Ora de muzică 12.

Ora de muzică
12.

613Bh2RHn-L

 

 

Oricât de sus ajunge un muzician în ierarhia semenilor și mai ales în cea a colegilor de breaslă, pe sub piele simte o furnicătură care nu-i dă pace oricât ar scărpina-o. Se reinventează, se reformulează sau reînvie experiențe vechi cu noi și noi mijloace.

John Roy ,,Jon” Anderson este unul dintre ei. Succesul cu Yes, nu neapărat unul cu răsunet global și unul de ținut locul întâi săptămâni în șir în topuri, dar totuși remarcabil ca și concept și exprimare, nu l-a mulțumit întru totul pe acest neliniștit cu suflet transcendental. Colaborările cu Vangelis, dar și singur, ridică numărul de albume editate la nu mai puțin de 21. Discurile de studio, personale, își fac apariția pe piață începând cu Olias of Sunhillow în1976. Urmează Song of Seven (1980), Animation (1982), 3 Ships (1985), In the City of Angels (1988), Deseo (1994), Change We Must (1994), Angels Embrace (1995), Toltec (1996), Lost Tapes of Opio (1996), The Promise Ring (1997), Earth Mother Earth (1997), The More You Know (1998) și Survival & Other Stories (2011). Înregistrările alături de Vangelis, și el un împătimit al fantasticului, scot la lumină 6 albume: Short Stories (1980), The Friends of Mr. Cairo (1981), Private Collection (1983), The Best of Jon and Vangelis scos spre vânzare în 1984, album cu câteva best of-uri de pe primele trei discuri, Page of Life (1991) și Chronicles din 1994 cu șase piese de pe Short Stories, printre care și emblematica I hear you now, iar restul de pe albumele doi și trei. Cel de-al șaptelea, Page of Life, este versiunea publicată în 1998 în Statele Unite și este una pe care Vangelis nu a încuviințat-o.

E o nebunie să parcurgi cariera acestui uriaș muzician, dar mai ales să-i asculți glasul și să încerci să pătrunzi nuanțele închipuirilor sale. Recunosc, abia acum, după mulți ani de abstinență auditivă, după aceste zile în care am tot ascultat piesele cu nimic mai prejos decât ale marilor compozitori fie clasici, fie ale celorlalte genuri, că sunt unul dintre cei care au fost ultra influențați de sunetele și viziunile acestui domn. M-am trezit dintr-o dată în urmă cu un sfert de veac în fața propriilor trăiri, în fața acestei evidențe, că multe dintre creațiile mele, instrumentale în mare parte, poartă amprenta inconfundabilă Jon, Vangelis și Yes.

În spatele fiecărui album există o poveste, cuvinte, incantații, versuri care îi aparțin în mare majoritate lui Jon. Fiindcă însuși Dan Andrei Aldea recunoaște într-un interviu din 2002 că Zalmoxe nu este altceva decât o replică la grandioasa realizare din 1976 al lui Anderson, Olias of Sunhillow, vă voi spune câte ceva din viziunea narată de acesta, publicată pentru o mai bună înțelegere a întregului material sonor. Trei piloți, spune traducerea, au aterizat ușor pe câmpiile Tallowcross și au alergat spre un vis. Cei trei și-au ales ca punct de întâlnire locul dintre grădinile Geda și masele muntelului înalt unde fântâni de lumină și culoare, dar și de vânt moale de pasiune, deschis doar cu înțelepciune…. Cei trei se numesc OLIAS și era cel ce construise nava Moorglade Mover, RANYART era ghidul momentelor născute din lumină și QOQUAQ un lider, un mediator al popoarelor din Sunhillow. Aceste popoare erau împărțite în patru triburi care trăiseră prin muzică, ritmuri și tempouri și care prin cântecele lor atinseseră lumina stelelor, astfel încât energia lor, sufletele lor, timpul lor era în armonie totală cu stelele….

Povestea este cu mult mai lungă și cu mult mai complicată și doar transpus în spiritul muzical și în libretul original al pieselor se poate ajunge la o înțelegere totală. Am fost pus în situația să caut o tălmăcire cât mai aproape de adevăr, fiindcă suportul translate-ului nu te ajută cu nimic, Google-ul vorbește o păsărească perfectă. Povestea ține de domeniul fantasticului, poate de vis, poate de neliniște sufletească, de dor de univers, de cântec. Ascultați-o, este unica mea recomandare.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share