Cenaclul Alexandru Sihleanu – 8 Iunie 2019


BAT CLOPOTELE INIMII DORURILE TOATE

Sâmbătă, 08 iunie ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu „Imnul orașului Râmnicu Sărat”, versuri Matincă Costea, muzică Manea Agheană, „La noi”, versuri Girel Barbu, muzică Manea Agheană, „Trăiască România”, versuri Ion Nicolescu, muzică Nicu Alifantis, interpretare, voce și chitară, invitatul special Manea Agheană și… alte câteva cântece patriotice. Aplauze pentru prezența și mai ales prestația trubadurului Manea Agheană, care a însuflețit atmosfera.
A continuat, cu un moment de divertisment, acelaşi Matincă Costea, care descreţeşte frunţile celor care iubesc literatura, dar şi divertismentul. Astăzi, a relaxat atmosfera cu un cuplet de Ion Măgîrdiceanu, Rugăciune, un dialog de Sadi Rudeanu, Reacționarii, un cuplet de George Mihalache, Nu admit!, un cuplet de Matincă Costea, Nu mă-nsor! și un micro divertisment de Matincă Costea, Felicitări, și aplauze pentru interpretare și memorie.
Invitatul special Manea Agheană și chitara sa a creat o atmosferă deosebit de plăcută cu melodii de dragoste.
A urmat lectorul de serviciu, Marian Ezaru, cu proză. O proză dintr-un proiect mai amplu, intitulată ,,CRIMA DIN CIȘMIGIU Descoperirea diamantului roz (după o idee personală)”. Marian Ezaru nu este la prima lectură în Cenaclul „Alexandru Sihleanu”. În lecturile anterioare a prezentat poezie. Astăzi, lectura sa, o poveste polițistă, a fost o surpriză și a dovedit că adevăratul său drum este în proză. Reușește să susțină firul epic, să facă povestea atractivă. Îl așteptăm la o nouă lectură! Exemplific: După o noapte de coșmar, mă trezesc într-o dimineață de toamnă mohorâtă, răsfoiesc ziarele de pe masa de lucru și cu stupoare văd cu litere mari „CRIMA DIN CIȘMIGIU”. După ce am răsfoit acel articol, gândul m-a dus la o altă crimă identică, parcă trasă la indigo, din perioada când eram în anul II la Academia de Poliție din anii ’90, pe când asistam la cercetări… (cei mai buni cadeți participau la studiul crimei pe teren). Deodată sună telefonul.
– Să trăiți, don col., ați citit ziarele de dimineață? mă întrebă proaspăt absolvent, locotenentul Iordache, ordonanța și omul meu de încredere.
– Da! locotenente, m-a dus cu gândul la cele petrecute prin anii ’90.
– Este fata dnei Nistor Angela, colega dvs, care din anul III a plecat în provincie, probleme personale.
– Bine, lt. Iordache, pregătește mașina de serviciu și să mergem la fața locului. Ajunși la fața locului, în parcul Cișmigiu, agenții de la Pază și Ordine marcaseră terenul cu banda galbenă și ne așteptau. Un comisar de la IML îmi raportă imediat ce se întâmplase.
– Dle col., din primele cercetări crima s-a petrecut azi-noapte, între orele 24:00-4:30 dimineață. A fost ucisă cu bestialitate, cu un cuțit de vânătoare, înjunghiată de cel puțin opt ori. Rezultatul cercetărilor îl vom raporta după autopsie.
– Bine, dle comisar Traian, i-am zis eu, întorcându-mă apoi spre lt. Iordache.
– Dle lt. Iordache, să dea dl cpt. Avram declarație la presa care s-a adunat aici, nu chiar tot ce s-a întâmplat… că și așa sunt prea mulți gură-cască. Cine știe, e posibil să fie și ucigașul printre ei. Faceți cât mai multe poze și filmați în detaliu tot ce mișcă prin zonă. Am așa… o bănuială. Oricum sunt prea obosit, nu am dormit de aproape trei zile, parcă am presimțit că o să se întâmple ceva rău.
