Ora de muzică 24

 

David Paich (Corbis)-630-80

N-aș considera chiar un hobby acest tribut adus greilor muzicii, cu atât mai puțin eu aș fi îndreptățit să mă numesc pasionat de viața altor muzicieni, au făcut-o mulți alții cu mai mult sârg. De notorietate la noi în târg era Gabi Gomboș, doxă de literatură muzicală rock, care a și luat calea ,,vărsării de of” pe hârtie imediat după 89 și s-a urcat în căruța bejeniei de ziarist. Și știe destule istorii.

Continuăm periplul printre membrii Toto și automat vom vorbi despre David Paich și el la fel de pus pe locul unu în ierarhia nescrisă a trupei. Fără el lucrurile n-ar fi fost la fel, fără munca asiduă la care s-a înhămat încă de la primul album noi, toți cosumatorii și ciracii muzicii, am fi fost mai săraci cu câteva piese de valoare inestimabilă: Rosanna, Africa, Pamela…. Garantat bucuria de a cânta l-a pus și pe el lângă oameni de prim rang, contribuțiile lui fiind definitorii pentru multe cariere celebre. Niciuna dintre ipostazele în care s-a aflat nu l-a coborât defel. Ca autor de piese a fost alături de Scaggs, ca și Jeff și Steve, de Cher, de Jacksoni, Andy Williams, George Benson, Glen Campbell, Chicago și John Anderson, unul dintre muzicienii care i-au servit drept model ca de altfel întreaga trupă Yes. Nici la capitolul aranjamente orchestrale nu s-a dezmințit și a avut participări la multe dintre piesele lui Michael Jackson, Donna Summer, Patti Austin, Rod Stewart. Ca muzician de studio înregistrează Please Forgive Me cu Brian Adams, piese de pe albumul Thriller al lui Michael Jackson, este între artiștii prezenți în piesa We Are The World, nu lipsește de lângă Aretha Franklin, Quincy Jones, Don Henley, Steely Dan, Elton John, Joe Cocker și Pink. Este premiat de șapte ori cu Emmy și Grammy, inclusiv pentru tema unuia dintre episoadele seriei Ironside. Asta pe scurt.

Privindu-l ai putea crede că e un om ursuz și e adevărat că arată ca un urs. L-ați auzit cum cântă, să-i citiți interviul de la aniversarea a 35 de ani de activitate alături de Toto. Cu atâta căldură a vorbit despre prietenie, despre caramaderia lor, despre fani, despre toți cei pe care i-a întâlnit, despre toți cei care i-au determinat să meargâ mai departe, despre cântatul live, despre Paul Maccartney…. A fost atât de entuziasmat să fie parte din proiectul The Girl is Mine…. Ce ocazie mai mare poți să ai ca să ți se ofere locul lui Paul la pian de către Quincy Jones, fiindcă acesta credea cu tărie că plusul tău de imaginație va face din melodie un hit, în spatele tău să stea George Martin, producătorul Beatles și Geoff Emerick, inginerul lor de sunet, Bruce Swedien responsabil cu sunetul de la Thriller? Vorbește despre primul pian și despre primul cântec pe care a fost obligat să-l întrerupă la cererea vecinilor exasperați că de trei zile doar aia auzea. Nu v-ați dat seama dar vă spun eu despre ce piesă este vorba: Hold the Line. Prima piesă pe care o repetă noul grup Toto, catalogată de unii prieteni drept doo-woop, genul de cântec fredonat de mânuitori de chitări la colț de stradâ. A fost încântat să-l citesc punând puncte, puncte după ,,Cred că a fi fiul unui mare muzician de jazz….”. Obligă, asta vroia să spună. Că a fi muzician nu este doar o bagatelă, că studiul trebuie sistematizat, că pentru a fi un bun interpret de rock trebuie să știe cel puțin partea clasică a muzicii. Mai spune și despre fundamentul literar obligatoriu pe care un compozitor trebuie să-l aibă obligatoriu în cunoștințe….

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share