Fărădelegea lui Călin – Kr

Petele de zaibăr ies, după cioacele lui nea Mărin, cu foarfeca.
Petele de pe onoare cu un artificiu: trei ani de cumințenie, fără nici cea mai mică abatere. Reabilitare de drept sau la cerere. Persoană de ambele… feluri: juridică sau obișnuită. Art. 527, 528.
Oricine o cere, se poate împiedica numai de pregătirea instanței. Sau de modul în care redactorii acestui cod procedural tot inversează topica, presupun, spre a nu deveni la lectură o compunere literară de gimnaziu: ,,Competentă să se pronunțe asupra reabilitării judecătorești este…” (Art. 529)
Art. 530 hrănește doar orgoliile. În parte ale condamnatului, după decesul acestuia ale partenerului de viață și rudelor. Demnitatea știrbită în ochii contemporanilor n-o mai repară nimeni, terfelită prin mocirla imoralității, pe drept sau nu, rămâne pe veci pătată, ireparabilă. Degeaba cereri, acte doveditoare că numele a ieșit de sub incidența penală, infracțională, că s-a reeducat, reabilitat, spălat până la puritate. Cum zicea Caragiale: daraveri de clopotniță. Atât. Mă pun în locul lui. Citesc lit. d), Al. 3 (conținutul hârtiei, nume…, banal) și-mi iau adio de la recuperarea moralității: ,,temeiurile cererii”. Adică ce aș putea dori? Nu să mi se spună din nou om, să pot deschide iarăși ușile alor mei cu fruntea sus?
Să presupunem că mi-aș călca pe suflet cu cererea. Ce urmează? Să fiu citat, să mai fie chemați și alții, să pună chezășie pe revenirea mea la normal, să fiu calm, cu capul plecat…. Din nou, după toată tevatura procesului și după perioada în care am stat încarcerat, testat, blamat, frecat, umilit…. (Art. 531)
Și-am ajuns vrând sau din neștiință să mi se respingă vrerea. Că n-am așteptat 3 ani, dar scris astfel: ,,a fost introdusă înainte de termenul legal”. Că nu am scris adresa – l-a ce s-o fi uitat funcționarul când a primit-o, la foaie, nu putea să mă tragă de mânecă? Că n-am oferit, printre altele de la Art. 530, informații pentru identificarea dosarului de condamnare – americanul, francezul, englezul: pac tastau numele, pac poza, pac dosarul, pac condamnarea, pac rezolvarea, pac imprimarea! Respingere viabilă și dacă-mi umblă mintea aiurea și uit că mi s-a oferit un termen de înfățișare pentru ascultare, nespecificat aici. Mai însă probleme. Dacă executarea pedepsei s-a prescris, dar din cauza neprezentării la pedepsire, adio cerere din partea mea. (Art. 532)
Curățenie totală. Soluția îmi poate fi favorabilă după verificări și audieri. Fiindcă o nouă acțiune penală pe seama mea ar suspenda examinarea cererii. Până la definitivarea mișcării penale. (Art. 533)
Colateral, cer îngăduință pentru lipsa achitării despăgubirilor civile și cheltuielilor judiciare. Nu mi-a stat în putință. Răspuns: ai șase luni la dispoziție; tot sau o parte. ,,În caz de obligație solidară…”, se fixează o sumă și-o achită, altfel ioc reabilitare, rudele sau eu. Iaca, ce să zic? Săru’mâna, boierilor! (Art. 534)
De nu-i convenabilă sentința, adică de rău de-o fi, oi contesta-o în 10 zile. (Art. 535)
De s-o anula, pa și la revedere. Rămân…. (Art. 536)
Și de n-or uita, de bine ori de rău reabilitarea, mi-or menționa pe hotărârea de condamnare. (Art. 537)

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share