Fărădelegea lui Călin – P, 1? A


Vine moșu’! Cu întârziere.
Dar-ar să dea-n el, de nebunatic. Se ține de șotii. Și ne audiază în sfârșit doleanțele. Fără a fi nici suspecți (de prea puțin patos revărsat asupra zilei de muncă), nici persoane (atât de) vătămate (cât să ne iasă limbile de doi coți trudind pe baricadele culturii), nici responsabili civilmente (căci ni se mai pun uneori în cârcă sarcinile altora, spre purtare ,,necuvenită”), nici martori (ferească de-ai lui Iehova, așa, de-un pamplezir), cu atât mai puțin experți (da’ de-ia suntem, fiecare pe domeniul de expertiză). Inculpați, defel. Fuse Art. 104.
Vrei, nu vrei, ocolișul legal se isprăvește din varii motive: altcineva se cocoață sus, în chempengul cu putere și-și împrăștie magica forță decizională; ori, legile, ca și oamenii, îmbătrânesc și mor de irelevanță. Și dacă n-ați reținut acest aspect, vă reinvit să gustați din poamele Codului Penal, să vedeți cum, unde și dacă legiuitorul dorește ca o anumită infracțiune să fie cuprinsă între scoarțele lui, și, cât de prețioasă și necesară mai este pedeapsa inițială. De aceea, tot tatonez expresiile actuale, trimițându-le în acel loc, de incriminare, și nu aici, unde seturi de cutume produc greutăți actului judiciar. Vină a documentului primordial de existență a națiunilor unite americane, statornic, însă repetitiv, explicativ, în mare parte inutil. Pare-se că rațiunea este atât de instabilă cât să aibă nevoie de noi și noi cuvinte (dintre cele de uz…) Se explicitase clar, nu vorbești, nu te ajută aparatul fonator, nu auzi, nu știi limba, este necesară o persoană capabilă să traducă instanței gestica, fornăielile, împleticelile, bâlbâielile celor chemați să dea socoteală pentru faptele ilicite și celor ce doresc dreptatea restabilită, procuratură ori vătămatul, apelezi sau ți se desemnează un interpret autorizat. Fără să fie musai (se stipulase înainte vreme Art. 105). De-o urgență pui la deslușit orice-ți trece prin mână, numai să poată ,,… comunica cu cel ascultat…” (aliterație…) – Al. 2. Pentru muți, surzi ori combinatorica obișnuită dintre dizabilități este potrivit unul ce comunică ,,… prin limbaj special…” Merge și-n scris. Și lor, de nu-i prin preajmă cineva specializat, li se aplică tratamentul primului venit, întâiul tălmaci (Al. 4).
Siguranța stă să se spulbere. Moșul meu e condiționant: ‘că să-i dau dovezi irefutabile c-am fost bun și blând și la serviciu devreme. C-acasă îs totdeauna. Iaca (m-aș mai fi cacofonit, dar o dată și cu asta două-s destule), nu pot. Din moment ce a instituit în timpul călătoriei ,,Reguli speciale privind ascultarea”…. Ba că ,,… prezintă semne vizibile de oboseală excesivă…”, ba că poate fi ,,citit” ca un bolnav fizic sau psihic…. Moșule, da’ ce, mata ești doctor? Pen’ ce să-ți dai cu părerea în timpul audierii și să te-ntrerupi, când ai putea să ceri consultul persoanei… înainte? Ursu! Coadă, ba! Instalează, statule, ditai sistemul de videoconferință în detenție, ca să asculți mârlanul de infractor în pușcărie. Și dă-i avocat prezent doar dacă e din ăia de la Art. 90: minori, cu discernământ redus ori deloc. Să mai…? Că-i cărat pentru o vorbuliță la procuror, că (se) consumă benzină sau motorină în prostie? Pentr-un…. (Art. 106)
Comment t’apelle tu? Como ti chiama? What’s your nickname? Tovarishchi, nazovite, pozhaluysta! Na de-ntreabă-l ca la Al. 1, Art. 107! Că ăsta-i pakistanez. C-așa-i la audierea dintâi, îl chestionezi pe suspect (trebuie să fie o greșeală sau-ul, adică prima ascultare, prima-prima nu o poți face în calitate de inculpat) de alea-alea, de-al cui, cine, cu cine te-nsoțești, cum stai cu armata, cu cărțile, cu chestia aia din care faci bani de papică, pe unde-apuci să dormi. Dar el nu înțelege o iotă. Mai mult, pricep ai noștri pakistaneza, și știu că sunt deslușiți pe deplina, de aceea notifică cerința suspectului de a cere un interpret. Din semne și sunete asta reiese. (Oi avea vreo cruce pe-aci, ca s-o trec în iastă paranteză? Nu. Solicit celor de la apple introducerea uneia pentru limba română) Al. 2 este absurd, întrebările mai sus puse nu se vor repeta. Doar dacă o cere ulterior organul. Și când nu s-a răspuns la ele? Pakistanez, e?

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share