Fărădelegea lui Călin – Tm


Vinovații fără vină.
Nepotismul…. Aplicat și-n justiție. E un mod de a spune că vreo doi stau să-și scoată ochii în numele dreptății și profită alții. Exagerată expunerea, îndemnată de încrengătura de oșteni trimiși în căutarea ei, camuflați și vulnerabili. Numele investigatorilor acoperiți pot stârni nebănuite răzbunări – fapt suficient în susținerea tăinuirii lor, secretizării, până la nivelul a două persoane, cu buzele pecetluite: procuror; judecătorii de drepturi și libertăți, cameră preliminară sau ai instanței de judecată – asupra propriilor persoane (variante adăugite – colaborator sau informator) și familiilor, chiar a altora. Din vina acestui demers de cercetare. (Art. 149)
Byte-ul nu se supără, nici tușul tipografic, ba dimpotrivă, se prea bucură de confrați și umple buzunarele textierilor. Împreunarea era firească, îngemănarea Art. 148 cu 150 o necesitate, om și participare ar fi determinat o acțiune completă, în fapt pasaje întregi ce însumează peste 30 de rânduri format A4 se repetă cuvânt cu cuvânt. Persoană investigatoare și participarea, ambele autorizate și protejate de lege și anonimat, cu scop și mijloace tehnice de același rang. Aceleași vizate infracțiuni, aceiași timpi alocați, aceleași derogări, de până la un an și toate celelalte. Stufăriș verbal. O perdea de fum.
Boală lungă. Într-o anumită logică pare complicitate la infracțiune. Să lași obiecte și inși să le poarte oriunde, aici, în teritoriu sau peste limitele lui, ilegal, să aprobi deplasarea drogurilor, banilor de haram, furăciunilor face din tine organ competent un coparticipant la nelegiuire, iar când materia de transfer se numește armă, explozibil, substanță radioactivă, nucleară, dispozitive ce le uzează, lesne te poți numi criminal, atentator la viață, pretendent la condamnabil la moarte. Oricare ar fi motivația, că doar astfel se poate stârpi răul, oricare supravegherea strictă, oricare metodele, persoanele vizate. Până la Al. 7, Art. 151, orice lector ar fi licitat la bursa rațiunii la fel, incriminarea activităților, date teritorial în primă fază aceleiași poliții, calul de bătaie al tuturor nereușitelor cotidiene, ori altei autorități competente, se estompează definitv prin: ,,Punerea în aplicare a livrării supravegheate nu constituie infracțiune.” Pun ct.
Un prim titlu longelin ce însumează 32 de vocabule. Sintetizabile în mai puțin de 9: obținerea datelor furnizate prin rețelele de comunicații electronice. Chiar și pentru aici avem un precursor frazeologic, se cer furnizorilor stocările, cu autorizare prealabilă, în baza suspiciunilor rezonabile și temeiurilor. Dacă se aprobă de către judecător, dar nu în termen mai mare de 48 de ore deliberative. (Art. 152)
Comunicarea imediată sau punerea la dispoziție de îndată, ca obligații, sunt din aceeași specie. Vrea legiuitorul să dea impresia mânuirii scriiturii în stil beletristic. O repetiție nu lăsa locul echivocului, interpretării. A se reține de la Art. 153 posibilitatea procurorului de a ,,îngrămădi” instituțiile financiare sau altele ce dețin informații de același tip, ca să primească ceea ce are nevoie: situațiile conturilor, veniturilor etc. ale suspectului sau inculpatului.
Am perspective lărgite. Azi totul în tonuri mărite. Vin vremurile expunerilor ultra amănunțite, serii de peste 20 de alineate. Vorbe…. Dar și lucrurile se complică, implică ramificații în sisteme multiple, măsuri de precauție, impuneri…. Precauțiile pleacă de la o ,,năzărire” fondată, ,,… pregătirea ori săvârșirea unei infracțiuni…” Procurorul obligă aceeași furnizori să conserve datele electronice informatice integral, să nu le divulge altor surse, să dezvăluie numele celorlalte sisteme prin care datele au fost uzate sau stocate. Timp de 60 de zile, cu prelungire de încă 30. (Art. 154)
Art. 155? Scurtat de-un cap.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share