Cenaclul Alexandru Sihleanu – 27 Mai 2017


UMBRA SINGURĂTĂŢII, LACRIMA DIN OGLINDĂ ŞI DRUMUL DIN CUVÂNT

​Sâmbătă, 27 mai, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, pentru îmblânzirea spiritelor, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, susţinut de Matincă Costea, pe un monolog de Sandu Anastasescu, „Ghiţă Piuliţă”, un cuplet de George Mihalache, „Păi, se poate?” şi un cuplet Matincă Costea, „Moda”, prestaţie „sancţionată”, cu aplauze.
​A urmat lectorul de serviciu, dl Ion Militaru, la a doua lectură, cu un grupaj de cinci poezii: „Către Tine, Doamne”, „Singurătate”, „O, dulce mamă”, „Portret”, „Din trecut şi prezent”. Declaraţia lectorului este elocventă pentru arta sa: „Am scris aceste versuri/ Din gândul, priceperea şi mâhnirea mea,/ Cu dragoste şi iubire de semenii noştri/ Şi cu frică şi respect faţă de Dumnezeu./ Am scris şi scriu întruna,/ Pân-oi intra-n mormânt/ Şi acolo, lâsând gluma,/ Voi scrie ce-i pe pământ.” Diferenţa dintre poezia prezentată şi proză este… doar forma. Îl aşteptăm la o nouă lectură, dar cu proză.
​După acest moment de sinceritate… literară, invitatul special Manea Agheană şi chitara sa a relaxat atmosfera cu câteva melodii plăcute.
​„Autorul se lasă furat de tematică, dar neglijează unele norme ale creaţiei literare care trrebuie să îmbrace straiele substanţei metaforice. Face ades rabat la capitolul rimă şi cadenţă, dacă ne raportăm la stilul clasic, pe care l-a adoptat. Fondul este bogat, ca atare, însă nu poate fi ignorată forma. Contrariu nu se poate numi creaţie literară.” (Matincă Costea)
​„Aşa cum nu poate exista zi fără noapte, tot aşa nu poate exista Cenaclul ,,Alexandru Sihleanu” fără Matincă Costea. Dl lector vine cu o creaţie pe care o numim de exerciţiu literar, care bineînţeles este la început de drum şi ne prezintă într-o formă scrisă gândurile dânsului privind singurătatea pe care o trăieşte şi despre fiinţa numită mamă, şi are o atenţie dirijată către viaţa socială prezentă, pe care o analizează în scris. Activitatea dânsului este de exerciţiu literar şi apreciem acest lucru. Nu cred că are pretenţiile să vină în faţa noastră cu poezie bine închegată şi modernă. Dl Manea Agheană a ţinut Cenaclul în priză, cu melodii ritmate, energizante, dovedind de fiecare dată devotamentul şi preocuparea dânsului de a face un spectacol din Cenaclul literar-artistic. Să-i dea Domnul multă sănătate şi recolte bogate: zmeură, mure, agrişe.” (Adrian Câmpeanu)
​„Eu vin la Cenaclul literar de prin ’65. Ce s-a citit astăzi nu este poezie. Sunt texte înainte de ’48. Sunt inadvertenţe. Pe aici au trecut mulţi scriitori. Nu putem să decădem atât. Când am reluat Cenaclul literar-artistic ,,Alexandru Sihleanu”, cu dl Ghinea, am discutat cu un grup de profesori, care au spus că suntem elitişti. Eu şi dl Ghinea nu am fost de acord, la Cenaclu să vină toţi cei care creează, scriu. Constat că sunt discuţii fără legătură cu arta. Ideea ar fi să progresăm. Cenaclul nostru contează. Dl Matincă promovează un umor de calitate, dl Agheană ştie ce face, muzica creează o atmosferă plăcută, în contra balanţă cu umorul. Avem nevoie de creaţii. Creaţia este o zbatere, un chin, o problemă personală. Orice autor să aibă parte de o lectură preliminară şi să citească în Cenaclul literar dacă corespunde. Nu avem lector, citim din poezia lui Blaga, Sorescu, Eminescu. Discutăm o creaţie, lucruri de valoare, nu orice text. Cenaclul literar nu este o instanţă de opinii pentru autorul din şedinţa respectivă. Dar când autorul nu a citit nimic şi s-a trezit într-o dimineaţă să scrie o poezie, e degradant.” (Grigore Leaua)
„Am ascultat cu deosebită încântare divertismentul dlui Matincă. Apreciez muzica dlui Agheană. Constat de vreo câteva şedinţe, scade valoarea unor lecturi. Nu mai ascultăm texte de valoare. Mă gândeam că dl Militaru, de la ultima lectură şi-a mai îndreptat creaţia. Eu cred că d-lui are impresia că atunci când vorbeşte, creează. În primul rând, primii noştri cenzori trebuie să fim noi înşine. Rostul unui Cenaclu literar este să promoveze literatura. Au fost şi lectori cu texte bune. ,,De vrei ca să faci versuri/ Şi să-ţi dezvălui haru,/ Atunci să n-ai nicio grijă,/ Te-nvaţă Militaru”. Trebuie să promovăm valoarea. ,,Poezia excelează/ Şi văd că evoluează,/ Cu valoare capitală,/ Ca momeala naţională.” (Mihail Constantinescu)
„Referitor la lectorul de serviciu, consider că după dnii prof. comentariile nu mai sunt necesare. Eu vin cu o temă nouă. ,,Până în dec .1918, la fiecare şedinţă, epigramiştii să creeze câte un catren legat de fenomenul ,,Marea Unire”.- Vasile Goldiş (memorabilă declaraţie)” ,,Vocea lui, marea plăcere,/ O vom asculta din nou,/ După secol de tăcere/ Ea revine… prin ecou!”; (Altarul Marii Uniri) – ,,Clopot bate-n umbra nopţii/ Orologiu sună iar,/ Vor sărbători nepoţii/ Umbra celor din altar?” (Dumitru Hangu)
„Vorbim de Unire./ Nu vor să-nţeleagă,/ România Mare-i/ România întreagă!” (Mihai Constantinescu)
„Momentele forte de astăzi au fost momentul umoristic al dlui Matincă şi cel muzical al dlui Agheană. Legat de lectorul de serviciu, ar fi mai bine să încerce să scrie proză.” (Nicolae Constantinescu)
Muzica invitatului special Manea Agheană şi chitara sa a finalizat întâlnirea de astăzi.
Sâmbătă, 3 iunie, începând cu ora 11:00, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va avea patru lectori de serviciu: Matincă Costea, Dumitru Hangu, Mihail Constantinescu şi Nicolae Constantinescu, într-un carusel epigramistic „împănat” cu divertisment umoristico- muzical. Vă aşteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share