Fărădelegea lui Călin – UT A=0


Chestiunea și specificul.
Persoana lipsă la prima judecată și redeschidere procesului. O pereche potrivită. Fie în detenție sau liber, i se permite făptașului să ceară reconsiderarea hotărârii de condamnare, în baza unei simple cereri, cu sau fără alte acte folositoare judecății, la punctul de deținere sau instanță, completată în cel mai scurt timp sau cu răgaz până la primul termen al judecății. (Art. 467)
Aș fi redus perioada, dacă prinde gând de răzgândire. Măcar două zile, ca tăvălugul rejudecării să nu înceapă a călca… pe cadavrele întâiei. Și măsurile premergătoare, ale Art. 468, să-și facă resimțite efectele. Fiindcă premergătorul acestui articol cere remedierea disfuncțiilor din cerere până la termenul întâi. Nu-s multe: atașarea dosarului cauzei – da-l știu ,,pișicherii”, ei îl întocmiseră -, citare părților și altor subiecți… interesați, înștiințarea solicitantului când este reținut și aducerea acestuia la judecată.
Precum ăi mai șeici, instanța ascultă…. E cererea bună, e temeiul temei, sunt alte motive. Celeritate. Urgență la examinarea cererii. Are atuuri, se acceptă, nu, se respinge. Se pot contesta încheierile din urmă. Condamnatul încarcerat poate obține clemență momentană, o suspendare motivată și condiționată pe criteriile Art. 215. Așa cum Al. 2, Art. 469, ameliorează starea de detenție și Al. 7 desființează condamnarea, Al. 9 nu se sfiește să reia măsurile preventive din Art. 202. Al. 8 joacă biliard, asupra părților ce nu au depus cerere de redeschidere a procesului se răsfrâng efectele procesului în cauză, totuși fără a crea ,,… acestora o situație mai grea.” Și dacă la final e taman pe dos decât inițial? Hoțul să iasă victimă și victima hoț?
O regulă…. Rejudecarea se reproduce după procedurile aferente etapei…. Art. 470.
Acarii trec la alt macaz. Practica unitară, recursuri ce țin cu… legea. Comisia și soluția. Drept urmare, nu sunt interzise, însă, au loc încercări, din partea AP, PÎCCJ să ceară forului diriguitor o părere și o soluție. Luându-se ca martore și alte hotărâri din aceleași spețe, precum și motivările, jurisprudența CC, CEDO, ÎCCJ, CJUE, opiniile relevante din domeniu precum și soluția mediatoare sau cea mai aproape de facerea de dreptate. Atașabile cele două sau trei hotărâri divergente, care, lipsind cererii, o pot respinge. (Art. 471)
De astă dată este limpede, Art. 472 este inutil. Repetă exact fraza de la articolul precedent, ultimul alineat, 3. Am priceput, nu-s, nu-i.
Până acum a fost puiul. Acum sosesc găinile. 14 la număr. Cu o găinăreasă șefă sau adjunctă, să cotcodăcească pre limba adevăratei justiții. Ce nu făcură cinci, cinci, cinci, cinci… să clocească ele. La care adaos încă două per secțiile CCJ și președinții acestora. Sobor…. Toți din sfera de interes a chestiunii de drept invocate. Modalitate de alegere: cât de poate de aleatorie. Alegeri subiective când se pune pe tapet întocmirea unui ,,… raport asupra recursului în interesul legii.”, președintele de complet va desemna unul. Cules, acesta devine incompatibil cu calitatea de membru al grupului de 3 judecători desemnați din 2 sau mai multe secții ,,beligerant” interesate. Raport în care sunt solicitate, cu ,,poate” înainte, opinii de specialiști recunoscuți în chestiuni de drept. Scris. Ivindu-se întrebarea: de ce n-au judecat aceștia de la început? În el toate, vechile soluții, argumente pro și contra din jurisprudențele amintite și cea propusă pentru dizolvarea conflictului. Ședința completului se anunță cu 20 de zile premergătoare, totodată cu convocarea împărțindu-se copii ale raportului și soluției propuse. La ședință prezența obligatorie, chiar dacă cei absenți sunt înlocuiți. Recursul se susține de către: procurorul general sau persoana desemnată de acesta; judecător desemnat de ÎCCJ; Avocatul Poporului sau un reprezentant al acestuia. La vot: se admite soluția cu două treimi. Se interzice abținerea.
Deci: da sau ba!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share