Fărădelegea lui Călin – Bucluc așa!


Orice încălcare de lege. Dar mai sunt și excepții. Pfii, ce cuvânt pretențios!
Prin ce aventuri a trecut Ilișoi ca să ajungă acasă la Paul Goma, fericite, prin câte dramatice n-au sfârșit alții. Trecerea frontierei a rămas doar o sperietoare pentru bătrânii de azi, din clasa majoritară a traiului pentru subzistență, povești din nopți pâcloase, cu apa până-n dreptul genelor, cu gura plină de țărâna fâșiei arate, cu inima cât un purice. Chiar cu actele-n regulă, vizate, mâna întinsă pentru control tremură, fruntea transpiră, leșinul levitează între gât și cele două emisfere. Cerebrale. Până la întregirea dezbabiloniană a lumii trecerea frontierei rămâne de domeniul faptelor penale. Art. 262 nu precizează locațiile diferite de punctele stabilite, cu bariere și oameni în albastru, dar se subînțelege că transferul dintr-o țară în alta doar pe acolo se poate face. În linii generale. Particularizat, de la 3 ani se ajunge ușor la cinci în situația sustragerii de la o altă nelegiurire, la fel cum ,,… un străin declarat indezirabil…” nu ține cont de interdicțiile șederii sau intrării în țară. A noastră. Singurul ce poate ,,escalada” gardul cu sârmă ghimpată al României ,,gratuit” este victima traficului de persoane, mature sau minore.
Drept și corect este să-l arzi când îl prinzi, dar mai sănătos ar fi să nu-i mai dai individului posibilitatea greșelii. Cum? Îi aplici o pedeapsă mult mai severă, poate chiar amenințarea excluderii din viața de zi cu zi definitiv. Cușcă, gard de 20 de metri înălțime, orice da’ să nu-l mai vadă nimeni. Sau și mai bine, ca măsură suplimentară, complementară în termeni juridici, să nu i se răspundă, să nu fie lăsat să intre în dialog cu nimeni până la sfârșitul sfârșitului. 7 ani pentru racolare, îndrumare, călăuzire…? 14+7! Fiindcă după cum se vede la următorul alineat, 2, al Art. 263, ,,cauza” instituirii corecției are motive serioase și poate degenera: obținerea de foloase patrimoniale, supunerea ,,clientului” migrant la tratamente degradante, punerea în pericol a vieții…. Însă și pedeapsa a crescut binișor, 10 ani după gratii și interzicerea unor drepturi. În oricare situație ,,traficantul” le merită cu vârf și îndesat, nu se poate ca un astfel de ins să-și închipuie că va face o meserie din trecerea unora de pe un meleag pe altul bine mersi. Oricât de mult curaj și sânge rece i-ar circula în instalație, măcar un strop de teamă trebuie să aibă….
Cum o fi mai bine de interpretat, nu muzical, Art. 264? În sensul în care obligă sau doar înlesnește persoanei-,,victimă a unei infracțiuni de trafic de persoane…” șederea pe teritoriul României? Că facilitează ilegalitatea e una, dar să mai știe despre ,,oaspete” că a fost la cheremul samsarilor îl face complice în primul rând. Lăsând la o parte ,,orice mijloace” de-ai da o casă, o masă și altele necesare, după posibilități, cred că trebuia abordat în primul rând acest aspect, după prezentarea cazului, nu doar introducerea, pentru acestea, concursului de infracțiuni. Și numai așa, judecând după o logică mai puțin sofisticată, și se dezvăluie clar o nouă tentativă de traficare a persoanei.. Al. 2 mărește pedeapsa de la 5 la 7 ani în două situații: pentru obținerea de foloase patrimoniale de pe urma ,,găzduirii” și dacă autorul este funcționar public și uzează de poziție pentru fapta de la Al. 1. Al. 3 introduce o nouă speță, a altor străini ,,reținuți” ilegal, cu faptele alineatelor anterioare, care sunt legate strâns de existența victimei traficate. Deosebirea ține de cuantumul anilor de pedeapsă: o treime scăzută.
Art. 265 are de toate. Lipsă. Mintea… de pe urmă dă-le-o…. Simplu, s-a dispus îndepărtarea de pe teritoriul țărișoarei noastre, se conduce una bucată sau mai multe indezirabile până la punctul de frontieră și se dă brânci în partea cealaltă. Cum închisoare sau amendă? Nu rezolvă niciuna nimic.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share