Fărădelegea lui Călin – cC


Ori, sau, și, cu…. Baleiază Codul de Procedură Penală frumușel, iar pe ici, dar și pe dincolo, sucește mințile….
E un fel de a spune, căci de-ar fi ale românului cultivate, acest îndrumar de procedeuri s-ar înscrie la ,,și altele”. Fundul butiei în care ne aflăm o demonstrează. Dovezi irecuzabile, ca să nu folosesc terminații vulgare ale unei vocabule cu state bine țintuite în necombatere, se adună chinezește și sigur, ni-i nația-n…. Doamne, par obsedat de graba de care ne înconjurăm, de nerăbdarea de-a ne călăuzi apro…piații (se putea și cu ,,aproapele”, dar picam în patimile credinței… și m-aș mulțumi cu dogmele-i, de-ar fi respectate pe jumătate) atât de departe încât n-o s-ajungă niciodată acolo.
Eram convins, și rămân în aceiași parametri, că dinaintea acestui însutit (am revăzut numeralele, nesperat, multiplicative) articol s-a pus lumea pe treabă. Cu micul amănunt, cu țârâita, dar suficient pentru a nu mă plictisi și a continua comentariile. Unele răutăcioase, altele acuzatoare, puține aprobatoare. M-a ,,deranjat” un termen la Al. 2. De acolo divagația, despre cât de deștepți ne încredințăm a fi. Și-ncercăm, mă rog, încearcă ,,adevărații făcători de pace” și liniște socială, să sfidăm realitatea cu împrumuturi lingvistice, chiar unele de frăție latină. ,,Subsidiar”-ul alineatului face referire la acel ,,din oficiu”, considerat ca un ,,… atunci când…” necesitatea ar cere-o pentru nimic altceva decât ,,… formarea convingerilor…”… Dumnealor, instanța. Mai are mama o expresie, din zecile-i, una cu ,,vorbitu-n pungă”. Nu știu câte legături se pot realiza de acest fapt banal pe mapamond, cum gândesc, însă așa-mi pare lecturând acest mod de raportare la adevăr, acest fel discreționar de a administra ,,… probe la cererea procurorului, a persoanei vătămate sau a părților…” ,,În cursul judecății…” Continuarea, Al. 3 și 4, caută, în relevarea acestor considerații, scuze. Cererile pentru administrarea probelor au menirea să fie sau nu respinse cu motivație în f) puncte. Nerelevanță, raportat la obiectul probațiunii, număr suficient de probe, notorietatea faptului, imposibilitatea obținerii probelor, formularea de către o persoană neîndreptățită și administrarea probei contrar legii. Pentru același alineat-pilon, 2, argumentul: strângerea și administrarea de probe în favoarea și defavoarea suspectului sau inculpatului, la cerere sau din…. Oficiu (Al. 1).
Limba mea, organ poticnit de vorbire, știa că opreliștea deține un anume tipar de uz, dincolo de monotonia întrebuințării sâcâitoare. Iar legea cere un recto-tono itinerant, o voce unică: a dreptății. Citând partea-ntâi din antetul Art. 101, ,,Principiul loialității…” a fost încălcat, compozitorul notelor componente, Al. 1-3, și-a permis trei nuanțe diferite, ca să pară că n-a fost degeaba primit în uniunea creatorilor de dogme statale și că-i nițeluș trecut prin filologia gimnazială, că n-a primit degeaba peste palme nuiaua – dar ce folos? – când a rămas mut la întrebarea: ,,Numește două sinonime ale verbului a opri.” Acum le știe și mai c-ar întoarce profei de română gestul. Al. 1: ,,Este oprit a se întrebuința violențe…” Al. 2: ,,Nu pot fi folosite metode sau tehnici…” Al. 3: ,,Este interzis organelor judiciare penale…” De porc și de oaie o făcu…. Referirile ulterioare tuturor punctelor de suspensie au însă un scop bine definit: să nu treacă prin mintea celor desemnați să administreze probe prin orice metodă ,,neortodoxă”, să nu le ,,preleveze” chiar dacă persoana și-a dat consimțământul să i se aplice o tehnică ,,deosebită” pentru obținerea lor, să nu stârnească indivizi a săvârși fapte penale sau a le continua doar de dragul acestora. A probelor.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share