Cenaclul Alexandru Sihleanu – 9 Aprilie 2016

image
CUVINTELE HRANĂ SUFLETULUI ŞI MANTIE IUBIRII

Sâmbătă, 9 aprilie, şedinţa Cenaclului literar-srtistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, susţinut de Matincă Costea, cu miniaturi umoristice integrate într-un monolog, „Toată lumea să zâmbească”, de Matincă Costea, răsplătit cu aplauze.
A urmat lectorul Georgiana Elisabeta Panait, cu poezie. Forma grafică a poemelor D-sale reprezintă desene în strictă legătură cu subiectul poeziilor prezentate, care sunt denumite, de poetul francez Guillaume Apollinaire, caligrame. Este singura din Cenaclul „Alexandru Sihleanu” care îşi prezintă poeziile în această formă. Poeziile sunt de o sensibilitate deosebită, evidenţiază lupta cu viaţa, legătura indestructibilă cu natura, dragostea liantul vieţii, bucuria la apariţia noului-născut.
„Mă confrunt cu un stil nou de creaţie, deşi mă depăşeşte, afirm cu plăcere, se dovedeşte bogat în metafore şi pe autoare o stimulează mult imaginaţia”. (Matincă Costea)
„Este un stil nou, plăcut. Şi o epigramă: ,,Viaţă, inimă, iubire/ Doară timpul le măsoară/ A păianjenului fire/ Peste drumul către ţară”.” (Dimitru Hangu)
„Dl Matincă nu numai că ne descreţeşte frunţile, dar este şi ancorat în realitate. Zâmbetul este cel mai prolific mod de scăpa de necazurile vieţii. Multe dintre monologurile prezentate le cunosc, dar de fiecare dată, prin felul cum le interpretează le ascult cu aceeaşi plăcere. Privitor la lectorul de serviciu, dna Giorgiana Panait, este de subliniat faptul că îmbină plăcut viaţa cotidiană cu spiritul nou, încă nenăscut. Urmează o cale de a propaga dragostea şi iubirea într-un univers benefic sufletului. Referitor la aranjarea strofelor în această formă, este ceva nou, frumos, ceea ce noi aştia mai în vârstă, avem ce învăţa de la cei tineri.” (Elena Cambeşteanu)
„Dl Matincă ţine neapărat să ne înveselească în fiecare şedinţă cu umorul şi interpretarea deosebită, şi pentru astăzi trebuie să-i mulţumim. Referitor la poezia prezentată de dna Georgiana Panait este o poezie plină de speranţă, de iubire, închinată ,,bobocelului” ei. Prima poezie ,,Floarea vieţii”, primele trei versuri sunt aforistice. Figurile de stil care predomină sunt epitetele şi comparaţiile. Forma de prezentare, toată admiraţia, este ceva deosebit.” (Stela Miloş)
„De la început ţin să-l felicit pe dl Matincă Costea, care ne-a încântat şi de data aceasta, şi ne-a pregătit atmosfera de Cenaclu. Dna Georgiana Panait ne-a prezentat o creaţie de tip nou, caligramele, al căror debut aparţine lui G. Apollinaire. Cele şase poezii sunt în vers alb, la baza structurii lor stă metafora. Versurile izvorăsc din trăirile intense ale autoarei, izvorâte din dragostea de viaţă. Din citirea versurilor,reies bucuriile şi răutăţile de zi cu zi care ne înconjoară. Reprezintă lupta cu viaţa.Redarea grafică a poeziei este, de asemenea, o noutate pentru Cenaclu şi am constatat că din fiecare caligramă se desprind una sau mai multe idei de viaţă.” (Aneta Pioară)
„Dl Matincă ne-a încântat, cum ne încântă de fiecare dată. Dna Georgiana Panait chiar dacă nu ne spune, se observă că au fost create în momentele sensibile ale vieţii. O epigramă dlui Matincă: ,,Ştiu că ai talent cu carul,/ Acesta îţi este darul/ Şi cu fleru-ţi de actor/ Mănânci pâinea la sufleor”.” (Nicolae Constantinescu)
„Dl Matincă ne vrăjeşte de fiecare dată, cu modernele şi actualele monologuri, cu vocea deosebită pusă în slujba nuanţării ideilor. Remarc din conţinutul creaţiei, în primul rând, transparenţa unor experienţe de viaţă. Aceste experienţe transpuse în versuri au sensibilitatea, dar şi dârzenia unei mame care învinge. Felicitări pentru transpunerea în versuri a trăirilor, a unicităţii date de acestă experienţă.” (Georgeta Iuga)
„În ce-l priveşte pe dl Matincă sunt în asentimentul dnei Iuga, drept pentru care îi mulţumim şi să-i dea Dumnezeu sănătate. Cu privire la lectorul de serviciu, particip pentru a doua oară la prezentarea creaţiilor dnei. O ştiu pe autoare foarte exigentă cu sine, atât ca profesor, cât şi în poezie. Din patru versuri a poeziei ,,Floarea vieţii”, a prezentat caracteristicile lumii în care trăim. Grafica prezentată nu este uşor de realizat.” (Costică Dîrstaru)
„Dna Georgiana Panait, lectorul de astăzi, are un spirit ales, calculat şi matur. De ce spun asta, pentru că îşi alege cuvintele ca în stilul haiku-urilor. Aranjamentul caligramei nu este la îndemâna tututror creatorilor. Dl Matincă este sarea şi piperul Cenaclului.” (Valeria Popa)
„Cum nu sunt specialist, fac menţiunea că nu am învăţat în cadrul studiilor mele, cât am învăţat în cadrul Cenaclului. Am iubit dintotdeauna limba română şi dascălii pe care i-am avut, şi care vorbeau puţin, dar înţelegeam, noi elevii, foarte mult. De multe ori se lungesc discuţiile sau aprecierile la adresa materialului prezentat, încât viitorii membri ai Cenaclului să fie înarmaţi cu răbdare. Referitor la modul cum a prezentat viaţa şi momentele prin care a trecut, o apreciez în mod deosebit. Referitor la poezie, este o spovedanie, luptând, sperând, iubind sau ca o rugă către Dumnezeu. Sinceră şi scurtă în expresie.” (George Anghel)
Sâmbătă, 16 aprilie, începând cu ora 13:00, Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”, Editura „Rafet” şi Asociaţia Culturală Direcţia 9 organizează lansarea antologiei de versuri „Poezia vie”. Vă aşteptăm!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share