Fărădelegea lui Călin – În Cotro…?


Întrebarea rămâne. Cine să fie mai important între decidenții destinelor românului de rând?
Poziția de mijloc în ierarhia autorităților publice nu-i conferă nicio întâietate șefului de stat, cel puțiin aici, în document, pare că secondează parlamentul, revenindu-i rolul de mijlocire între toți decidenții și chiar beneficiari. Referindu-mă la ultimii, participarea este, știe oricine, decorativă, pogorârea la mintea poporului se produce rar și are ținte precise, de cele mai multe ori electorale. Al. 1 al Art. 80 putea fi mai specific: ,,Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării.” Reprezentarea pare figurativă, însă poate trece în extrema cealaltă cu ușurință atât timp cât nu se înșiruie precis principalele zone de acțiune. O banală restrângere de text ar putea oricând reedita domnia tiranică din secolul trecut: ,,Eu sunt statul român.” Îmi râsesem la începuturi de închipuirea, deloc nepertinentă, că Președintele doarme sub pernă cu prima între legile țării, sensul păzirii cărțuliei din Al. 2, luat cu ușurință și neseriozitate, este câtuși de puțin eronat: ,, Președintele României veghează la respectarea Constituției…”
De aceea demersul meu este când ambiguu, când pus pe îndreptare, când glumeț și chiar bășcălios. Aveți de a face cu o trecere în revistă, nu cu o schiță de proiect, vorbim degajat, nu ne încruntăm până la ireversibilitate neconciliantă.
Facem cale întoarsă, din nou la dicționar. Mai întâi Art. 81, Al. 2: ,, Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritate de voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale.” Dex-ul: ,,MAJORITÁTE, majorități, s. f. Partea sau numărul cel mai mare dintr-o colectivitate. Superioritate numerică cerută (prin lege) sau obținută în alegeri. ◊ Majoritate absolută = număr de voturi egal cu cel puțin jumătate plus unu din total. Majoritate relativă = număr de voturi care întrece numărul de voturi obținut de oricare dintre ceilalți candidați. Majoritate civilă = situație juridică a unei persoane care a împlinit vârsta prevăzută de lege pentru dobândirea deplinei capacități de exercițiu; majorat1. – Din fr. majorité. Cf. lat. maioritas, -atis, germ .Majorität.” Să alăturăm prima parte a Al. 3: ,,În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit această majoritate…” Poate să-mi spună cinceva cu exactitate ce variantă să aleg pentru indubitabilitate?
Mi-aș fi reproșat singur lipsa de înțelegere, am totuși această pretenție aritmetică de a ști un număr precis când vorbim de inși ce devin atât de importanți încât să li se dea pe mână o țară cu toate ale ei…. În empirismul ei, practica umană a demontat mecanismele promisiunilor, demonstrând încă de la începuturi că sunt făcute să fie încălcate. Prin urmare, ce sens are rostirea lor? Bunăoară Art. 82. După un proces constituțional rapid de elecție, textul se grăbește a-l instala cu toată pompa, adică un set de robe ale judecătorilor CCR sculate manechinic, și a-l forța să adopte o poziție și o atitudine, cred eu, neconforme cu propriile convingeri, mai mult, este împins pe o cale a deșărtăciunii, decizia lui are limite cunoscute, prizonierale, captive în rolul de mediere din Al. 1 al Art. 80. Comparativ cu direcțiile clare impuse militarilor, Al. 2 din acest articol, 82, pare ba literatură, ba minciună, ba laudă goală și chiar blasfemie: ,,Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, următorul jurământ: Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!” Și nouă!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share