Fărădelegea lui Călin – Fake soul


Picasem în boala sentimentalismului. Am avut totuși tăria să revin. Nu interesează legea ce simte infractorul, doar ce face.
Ce coace-n atelierele ispitelor tâlhărești. Ce monedă bate, ce titluri de credit și timbre poștale scoate pe bandă rulantă. Se trezesc unii, la fel ca subsemnatul cu poezia, în zorii unei zile, oarecare, spunându-și în bărbi că-s de-o teapă cu faurul de bancnote și pot calchia fiecare buclă a lui Iorga, pardon, calviția, musteațile lui nenea Iancu, sforile lui Vlaicu, șaisprezecimile lui Enescu (dar de-mprumut de la Ars nova încoace, Arezzo și Palestrina), cofa Rodichii lu’ nea Nicu Grigorescu, replica-n vocabule a lui Blaga și pana genială a lui Eminescu. Așa cum se-ncrede toată suflarea românească că este originală (din și în creație). Uite că tot dădură amintirile peste mine și-mi muiară suflețelul. Fals înseamnă orice, chiar dacă sub forma unei glume, bună de…, jecmănit e-un termen mult prea mare pentru maniera comerțului, implicit a industriei, de-a-și atinge scopurile, de momit, cum fusese în 1998-1999, fumătorii: o copie a hârtiei de 50.000 de lei. Până la urma urmei constituia tot o ilegalitate împrăștierea, chiar ca material promoțional al unui câștig palpabil, sperat de fiecare împătimit al nicotinei degajate la 700 de grade celsius. Nu știți ce amăgire a putut fi în acei ani primirea unui astfel de specimen, ce planuri culinare se declanșează în mintea unui muzicant flămând și cum se risipesc la verificarea autenticității. Poți face infarct, nicidecum să te bușească hohotele de râs ca ,,darnicul” meloman. (Art. 310-312)
El trebuia să devină, măcar ca sperietură și sancționare pentru astfel de batjocură, partener al celor ce sunt pedepsiți, ca autori ai punerii în circulație de valori falsificate. Nu la nivelul unui 3-10 sau 2-7 ani, ci o zi, spre a-și băga mințile-n cap. Art. 313 nu pune cifre, doar trimite către zona de facere. Al. 1 și 2 au debut identic: ,,Punerea în circulație a valorilor de la Art. 310-312…” Sfârșesc la fel: ,,… se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea de falsificare prin caree au fost produse.” Diferența: Al. 1 – ,,… precum și primirea, deținerea sau transmiterea acestora, în vederea punerii în circulație…”; Al. 2 – ,,… săvârșită de către autor sau un participant la infracțiunea de falsificare…” Zău, inutil, normalul, ca să se distingă oarecum criteriile, impunea tratamentul făptașilor separat de-al depozitarilor și intermediarilor. Ori puse de-a valma, oricum, reiese același cunatum al detențiilor. Pentru un alineat ca 3…. Doar în BD-uri găsești proști să repună în circulație bani falși, după ce au constatat ce au de fapt în posesie. Dar prostia este tratată ca atare, cu indulgență: ,,… limitele speciale se reduc la jumătate.”
Bonomie capătă inclusiv creatorul instrumentului și materialelor necesare operațiilor fraudulos-falsificatoare, adevăratul creier, distinctiv, clasic și modern, după truda fizică, ,,compensatorie”, bănuiesc: Al. 1 – 1-5 ani, metode și unelte ,,pământene”; Al. 2 – 2-7 ani, echipamente hardware și software. Iertare de toate păcatele dacă sunt mărturisite și bunăvoința merge până la predarea tuturor uneltelor de lucru înainte de fabricarea falsurilor. (Art. 314)
Cel mai bine procedează Art. 315, împreunează confecționarea cu punerea în circulație, deținere, primire, transmitere de monedă autentică. Monedă scria și la Art. 310, gata să mă prindă-n clenciul confuziei: falsului – dovedit, și autenticului…. Nedovedit. Care să fie procedeul de deosebire? Probabil flagrantul, altfel…. Tenerife!
Art. 316 este mai deștept ca precedentele. Sumar, înșiruie ,,… monede, timbre, titluri de valoare ori instrumente de plată…”, alătură ,,emise în străinătate” și ,,Dispozițiile cuprinse în acest capitol se aplică și în cazul când infracțiunea privește…” Ce vă spusei.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share