Ora de muzică 21

4383

Fete peste tot. Nume frumoase, povești de dragoste, romantism și virtuozitate. Colaborări multiple.

Povestea numelui acestui band se datorează explicației pe care David Hungate o găsește din latină pentru In Toto: atotcuprinzător. Cum toți componenții trupei cântaseră multe genuri muzicale pe multe înregistrări, au găsit de cuviință să opteze definitiv pentru acest blazon. Jeff Porcaro se face ,,vinovat” pentru nume, el scriindu-l pe numeroasele casete demo recordate în studio. Spune el că ar fi provenit din povestea vrăjitorului din Oz, nume dat cățelușului năzdrăvan al lui Dorothy. Alții susțin că ar fi fost adevăratul nume de familie al lui Bobby Kimball, Toteaux. Cu toate că primul lor album a stat zece săptămâni în top 50, criticile câtorva publicații celebre din domeniu au fost dure începând cu faptul că formându-și propria trupă se produsese în sine un eșec după ce fuseseră doar instrumentiști de studio, punând în cârca lui Paich o expresie jignitoare la adresa solourilor sale, dar și a celor patru soliști de pe album. S-a mai spus că nu s-a mai pomenit, în sens negativ, trupă care să cânte atâtea genuri diferite pe un singur disc. Și eu aș fi răspuns aproape la fel ca și ei la o asemenea răutate, că melodiile au fost atât de plăcute de public tocmai pentru această diversitate și chiar aș fi adăugat că nu contează forma muzicală ca o serie de piese să fie bine percepute.

Manuela, Angela, Lorraine, Eleonore, Rossana, Carmen, Holyanna, Lea, Pamela, Anna, Melanie, sunt toate prezente pe fiecare album realizat până în 1999, cu excepția celor din 1992 și 1995. Și celelalte abundă de dragoste, ea este subiectul principal în multe dintre cântecele fermecătoare, surprinzătoare ale lui Toto. Nu știu câți muzicieni sunt înzestrați cu o astfel de calitate, dar la aceștia altruism este din belșug. Încă de la primul disc, atât în studio, cât și în turnee, s-au înconjurat de numeroși colegi de breaslă, atingând în întreaga carieră un număr impresionant de colaboratori, printre care și nume celebre și dau doar două acum: David Sanborn, saxofonist de excepție și Miles Davis, trompeta number one a Americii. M-am oprit patru minute din scris ca să ascult cu urechile mele unde cântă Jon Anderson pe Stop Loving You. Neștiind de acest featuring, nu luasem în seamă pasajul de voce al acestuia după ringphone-ul inserat la finalul primei părți de solo de chitară. Vă spusesem de surprize. O alta vine de Steve Porcaro, coautor la Human Nature de pe albumul Thriller al lui Michael Jackson. Paula Abdul este dansatoarea din Till the End. Mare parte din soundtrack-ul filmului Dune este ,,făcătură” Toto. Don Henley, drummer-ul și cofondatorul trupei Eagles este contributor la cântecul Lea al lui Steve Porcaro. Michael McDonald, binecunoscutul tenor sentimental și în falseto face act de prezență, doar backing vocals la I’ll be over you. Luckater lucrează cu Santana și Jeff Beck în 1986 pentru turneul din Japonia. Probabil că de curând l-ați ,,zărit” prestând la tributul trupei Beatles.

Trebuie să fac o corectură. Sunt 17 albume editate de Toto în cei 38 de ani de carieră, uitasem să adaug trei dintre ele care au marcat aniversările de douăzeci de ani, de treizeci și cinci și încă unul care este în statistică dar nu-l pot identifica, încă. Să adaug că au făcut și o mică pauză între 2008 și 2010. Am și-o speranță, că anul ăsta, la popasul promis din Iunie în România, să-i pot vedea face to face. Eu sper….

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share