Cenaclul Alexandru Sihleanu – 5 Septembrie 2020


ZIUA DE SĂRBĂTOARE ESTE UN PRILEJ DE A NE FACE „INVENTARUL” NU NUMAI A REALIZĂRILOR, DAR ȘI A SENTIMENTELOR

Sâmbătă, 05 septembrie, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, din lipsă invitatul special Manea Agheană, cu momentul in memoriam Matincă Costea.
„(Parfum Matincă Costea) Un parfum bun și ușor,/ Cu esență de umor./ Este întâlnit mai rar,/ Un Matincă literar. (Promisiuni electorale) Dacă voi ieși primar/ Voi fi extraordinar!/ Asta pân’ la rezultate…/ Mai târziu nu se mai poate. (Îndemn al unor candidați I) De-ți dorești lapte și miere,/ Numai cu noi la putere!/ Dacă vrei să schimbi ceva,/ hai la urne, nu mai sta! (Îndemn al unor candidați II) La urne e treaba ta,/ Însă, te rog, nu uita!/ Vezi pe cine pui ștampila/ Apoi… Dumnezeu cu mila.” (Nicolae Constantinescu)
„(Partidă ratată) A refuzat partida asta,/ Deși-i frumoasă ca-n icoane,/ Că dumnealui nu vrea și basta,/ Să investească-n silicoane! (Scriitorii în etate) Scrisul azi le e povară,/ Observat-au și profanii./ Motivația e clară:/ Le-au murit, pe rând, toți fanii. (Epigramiștilor râmniceni) Când râmniceni fără păcat/ Gândesc s-ajungă „Cincinat”,/ Este musai să se știe/ Că esența-i… sub chelie! (Actori telenoveliști) Tot privind la a lor față,/ Sigur, o să ai fiori!/ Poți veni, ca de la piață,/ Cu-o sacoșă… de actori.” (Dumitru Hangu)
A continuat lectorul de serviciu, Mihai Doina, cu un material informativ intitulat „ZIUA LIMBII ROMÂNE”.
Apreciez valoarea documentară a lucrării care dovedește capacitatea dlui Mihai Doina de a prezenta în ansamblu istoricul limbii române. A subliniat necesitatea învățării unei limbi române corecte. Are talent de scriitor și îi recomand să scrie file de istorie a Râmnicului Sărat.” (Ecaterina Chifu)
„Ce ne-a prezentat dl Mihai Doina este foarte interesant. Îi mulțumim pentru truda de a scrie acest eseu închinat limbii române, care limbă română se strică din ce în ce mai mult de la rostul ei. Toți suntem răspunzători de păstrarea curată a limbii române. Cuvintele străine sunt introduse în limba română fără să cunoaștem adevăratul sens. Cuvintele străine împestrițează limba română care devine o limbă păsărească. Îl felicit pentru dorința de a sublinia păstrarea limbii curată și mai ales corectă.” (Valeria Popa)
„Am participat astăzi la ședința Cenaclului „Alexandru Sihleanu, la o temă foarte interesantă, despre limba română. Limba română este clopoțelul sufletului și mângâierea lui. Pentru mine limba română este ca mierea de albine care este vindecătoare, înțelegătoare și plăcută auzului. Ce a prezentat dl Mihai Doina mi-a plăcut foarte mult deoarece s-a referit la faptul că am împestrițat limba română prin cuvinte străine. De exemplu, cineva spunea că nu știe ce înseamnă „weekend” și mă întreba dacă este localitate. De ce nu se spune că plec într-o scurtă vacanță? Totdeauna vorba simplă românească este pe înțelesul tuturor și ajunge acolo unde trebuie. De asemenea, ce ne-a citit dna Chifu a fost foarte interesant. În încheiere, pentru mine această zi a fost ca un curs la facultate.” (Safta Leaută)
„Dl Mihai Doina a prezentat un material bine documentat despre limba română și chiar cu greșelile de exprimare a unor personalități politice. În documentările mele despre limba română chiar din sec. al XI-lea, odată cu urcarea pe tronul Ungariei regele Ștefan cel Sfânt a cerut Papei extinderea peste Carpați a limbii maghiare. Pentru aceasta a instalat la curbura Carpaților cavalerii teutoni. Scopul era de a preveni năvălirea tătarilor către Transilvania și Ungaria. Datorită greutăților la care erau supuși, atât cavalerii teutoni cât și regale Andrei al II-lea au abandonat luptele și s-au atașat autohtonilor. Cavalerii teutoni s-au atașat de limba română. Încercarea regelui nu a reușit. Episcopia catolică înființată la 1227/1228 a rezistat până la 1241 când a fost dărâmată de năvălirea tătarilor. S-a încercat construirea altei episcopii între 1300-1357 numită Civitas Milcoviae. Despre scrierea în limba română s-au referit și unii domnitori fanarioți, un exemplu în acest sens, la 1774 Grigore Ghica. Revenind la limba română care se sărbătorește la 31 august, inițiată în 2011 și legiferată prin legea 53/2013. Importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității noastre naționale. Limba română reprezintă un simbol deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite. Avem 4 simboluri românești care trebuie sărbătorite și trecem prea ușor peste ele: Ziua Drapelului Național pe 26 iunie, Ziua Imnului Național pe 29 iulie, Ziua Limbii Române pe 31 august și Ziua Națională a României pe 1 Decembrie. O să citesc o poezie de Grigore Vieru, (Frumoasă-i limba noastră) „Pe ramul verde tace/ O pasăre măiastră,/ Cu drag și cu mirare/ Ascultă limba noastră./ De-ar spune și cuvinte/ Când cântă la fereastră,/ Ea le-ar lua, știu bine,/ Din limba sfânt-a noastră.” Artiștilor noștri (cântăreții de muzică ușoară) nu le place limba română, deoarece cântă în limba engleză. Așa cum spunea Anton Pann: „Cântă, măi române în limba ta să te-nțeleagă lumea.” (Costică Drîstaru)
„Este important să elogiem limba română așa cum se cuvine și mă bucur să audiez un asemenea material în aceste vremuri în care se luptă pentru de-românizarea României, cum spunea regretatul Adrian Păunescu. Chiar dacă acest material este interesant, totuși nu-l pot numi o lucrare literară fiind mai degrabă un referat. Îl felicit pentru efortul depus la documentarea acestui material informativ. (Dlui Mihai Doina) Despre limba cea română/ Astăzi vrea ca să ne spună/ Însă, ce prezinți mereu,/ Îți spun… nu este eseu!” (Nicolae Constantinescu)
Sâmbătă, 12 septembrie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Costică Drîstaru. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share