Ora de muzică 20

toto16

Nu înțelegeam o iotă din vorbele formațiilor străine, eu și engleza am stat precum ecartamentul șinelor de cale ferată, echidistanți, paraleli opuși, dar sunetele lor mi-au creat stări pe care încă le mai încerc. Închid ochii și mă trezesc în lumea de atunci.

Să nu fie cu supărare că alți mari muzicieni nu stau în rândul întâi al preferințelor mele, cei despre care am vorbit și despre care urmează să vă povestesc câte ceva m-au fascinat doar pentru că eram oarecum pe aceeași lungime de undă și pentru că melodiile lor îmi provocau o stare specială. Toto se numesc acești băieți. Mulți au auzit, alții mai puțin sau chiar deloc, eu însă i-am cunoscut, târzior, pe la 20 de ani. Patru cântece stăteau pe una dintre fețele casetei pe care Dan o înregistrase și venise să mă pună și pe mine la curent cu noutatea undeva prin Clubul Tineretului, și știu și unde. Le țin minte și azi: Without Your Love, Till the End, I’ll Be Over You și We Can Make It Tonight. Că albumul se numea Fahrenheit am aflat cu altă ocazie și tot atunci am văzut și coperta și componența. Mirarea mea a crescut citind numele: trei Porcaro, un Lukather, un Williams și un Paich. Trei frați? Toți susținători ,,din spate” a trupei? O întâmplare, chiar două m-au făcut să fiu mai atent la acești muzicieni, după ce-mi făcusem ,,altar” din cele patru hituri ale discului. Prima m-a făcut să descopăr ,,bătrâna” Rosanna pe un efect de chitară al colegului Sticlă ca piesă demo și mai târziu la MTV cântecul în format video. La patru ani distanță m-am trezit în Africa, negativul melodiei pe o claviatura pe care tocmai ce mi-o achiziționasem. Buzna deci au dat-o ei peste mine și nu eu peste ei decât mai târziu, când mijloacele mi-au permis-o.

Nici cu aceștia n-o să-mi fie deloc ușor fiindcă sunt de același nivel ca și precedenții. Nici ei nu au avut o singură componență. Și ei au avut colaborări diverse și alții au colaborat la ,,fabricarea” celor 14 albume ale lor De la început! Toto își scriu primele foi de prezență în 1977 după ce ,,veteranii” David Paich și Jeff Porcaro erau deja binecunoscuți ca instrumentiști și compozitori pe albumul Silk Degrees al lui Boz Scaggs. În timpul școlii, cei doi formează Rural Still Life, unde activează atât Steve Lukather, cât și Steve Porcaro, dar și David Hungate pe post de basist și el component în bandul de acompaniere al lui Scaggs. Oficializarea debutului vine odată cu prezența lui Bobby Kimball și înregistrarea primului album numit simplu Toto. Nu norocul i-a propulsat la câștigarea unui premiu Grammy pentru cea mai bună producție a anului 1978 și o nominalizare la cea mai bună trupă nou apărută, ci talentul deosebit și creativitatea lui David Paich care nu era deloc străin de aceste premii pe plan personal. N-am spus că Paich este pianist și solist vocal, Steve Lukather chitarist, vocalist și keyboard-ist, Steve Porcaro omul de la sinterizatoare și voci, Jeff Porcaro responsabil de tobe și percuții și Bobby Kimball lead voice și uneori cu mâna și prin claviaturi, la nevoie.

Să nu vă îngrijorați de scurtimea articolului, sunt atâtea de spus și despre acești ,,nebunatici” neastâmpărați americani, și veți avea parte și de surprize așa cum și eu m-am trezit dând nas în nas cu ele, că n-o să vă plictisiți cu siguranță!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share