Fărădelegea lui Călin – K


Una cu duhul dat, alta pe cale să învie.
Justiție, hotărâre sau condamnare. Ba și achitare. Înțelegeam și noi legile firii lexicale, de aceea un singur alineat despre ordine și automatism la apel ne edifica. În privința mea și nu a celorlalți, doar Al. 2 mă convingea că atacul asupra încheierilor de ședință are loc ,,… numai odată cu sentința…”, ceea ce produce – bune enunțurile matematice cu implicație – efectul pe care îl induce Al. 3: ce declari împotriva sentinței la apel are aceleași considerații pentru încheieri. Fiind, cum opinam, evident. (Art. 408)
N-o fi de rău să amintești rostul efectuării apelului, însă de atâtea ori, la citire se plictisește oricine. Distributivitate. O dată. Alt cuvânt în locul celor de însoțire, ,,latura” are aplicabilitate directă tot în știința cifrelor: geometria. În plus repetitivitatea per paragraf, lipsită de aceeași distribuții: ,,… latura penală și latura civilă.” În fapt, Art. 409 face apel (tipologie literară) la ,,Persoanele care pot face apel”. Atribuindu-le cazuistica – prefăcută-n latură – spețelor penale și/sau civile. Oameni, da, însă împărțirea propusă de mine scurta și înlesnea un parcurs textual facil. Așadar: procuror, inculpat și parte civilă – apel penal și civil; parțial (variabil) și partea responsabilă civilmente – civil în principal, iar penal dacă aceasta a influențat decizia civilă; persoana vătămată – apel penal. Pentru mine aici se încheia enumerarea. Restul de participanți colaterali, depuși la Al. 1, aveau de completat doar o cerere prin care să-și verse ofurile: neonorarea cheltuielilor judiciare, cele cuvenite… – martor, expert, interpret și avocat; ,,orice persoană fizică sau juridică…” vătămate prin actele instanței. Marca înregistrată de la Art. 408 se aplică la Al. 2 al curentului: avocat sau reprezentant legal ai oricăror împricinați, omițând procurorul, ori soțul inculpatului pot declanșa apelul. Mare lucru inserarea în Al. 1….
Termene și alte termene. Art. 410 și 411. Apel în 10 zile de la comunicarea copiei minutei. O permisie de încă zece zile, dacă întârzierea a avut cauze temeinice. Procuror, vătămat și părți. La martor, expert, interpret, avocat – 10 zile de la pronunțarea încheierii ce stabilește cheltuieli…, indemnizații…. Altele… de la data când ,,… au aflat despre actul sau măsura care a provocat vătămarea.” Toate determinând ca hotărârea definitivă să rămână valabilă doar până la admiterea cererii de apel (Al. 2). După, suspendă executarea hotărârii. Un ultim alineat, 4, al Art. 411, renunță la aplicabilitatea anterioarelor, fără Al. 2, când se redeschide procesul penal cerut de persoana condamnată în lipsă.
O hârtie fără importanță. De nu-i semnată. Așa aș considera-o. Nu prea pricep ce este aceea persoană ,,… care nu poate să semneze…” De ce? Fiindcă toți cei aflați în imposibilitate au o cale legală de a-și da acordul pe actele oficiale, creând o breșă în același sistem de legalități, dând grefierului sau avocatului posibilitatea să hotărască asupra admiterii cererii de apel (Al. 2). Ce cuprinde. Număr de dosar, data și numărul sentinței sau încheierii atacate. Denumirea instanței ce a pronunțat hotărârea ,,inconvenabilă”. Nume, prenume, CNP, calitate (?), domiciliu. Ale celui în drept sau mandatatului. Scris la Al. 1. Iarăși scris la Al. 4: pentru motive, de fapt și de drept.
Unde. La instanța a cărei hotărâre se atacă. La administrația locului de reținere. Depunere. Bineînțeles, cu trimitere la aceeași. (Art. 413)
Ciudată limbă română…. ,,Expresul” mod de renunțare rămâne o dilemă la nivel intențional. Dex-ul spune: clar, limpede, lămurit, precis și anume. Codul De Procedură Penală lasă îndoieli asupra modalității. Adică nu spune nimic. Iar legile nu permit asemenea dilogie. Pe hârtie și parafat. Cam așa ar trebui tradusă sintagma…. Se renunță la apel ,,… înăuntrul termenului…” – Al. 2 -, fiind deja încadrată la Al. 1, ,,După pronunțarea hotărârii și până la expirarea termenului de declarare a apelului…” Ori se poate reveni, personal sau prin mandatar special. Întărind nevoia țidulei despre care nu se face vorbire în Art. 414.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share