Ora de muzică 245

image
Mă miram ca Isobel Griffits să fi fost de capul ei singură, singurică în hățișul acesta de muzicieni aduși cu dedicație la comanda compozitorilor, ea a fost secondată de o altă doamnă, Charlotte Matthews, ca asistentă, pentru a-i ușura munca, a se ocupa de o parte dintre ei, a le face cunoștință unii cu alții…. Asta în cazul în care nu se văzuseră niciodată.
Despre dânsa am avut ghinionul a nu găsi mai mult de câteva liste cu toate proiectele în care Ltd-ul Isobelei s-a implicat. Din interminabila listă a The Last Ship-ului face parte Mike Casteel, un muzician ce a ales în afara instrumentului de bază, trompeta, să preia munca de jos a orchestrei și creatorilor, aceea de a copia ciornele acestora într-o grafie citeață, a corecta și a îndruma spre nuanțele potrivite în partitură. Calificarea ,,music preparation” acoperă necesitățile tehnice dinaintea primei măsuri cântate la repetiție, în concert, la înregistrări, spectacole omagiale precum ,,The Obama inaugural Celebration”, producții de film, printre care pelicula pentru copii ,,The Pirates who don’t do anything”, în calitate de orchestrator. Așa că nu împușcați copistul pentru greșelile cântăreților. Activitatea sa cuprinde și servicii ziaristice acordate unor publicații de prestigiu: Hal Leonard Publishing, Word Music, McGraw-Hill Publishing, Willow Blossom Publishing, Silver Burdett Ginn Publishing și Music Theater International. Să nu minimizăm totuși instrumentistul. Are în afara spațiilor orchestrale prestații valoroase acordate vedetelor Aretha Franklin, Natalie Cole și Wayne Newton.
Un cuplu fericit soții Casteel. M-a trecut pentru prima oară după mulți ani un fior în stomac la cititerea celor câteva cuvinte și audierea câtorva melodii dintre cele 1200 înregistrate în 2005 pe 45 de CD-uri sub titulatura ,,Spotlight on Music…” pe grade de învățare. O fi aducerea aminte despre copilărie. Lori Casteel este Nashville-eancă, vocalistă, producătoare, copistă, preparatoare muzicală, contractoare, profesoară în ale înregistrărilor cu grad sporit de interpretare vocală de grup, ea însăși o coristă și o conducătoare de grupuri vocale redutabilă. Mamă fiind, slăbiciunea ei sunt copiii, de aceea numeroasele colaborări cu Disney Theatrical și studiourile acestora, cu Music Theater International, Tama Witmark și Rodgers & Hammerstein. A trecut pe la televiziuni punându-și la bătaie glasul pentru personaje din producții celebre: Sound of Music, Nunsense…. N-am trecut la Mike orchestrele servite cu partituri și alte nimicuri importante pentru un material bun, le pun în contul amândurora cu felicitările de rigoare: Nashville Symphony, the National Symphony, Boston Symphony, Los Angeles Philharmonic….
Ăștia da oameni! Conciși. Într-o frază scurtă spun esențialul: ,,… ne facem treaba la timp și încadrată în buget.”. Dakota Music Service este firma pentru care Dave Hage lucrează de ceva vreme, la ei ca librar și copist de partituri. Cam același lucru l-a făcut și pentru Sting, ca asistent al celor doi Casteel, dar și pentru alții, printre multele sale joburi am găsit o participare ca pianist, iar în alta bifat în calitate de compozitor. Deocamdată iau de bun internetul, singura bibliotecă viabilă, și voi mai adăuga în ce constă munca unui scriitor de partituri azi. Lucrurile au trecut de la faza primă de așternere manuală pe hârtie a notelor la tastare pe calculator cu diferite unelte de tip grafic ce pot cânta melodia inscripționată pe cele cinci linii paralele ale portativului. Metoda folosește atât novicelui, cât și experimentatului, iar procesul se poate foarte ușor inversa, poți cânta și calculatorul să înregistreze notele. Printarea este apoi o chestiune banală.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share