Ora de muzică 142

image

Cântatul în grup este cultivat în comunitatea neagră din copilărie, situația lor materială precară, dar nu numai, îi trimite în rândurile credincioșilor, penticostali în cazul Mary Blige, cu gândul că într-o zi Dumnezeu, Iisus și fecioara se vor milostivi și le vor trimite un dram de noroc.
Că Mary a beneficiat de el din plin este o realitate de netăgăduit, certitudine este și dragostea mamei pentru Soul și R&B, dar mai ales ocupația tatălui, cea de muzician de jazz. Stilul actual se datorează acelor ani fragezi când mama, asistentă medicală, era înnebunită după Aretha Franklin, Patti Labelle, Chaka Khan, Gladys Knight și Jean Corne despre care nu știam nimic, artistă care reușește performanța de a urca pe poziția întâi în topurile americane de gen în 1986 cu piesa Closer Than Close, la 15 de la debut, în 1971, an în care se năștea Mary, al doilea copil al cuplului Thomas și Cora Blige în Bronx. La cinci ani are parte de destule: se mută în Richmond Hill, devine membră a unui grup numit Pride și este molestată de un prieten al familiei. Pentru un copil…. Și viața nu se oprește acolo. Tatăl divorțează, adolescența îi aduce deopotrivă alcoolul și drogurile, pleacă de acasă, întrerupe studiile la 17 ani, revine.
Piesa care o propulsează în lumea artistică este un cover, Chaught Up in the Rapture, al Anitei Baker ajuns în mâinile celor de la Uptown Records prin bunăvoința prietenului mamei sale. Ajunge astfel, la 18 ani, cea mai tânără artistă care semnează cu ei, dar și cea mai nonconformistă, de același calibru cu vedetele anilor 90, Janet Jackson, Witney Houston și Mariah Carey, cu un stil vestimentar deodebit: șapcă de basball, bocanci de armată și haine bombastice. Albumul de debut, What’s the 411? are două single-uri de top, You Remind Me pe prima poziție și Real Love între primele zece, situând-o pe poziția a șaptea în top 100 R&B. În doar un an și jumătate de la lansarea oficială pe piață care a avut loc în 28 iulie 1992, se vând trei milioane de discuri, iar la finalul lui 1994 are deja cinci milioane de albume și single-uri cumpărate. My Life, cel de-al doilea material discografic a fost mai dihai decât primul. De la lansare s-a cocoțat direct pe prima poziție în Top R&B/Hip-Hop Albums și a stat așa doar opt săptămâni.
Fata asta a fost de mare ispravă, toate discurile ei au fost poziționate foarte bine în clasamente. Dacă este să-l luăm doar pe cel cu număr șapte, Breakthrough, avem dovada clară că este o artistă desăvârșită. A obținut titlul de cel mai bun album R&B la decernarea premiilor Grammy din 2007, Be Without You a fost cel mai bun cântec al aceluiași stil muzical, iar ei i s-a conferit apreierea maximă, cea mai bună interpretare feminină. Toate albumele ei, cele douăsprezece, s-au ridicat pe pozițiile cele mai înalte, colaborările ei sunt un semn că a fost, este și va fi un artist de talia celor mai mari din lume. Hai să facem abstracție de Sacred Love al lui Sting. Să luăm de exemplu One, hitul anilor 90 al celor de la U2. De ce oare a simțit nevoia Bono să fie alături de Mary Blige când piesa era deja istorie în 2006? De unde featuring-urile și backingvocals-urile cu Jay-Z, Notorios B.I.G., Foxy Brown, George Benson, Lil Kim, Babyface, Eric Clapton, Shakira, Aretha și Chaka, Andreea Bocelli, Lil Wayne, Barbra Streisand, The Clark Sisters, Marc Anthony, Jessie J…. Oi fi uitat pe careva?
Fata asta, femeia în putere de astăzi are, cum s-a exprimat un cunoscut actor român. Are și, are și…. A ocupat și spațiul filmelor, al show-urilor de televiziune, al serialelor Tv, a făcut și reclamă unor mari firme, să fi fost Pepsi, Coca-Cola, Apple, Chevrolet…. Ce ziceți, merită titlul de regina R&B și Hip/Hop? Pe lângă toate astea fuse și model. Na!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share