De Rîmnic, de bine! – Iluminare

newspaper-664578_640

Că bine mai gândeau alții în alte secole, dar ca și asfăzi, degeaba, faptele își închideau prăvălia după ultimul pahar de vorbă….
Zvonul, premergător știrii, a fost întotdeauna o cale de a afla ce se mai petrece și cu cine, așternerea lui pe hârtie a născut presa, corvoada zilnică, hebdomadară, lunară, trimestrială semestrială, bianuală, anuală… iscodind în mințile cititorului scenarii puse în scenă de regia proprie, surclasând bibliile și atlasurile, misterele Parisului, criminalii Londrei…. Lumina Adeverului a venit cu o explicație asemănătoare, a pus conceptul ,,ziar” între ,,om și societate”, i l-a ,,servit” intelectualului ca ,,pâinea” cea de toate zilele, l-a urcat sus, alături de celelalte surate ca ,,a patra putere” statală. Săptămânalul a reușit să-și ducă activitatea din 3 Decembrie 1898 până în 8 Iunie 1899, sub directoratul proprietarului George Dancovici și girul lui C. Panaitescu Hărtzău, ambii semnatari ai articolelor de fond, dar nu numai și nu singurii ticluitori de texte. Nu lipsesc versurile unei tinere speranțe râmnicene, o poetă decedată la numai 17 ani, Alexandrina Mihăescu, în 1895, ale lui M. Juvara, Grigore Lăzărescu, epigramele, înștiințările, rubrici ca ,,Distracții și petreceri”, ,,Haz”, ,,Partea literară”, dar și trimiteri directe către diriguitorii județului și orașului, ,,Pentru dl. Prefect” și ,,Pentru dl. Primar”, așa cum promiseseră în ,,Ca program” că se vor ,,… inspira direct…” din ,,… principiile majorităței cetățenilor.” și că vor fi ,,… unealta voinței tuturor”. Dancovici își propune în unul dintre cele 22 de apariții să dezbată problema înființării unei ,,… mici biblioteci populare…” sub numele de articol ,,Pentru Școala de adulți”.
Și ce, ar strica o inițiativă de felul acesta astăzi? Ar fi chiar așa o tragedie ca toți cei trecuți de 30 de ani să mai treacă pe la școală așa cum făcea armata până la desființarea serviciului militar obligatoriu, când chema rezerviștii pentru o reamintire a învățăturilor ostășești?
Singura ,,bătălie” care s-a dat pe fronturile literelor locale, adunate în câteva pagini format 48×33 cm, a fost Lupta, ,,Organ al intereselor obștești”, dar cu orientări vădit conservatoare. Cele două tipăriri, tot într-un final de primăvară, în 8 și 17 Mai 1914, atacă modul liberalilor de a arunca cu ,,… cenușă în ochii mulțimii…”, propunându-și să-i demaște în fața ,,… opiniunei publice…”.
În Octombrie 1924 încă se punea problema constituirii unei biblioteci publice. Un domn, Ion Gane, ca mulți alți colaboratori ai unei reviste culturale ,,… de interes local”, proiectată de un lord al artelor râmnicene, Octavian Moșescu, încerca să stârnească autoritățile să se alăture maxi gazetei Machina în crearea acestor oaze de carte atât în oraș, cât și la sate. Dar Octavian Moșescu, director al acestei inițiative jurnalistice lunare, prezentată publicului în cinci numere, unele duble, finalizată în Mai 1925, nu și-a dorit niciodată gloria personală, era înconjurat de aproape toate figurile marcante ale timpurilor, era ajutat de un comitet format din trei avocați, Nicu Protopopescu, Virgil Sotirescu și Theodor Zernoveanu, iar dintre autorii de articole nu lipseau Victor Dimitriu, Ion Măgârdiceanu, George Baiculescu, Nicu Oprișenescu, Lazăr Demetrescu, Vladimir Ciudra, Ion I. Pavelescu, Constantin Anastasiu…. Mulți și multe. N-ar avea sens să reproduc frânturi și eu ca și domnii Oproescu și Frâncu din textul ce deschide gazeta culturală, ,,Boabe și pleavă”, acesta abundă de la o propoziție la alta de de epitete și comparații, ar fi prea puțin pentru o personalitate atât de marcantă, dar va veni ziua în care voi cita întregul articol. Unul dintre pseudonime îl știți, cu ,,Tică-Tică” a semnat destule pamflete, epigrame și cronici, aflați însă că mai punea la final încă vreo trei: Dalila, Elly și Sapho. Titlurile rubricilor permanente vă sunt cunoscute din ziarele prezentate anterior, sunt de notorietate ,,Cronica rimată”, ,,Însemnări”, ,,Figuri locale”, ,,Cronica externă”, ,,Politicale”, ,,Talente râmnicene” și au făcut vâlvă ,,La Machină”, ,,Boierii ciobani”, ,,Licheaua”, ,,Carnavalul râmnicean” unde este înfierat dezmățul popular cu expresia ,,pornografie în mii de chipuri”….

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share