– Nicio grijă, dle col., îi anunț pe cei de la filmare să fie cu mare băgare de seamă și cât mai discreți, zise Iordache, îndepărtându-se de mașină, în timp ce eu, împreună cu Gicu și Nelu (doi colegi de la Academie și la IML, toți trei fiind cei mai buni din capitală, ei având grade de maior), ne-am îndreptat înspre sediul IML așteptând rezultatele de la alt caz.
Îmi amintesc de perioada în care eram la începutul carierei mele din anul I de la Academie, când m-am împrietenit cu doi colegi. După prima săptămână, în care m-am cazat la cămin, am ieșit cu câțiva colegi prin cartier, fiind îmbrăcați în civil. Deoarece mi se dezlegase un șiret la un adidas, am rămas câteva clipe în urmă. În timp ce îmi legam șiretul, am auzit un zgomot puternic, de ușă metalică trasă forțat în fața unei intrări la o scară de bloc. Fiind mai aproape de scara blocului, față de ceilalți colegi cu care mergeam spre un club din apropiere, am strigat la ei, în timp ce m-am îndreptat către acea scară de bloc unde abia licărea un bec slab sau murdar, încât și o lumînare lumina mai tare. Între timp am scos lanterna (niciodată nu plecam seara fără să am asupra mea o sursă de lumină) și am zărit trei indivizi cum încercau să bruscheze o fată.
– Nu vă e rușine, mă golanilor, să vă luați de o fată singură ? am intrat eu tare în ei.
– Măi sfrijitule, închide lanterna și i-ați viteză, să nu te facem mici până dimineață, începu unul să vorbească încercând să scoată un cuțit de la brâu. Având avantajul întunericului din spatele lanternei, am reușit să-i aplic o lovitură mai dură celui care a vrut să scoată cuțitul, scoțându-l preț de câteva secunde din cursă, timp în care l-am tras pe unul dintre cei doi rămași înspre mine dându-i un genunchi sub centură, iar celălalt, neînțelegând ce s-a întâmplat, a căzut mult mai repede în mâinile celorlalți colegi care îmi săriseră în ajutor.
– Marine, ce s-a întâmplat ? mă întrebă Gicu, unul dintre colegi care pe parcursul Academiei am devenit, împreună cu alt coleg Nelu, cei mai buni prieteni.
– Am văzut pe ăștia trei cum încercau să abuzeze de dra.
– Bine, spuse Gicu, să-i ducem la camera de gardă de la cămin și să chemăm Poliția.
Invitatul special Manea Agheană și chitara sa a crea o atmosferă plăcută cu melodii folk.
„Foarte reușite prestațiile dlor Matincă Costea și Manea Agheană pentru care merită toate laudele. Proza citită de dl Marian Ezaru reprezintă un pas înainte, venind cu ceva inedit: o povestire polițistă. Este o construcție solidă, lectorul se dovedește un real talent mânuind cu măiestrie toate mijloacele artei literare. Felicitări și vânt bun la pupă. O rețetă de întinerire propusă de dl Matincă Costea. De vrei vremea s-o oprești/ Și să nu îmbătrânești,/ Să invingi timpul rebel,/ Să devii din bou vițel. Dlui Marian Ezaru, autorul povestirii Crimă-n Cișmigiu. De ce fugi așa prin parc,/ Ca săgeata dintr-n arc?/ Alerg fiindcă vreau să știu/ Despre o crimă-n Cișmigiu.” (Mihail Constantinescu)
„Dl Matină Costea și dl Manea Agheană nu se dezmint. Azi, însă, au inaugurat un „duet” reușit! Urez viață lungă noii forme de divertisment în Cenaclul „Alexandru Sihleanu”. Felicitări celor doi maeștri! Proza prezentată azi de lector divulgă meseria din care provine dl Marian Ezaru. La o nouă lectură vom afla amănunte din activitatea celor destinați să ne păstreze ordinea și liniștea în societate. Creația este realizată literar, cu epitete, comparații, descrieri și dialoguri. Ce a fost prezentat azi este o parte dintr-o lucrare mai amplă, cred. E bine că se prezintă și proză scurtă. Felicitări, dle Marian!” (Mihai Doina)
