ritmici vocale și alte onomatopee. Ultimul component al bazei din studioul Hell’s Kitchen se numește Accad Al Saed – percuționist, de asemenea.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share