De Rîmnic, de bine! – În fine, glasuri

newspaper-664578_640

Scriu un articol, nu neapărat o istorie, cu toate că cerințele unuia asemănător ar impune acribie, nu este nici vreun lucru neserios, datele sunt veridice atât cât îmi permit informațiile, dar au și menirea de a mă surprinde, căutarea momentană are farmecul ei și zău că n-aș da-o pe nimic.
Am avut norocul, fiindcă doar el duce uneori la descoperiri uimitoare, nu este și cazul de față, trecând la itemul următor să găsesc o indexare scăpată de domnul Frâncu, dar existentă în lucrarea dumnealui, un adaos ce trebuia trecut la Gazeta Liberă, o stipulare privitoare la un titlu apărut în numărul 58, din 11 Noiembrie 1935: ,,Adunarea ziariștilor din șase județe”.
Râmnicul a fost dintotdeauna o așezare în care comercianții au avut un cuvânt greu de spus, dezvoltarea localității depinzând foarte mult de activitatea lor. Glasul Comerțului Râmnicean, declarat ,,Organ de propagandă și apărare a intereselor comerțului și industriei”, a fost în fapt o publicație a intereselor mai vechilor negustori, declarați împotriva celor noi, un număr unic în care se plângeau de practicile necinstite ale celor ce umblau prin sate ca să-și vândă produsele, ,,reclamând” țăranilor că marfa nu costă decât jumătate din prețul practicat de ceilalți. Apariția – 15 Noiembrie 1935.
Am alăturat cele două gazete pentru explicația din preambul, în ordine alfabetică urma Glasul Comercial, un ziar ce afișa pe antet că va ieși de două ori pe lună, cu începere de la 12 Septembrie 1921, sub directoratul lui C. Protopopescu, băcan de meserie, cu propunere de sprijinire a comerțului, informare a tuturor celor interesați de legile în vigoare și de conținutul lor. În 2 Ianuarie 1922 se publică cel de-al cincilea număr, cel care pune punct publicației.
Completăm cu această ocazie și datele domnului Oproescu, punând alături debutul săptămânalului Glasul Poporului, fondat la 9 Decembrie 1918, ,,Organ al Ligei Poporului din R. Sărat, de sub Președinția Generalului Averescu”, 26 de ediții cu apariții neregulate până la 10 Martie 1920 și din 10 Octombrie 1920 până pe data de 6 aprilie 1924, toate puse în slujba ,,… principiilor ce însuflețesc pe marele general și democrat care stă în fruntea înălțătoarei mișcări.”. Directorii gazetei la primele tipăriri au fost Gheorghe Grigoriu-Sihleanu și Gheorghe Christodoreanu.
Același Glasul Poporului revine după perioada Mai 1925 – Mai 1931 cu o singură apariție, în 17 Aprilie 1932 ca ,,Organ al Partidului Național-Agrar de sub președinția d-lui Octavian Goga. Organizația județului R.-Sărat”. Partidul își anunța și în urbea noastră schimbările de la vârf, înlocuirea ,,marelui general” cu ,,marele poet al neamului, strălucit luptător politic, Octavian Goga.”. Pentru propagandiști reprezenta ,,… un act istoric sortit să aibă o influență hotărâtoare asupra întregii noastre vieți politice.”.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share