„Felicitări dlui Agheană, trubadurul Cenaclului „Alexandru Sihleanu” și al tuturor oamenilor îndrăgostiți, veșnic îndrăgostiți. Felicitări dlui Matincă pentru monologul Nu mă-nsor, deoarece acum cunoștem intențiile pentru care nu se însoară. Se spune că trupul sănătos este atunci când mintea este sănătoasă. Asta dovedește că dl Matincă prin monologurile prezentate artistic dovedește că nu va îmbătrâni niciodată. Dlui Ezaru, lectorul de serviciu, îi mulțumesc pentru lucrarea prezentată, dar nu o încadrez ca o lucrare literară. Este mai mult un raport de serviciu al unui elev la școala de poliție.” (Elena Cambeșteanu)
„La început aduc felicitările de rigoare celor trei protagoniști ai ședinței, care prin prestația fiecăruia, au făcut ca ședința să-și atingă obiectivele necesare unor asemenea întâlniri literar-cultural. Am audiat astăzi un fragment dintr-o lucrare literară în proză, în care autorul a ales o temă de actualitate. Evenimentul poate fi plasat în timp și spațiu divers. Consider că autorul trebuie să folosească în definitivarea acestei opera literare atât descrierea, narațiunea, cât și dialogul. Pentru a obține o lucrare de succes. Zic asta pentru că în fragmentul de astăzi, pe care îl consider a fi intriga acestei opere, autorul a folosit prea mult dialogul. Autorul folosește în lucrarea sa persoana I, deci din punct de vedere al povestirii este o lume homodiegetică. În concluzie mă bucur că la Cenaclul Alexandru Sihleanu și-a făcut apariția, cu decență și voință, un nou membru activ.” (Aneta Pioară Țâru)
„Referitor la cele spuse de dl Doina, despre Coloana Infinitului sau Coloana fără de sfârșit, operă a sculptorului român Constantin Brâncuși, am alcătuit câteva versuri. Coloana Infinită pare/ Înaltă scară către cer,/ O ne-nțeleasă întrebare/ Învăluită în mister. Dl Marian Ezaru a constituit, pentru mine, o adevărată surpriză. Ne-a dovedit, astăzi, că are mai mult talent la proză decât la poezie. Lectura s-a dovedit antrenantă și îl aștept cu același interes.” (Matincă Costea)
„Astăzi cei trei „M” (Manea, Matincă, Marian) ne-au încântat cu talentele d-lor (muzică, umor, proză). Despre lectorul de serviciu, dl Ezaru, se vede că a evoluat în proză, că are veleități de polițist și că ar fi dorit să fie polițist. (Dlui Matincă) Uite-l cum întinerește,/ Cu talent ne înveselește./ Descopăr azi ciudată arătare,/ Iapa cu două picioare. (Dlui Marian Ezaru) Chiar din trista întâmplare,/ Descopăr astăzi, Ezare/ Că ești vessel, dar și trist,/ Ai vrea să fii polițist; De Agela povestești,/ Astăzi chiar ne cucerești,/ Chiar de viața nu e roză,/ Ai evoluat în proză. (Cei trei „M”) Așa ședință mai rar,/ La Cenaclu’ literar./ Să-i asculți e o încântare,/ Cei trei „M” o delectare.” (Nicolae Constantinescu)
„Prestația dlui Matincă a fost interesantă și pe dl Marian Ezare îl felicit pentru ceea ce a creat.” (Maria Barbu)
Ultimul cuvânt l-a avut muzica patriotică interpretată de invitatul special Manea Agheană și chitara sa.
Sâmbătă, 15 iunie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Matincă Costea. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share