Fărădelegea lui Călin – Statul… atent


Niciun scenariu nu va îndeplini criteriile punerii în scenă. Unii vor continua să supraviețuiască bolii lor homofobe, alții vor rămâne în Europa, Dragnea va avea parte de clemența cetățenilor precum Băsescu după inexistența-i la conducere, iar poporul va merge liniștit la nunți cu rochii de mireasă și floare de ginerică. Știind clar ce-i familia.
Cu toate obligațiile datorate ajutorului de odinioară, s-ar scuza subtil invitației de la el-el sau ea-ea, așa cum s-a scuzat și de referendum, precum pentru cuplul ea-el-ului decis să ia căsnicia la numărători multiple. Se va ajunge să se culeagă voturi din casă-n casă, soiul de lehamite ce l-a-nnobilat pe român de vreo 4 ani îl îndepărtează tot mai mult de ,,sobrietatea” secțiilor cu urne. Răspunsul este ușor, asimilabil proverbului cu țări arzând și babe pieptănându-se, nu componența cuplului era importantă, ci forma lui incompletă cauzată de climatul inadecvat, incomparabil cu al statelor cărora le fac o vizită. Cel puțin. Omul vede, cântărește, decide. Doar referitor la amendă și tot înțelege că nu-i a bună ca la orice colț de stradă să fie oprit, la fiecare trecere pietonală să i se fluiere ori a chemare la ordine, ori huliganic. Sau când vrea să-și țină o afacere să facă orice pentru supraviețuire. Chiar un lucru necurat.
Cât pe ce să nimerească dublul cifrei articularea pedepsei cu bani. Art. 137 lucrează ca 61 cu… portofele, după același sistem, dar înzecit la suma corespunzătoare unei zile-amendă, între 100 și 5.000 lei la persoanele juridice, față de 10-500 lei la delicventul popular și aproape îndoit la maximul numărului de zile-amendă de înmulțit cu suma, de la aceleași 30 de zile la 600. Rezultatul final pentru minim este 3.000 lei, iar maximul atinge 300.000 lei. La trecuta descindere în textele cu caracter matematic am pus cel puțin două întrebări: cum se ia decizia corectă, din ce tabel și de ce se apelează la situația materială a condamnatului? Nicio lămurire până acum. Și mi se întărește crezul că e ,,japcă” pe față citind Al. 3, instanța fixează valoarea zilei… ,,… ținând seama de cifra de afaceri…” sau de activul patrimonial, că este lipsă de studii aritmetice. Al. 4…. Dubios. Fiindcă ne vorbește despre limite speciale când ,,insul” juridic are parte doar de ordinara amendă, iar cea de jos este 60 de zile. Și-atunci 30 ce rol mai are? Altă inadvertență matematică se găsește când se ajunge ca limită la cel mai mare număr de zile…. Credeați c-ar fi 600. Nu, este 510. Hai, le pun patru la adunări, dar le trântesc un trei pentru conversie. Citez doar conținutul lit. e): ,,360 și 510 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani sau detențiunea pe viață.” Să se scape oare de pușcărie doar cu un pumn de crăițari?

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share