Fărădelegea lui Călin – Mie să-mi vorbești deslușit!


Te bag la pușcărie! O să plătești de-o să ți se acrească!
Zi, bre, așa! Că doar cu dedicațiune se făptuiește înrușinarea. De mi-ați fi spus dintâi, mirarea s-ar fi dedat la nestârnire. Doar că numai o dată pare prea de neajuns, aș merge până acolo unde timp de o lună aș purta nelegiuitul încătușat, la orele cu cel mai mare flux de inși, pe străzi ori i-aș cere să meargă din poartă-n poartă, supravegheat, unde să repete, ca exemplu, ,,Nu mai fur în viața mea!” Dă, domnule, știre ca-n Cancan sau Click, să se vază și să se auză până-n Sighetul Marmației ce pui de lele-mi fuse! Măcar ca la arestarea lui Năstase să fie, o lună de revizionări ale momentului, ditai prim ministrul cărat întins pe targă spre închisoare, cel mai ,,demn” corecționabil. Nu știu cât a contribuit video-purtarea,,… la prevenirea săvârșirii altor asemenea infracțiuni.”, conform Al. 1 din Art. 70, cert este că în cazul lui a funcționat. Altfel, de-o dată, singură – Al. 2 -, nea Adrian și-ar fi zis în barba lăsată după ce i-a trecut glonțul pe la jugulară că-i de șagă. Și-a avut un noroc chior, n-a plătit un sfanț pentru anunț, recte cel din Al. 3, s-a-mbulzit presa toată să mi ți-l toarne pe gratis pe ecrane, hârtie și-n pâlnia difuzorului. De n-o fi luat și ceva parale pentru drepturile de interpretare magistrală a rolului de sinucigaș.
Cred că era prin ’92, spre final, când am aflat că ăia chei și tatuați pot căpăta dispensă de câteva zile de la regimul închis al penitenciarului. Contrariat. Fiindcă automat am avut percepția unui acut sentiment de insecuritate și prin varii scenarii logice nu-mi puteam închipui mecanismul complet al plecării și întoarcerii. Mai ales pentru rostul executării pedepsei după. Nici astăzi nu pot cere rațiunii acceptul acestei hotărâri a Al. 4, Art. 71. Celelalte conțin socotirea duratei, fixând ziua primă și ultimă ca parte în numărul total de zile și ani, dar și ,,concediul medical” în același conținut, cu excepția situației ,,… în care și-a provocat voit boala…”
De toate am făcut în școală, numai limbaj juridic nu s-a predat. De el aș fi beneficiat acum la citirea ,,computării”, fără nesiguranța că deslușesc sinonimia titulaturii aparent corect. Împuținare. Scăderea perioadei măsurilor preventive privative de libertate din durata pedepsei închisorii. Ca la Dex și Codul Penal. Art. 72 taie din cotă chiar și pentru reținerile din fapte concurente sau altele decât cele ce le-au determinat (Al. 1). Al. 2 și 3 fac referire la condamnările la pedeapsa amenzii, cu sau fără închisoare însoțitoare, și ele scurtate de zilele-amendă sau zile de închisoare, dacă au ,,beneficiarul” a stat anterior ,,ascuns la răcoare”.
Art. 73 putea sta foarte bine în interiorul anteriorului. Că era tot o amendă ori închisoare pedeapsa definitivă, nu schimba cu nimic regulile românești dacă reținerea era pe un alt teritoriu statal, computarea era cât se poate de firească. Ca să înțeleagă bine tot natul, vorbă de la Vasile Ghinea citire, de ce ies unii, pardon, se liberează, chipurile mai repede în lume. Nu la fel de curați pe cât fuseseră înainte.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share