Cenaclul Alexandru Sihleanu – 6 Februarie 2016

326677_300601169967578_1142154810_o (Mobile)

GÂNDURILE ASCUND IDEI, IDEILE CUVINTE, CUVINTELE ESENŢE ŞI TĂCERI

Sâmbătă, 6 februarie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat cu un moment de divertisment, la cafeaua literară, susţinut de Matincă Costea pe două texte, „producţie” proprie: „Vreau să cunoşti adevărul” şi „Păi, e bine?” şi un text semnat George Topârceanu, „În jurul unui divorţ”, „sancţionate” de cei prezenţi cu aplauze.
A urmat lectorul de serviciu, Elena Cambeşteanu. Un lector atipic şi o şedinţă la fel. Ziua de naştere a dnei Cambeşteanu este pe 6 februarie şi fiindcă anul acesta a fost şi sâmbătă, a hotărât că ar fi bine şi frumos să-şi serbeze ziua în cadrul şedinţei de Cenaclu, cu membrii Cenaclului, pe care îi consideră prieteni. Reprezentând Uniunea Cititorilor din Râmnicu Sărat, D-sa a lecturat dintr-o colecţie de aforisme,„vobe de duh”, aparţinând unor nume ilustre, „O cărticică pentru o aniversare de neuitat/ Gânduri pentru ziua ta./ La mulţi ani!”, din care redau câteva cugetări:
„Pentru dragostea care se mai găseşte în lumea aceasta şi pentru toţi care ştiu să o aprecieze, pentru toţi îndrăgostiţii… La mulţi ani!”. (Octavian Paler)
„Toţi oamenii vor să răiască mult, dar nimeni nu vrea să fie bătrân”. (Jonathan Swift)
„La sfârşit nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi”. (Abraham Lincoln)
„Suntem ceea ce iubim”. (Nichita Stănescu)
Finalul a aparţinut epigramei. Epigramiştii au anticipat o viitoare şedinţă închinată acestei creaţii literare, din care exemplific:
Safta Leaută: „La Cenaclul lui Sihleanu/ Epigrama-i cu toptanul/ Şi văzând că merge treaba,/ Ghinea-şi mângâie, fin, barba”.
Dumitru Hangu: „Modă mare, târgu mic,/ O emblemă râmniceană:/ Toate fetele sunt şic./ Vinovat: natura mamă”.
Matincă Costea: „Ai o bibliotecă mare,/ cu cărţi bine îngrijite,/ Valoroase exemplare./ Păcat, că nu sunt citite”.
Mihai Constantinescu: „Versurile tale seci,/ Fac pagubă-n ciuperci./ Când te-ncearcă iar imboldul/ Să m-asasinez cu boldul”.
„Atmosfera la Cenaclul este, ca de fiecare dată, marcată de cupletele interpretate de dl Matincă Costea, astăzi, în mod deosebit, pe fundalul unor melodii româneşti din anii ’70-’80. Creaţiile dlui Matincă Costea, ,,Vreau să cunoşti adevărul” şi ,,Păi, e bine?”, au atras atenţia prin stilul satiric şi umoristic. Dna Cambeşteanu, lectorul de serviciu, a decis să prezinte într-o zi specială, tocmai de ziua de naştere a d-ei, aforisme din diverse documente. Fiecare citat celebru, rostit şi selectat cu atenţie ne-a pus să medităm asupra trecerii ireversibile a timpului asupra vieţii, dragostei şi a societăţii. Rolul citatelor celebre constă în reflectarea şi trecerea în transă, dar totodată în analiza că în maratonul vieţii poţi privi pentru puţin timp în interiorul tău şi poţi filozofa. Pentru lectorul de serviciu, dna Cambeşteanu, citatele reprezintă o invitaţie către fereastra deshisă a filosofiei, a cunoaşterii şi a inspiraţiei. Pentru ca întâlnirea de la Cenaclu să se finalizeze frumos, epigramiştii s-au duelat în cuvinte, demonstrând că inspiraţia poate scoate în evidenţă frumosul, dragostea către creaţie şi înnobilarea sufletului cu umor”. (Georgiana Elisabeta Panait)
„Dl Matincă Costea se întrece pe sine, de multe ori păcălindu-ne cu pamflete care par scrise de altcineva. Epigrama este, astăzi, o primă încercare într-un dialog. Dnei Cambeşteanu îi urez tinereţe veşnică.”. (Valeria Popa)
„De fiecare dată şedinţa noastră de Cenaclu este deschisă şi înviorată de actorul nostru de comedie, dl Matincă Costea, care descarcă sacul cu cuplete umoristice, creaţii proprii sau luate din literatură. Mesajul cupletelor ne introduce în atmosfera culturală naţională sau în atmosfera istoriei locale. Dl Matincă Costea vine din Ialomiţa Bărăganului, încă de la vârsta tinereţii, dar care s-a integrat foarte bine în viaţa social-culturală a urbei noastre. Este stăpânit de un patriotism local rar întâlnit. Atunci când îşi susţine ideile, vine cu argumente solide. Stăpânind foarte bine stilul satiric şi umoristic, aduce în faţa auditorului trecutul, alteori, propulsându-ne în viitor. Cele două cuplete, de astăzi, satirizează în stil umoristic dispariţia zonei industriale, a fabricii de confecţii, a blocurilor demolate şi în locul cărora nu s-a ridicat nimic. A susţinut cu tărie de ce s-a schimbat denumirea unor străzi: str. Independenţei cu Ion Mihalache, deşi respectăm crezul politic al acestui disident, putea să se dea altei străzi. Ce legătură are Corneliu Coposu cu Biblioteca Municipală? Totdeauna dl Matincă a dat dovadă de multă exigenţă cu sine. În expunerea cupletelor şi a ideilor are un timbru vocal curat, în ciuda anilor care au trecut pe lângă dânsul şi nu peste dânsul. Referitor la al doilea moment al Cenaclului, dna Cambeşteanu s-a integrat foarte bine în atmosfera Cenaclului nostru, motiv pentru care a ţinut în mod deosebit să-şi aniverseze ziua de naştere împreună cu membrii Cenaclului. Dna Elena Cambeşteanu ne-a oferit, astăzi, un cocteil literar, debutând cu aforisme despre viaţă, societate, axate pe ziua de naştere, asupra cărora nu ne rămâne decât să medităm. S-a ostenit să ne ofere spre ascultare cuplete umoristico-muzicale, în interpretarea unor actori celebri. Cocteiul literar a fost completat de un duel epigramistic al membrilor Cenaclului, dar şi o poezie, proprie, plină de sensibilitate, recitită de dna Safta Leaută. Consider şedinţa de astăzi o reuşită”. (Floarea Stănescu)
Şedinţa s-a încheiat cu tortul aniversar. Sâmbătă, 13 februarie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al şedinţei Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Mioara Zaharia.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share