Fărădelegea lui Călin – B.D. la… șes


Fantastici protagoniștii, actori sadea.
Ce facem noi dacă găsim un portofel? Desigur, ni-l însușim. Actele etice nu-și mai au locul, pierderea unuia devenind câștigul cert al altuia, rampa de lansare în societate…. Într-un mod asemănător, circulaseră oarece zvonuri, nora unui fost prim ministru se căpătase c-o sumă uriașă de bani dintr-un portmoneu mai măricel, un diplomat. Gurile rele…. Dar chiar și așa, câți dintre voi ar renunța la plăcerile imediate, o casă, o mașină, o vacanță de vis în insule pentru o afacere pornită de la temelie, din banii căzuți din cer? Câți i-ar înapoia? Niciunul! Cu o pedeapsă de doar 3 luni sau amendă ,,riscă” toți păstrarea ,,miliardelor”. Dar…. ,,Coada” Art. 243, Al. 3, are ceva-ul acela îmbietor la nedumeriri, nici urmă de ,,plângerea” articolelor precedente, deschizătoare de acțiune penală, doar o împăcare ce ,,… înlătură răspunderea…” Știm întrucâtva de ce, scrie la ,,Coranul” faptelor rele că una-i una și restabilirea bunelor relații între părțile conflictuale are loc numai în ,,fericita” situație în care se sesizează statul și-ale lui structuri. Și dac-ar fi o trimitere doar spre un ,,adăpost” monetar, sunt vizate chestiunea găsirii și neînapoierii în termen de 10 zile posesorului de drept și cea a lucrurilor ajunse greșit sau ,,… în mod fortuit…” în posesia altcuiva, apoi folosite după plac.
Se trezi interesul în legislator și conștiința, după câteva zeci de paragrafe hotărăște să declare doar un ,,complice” la…. Înșelăciunea nu poate veni decât din neamul înșelării, dubla ipostază adevăr mincinos și minciună adevărată fiind de-ajuns pentru găsirea vinovăției și închiderea făptașului până la o limită de trei ani. Surplusul Al. 1, Art. 244, obținerea unui ,,… folos patrimonial injust…” necesitând clamatul concurs de infrațiuni. Însă nu lui i se atribuie, ci Al. 2, remarcii ,,mijloace frauduloase”, dacă ,,ele însele” constituie încălcări ale legii.
Pe cine se găsiră să păcălească? Cei cu asigurările sunt mai ceva ca…. Trecem de la vorbe la fapte. Cazul bunurilor de pe urma cărora ,,curg” paralele în urma distrugerii, degradării…. Cu condiția încadrării în rezonabilitate. De nu, 5 ani la răcoare. Nu doar lucrurile atrag după sine măsuri corecționale, mâini, picioare, cap, trup și gât, posesie a contractului de asigurare, ,,degradate” ilicit, depun atentatorul la răcoare 3 ani. Simularea asemenea. (Art. 245)
Art. 246 merită o reflecție profundă. Mai ales când ai în atribuții desfășurarea licitațiilor publice, deturnarea lor prin îndepărtarea, constrângerea unui ,,jucător” să renunțe prin denaturarea prețului, și cred că nu numai, plasează în pușculița închisorii de la 1 la 5 ani.
Limbajul. Îmi îngreunează discernerea Art. 247. Poate îmi dați o mână de ajutor. Creditor și debitor. Ocazie relațională – darea unui împrumut de bani sau bunuri. Litigiu – determinarea constituirii sau transmiterii unui drept real ,,… ori de creanță de valoare vădit disproporționată față de această prestație…” Vă întreb: care? Al. 2 este mai explicit, lângă drepturi și creanțe, create sau transmise, sunt așezate renunțările la ele, dar în alte stări de vulnerabilitate, diferite de stări de sănătate precare, infirmități, dependență, fără să o determine exact Al. 1, sau pe criteriul vârstei: pierderea momentană a minților de la alcool sau substanțe psihoactive.
Se deșteptară. Rezumară tentativele tuturor acestor articole în nr. 248.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share