Cenaclul Alexandru Sihleanu – 22 Iunie 2019


GÂNDURILE ASCUND IDEI, IDEILE CUVINTE, CUVINTELE ESENȚE ȘI… TĂCERE

Sâmbătă, 29 iunie, în ziua Sf. Ap. Petru și Pavel, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu „Imnul orașului Râmnicu Sărat”, versuri Matincă Costea, muzică Manea Agheană, „Trăiască România”, versuri Ion Nicolescu, muzică Nicu Alifantis, interpretare, voce și chitară, invitatul special Manea Agheană și… alte câteva cântece patriotice, ca un balsam pentru sufletul asistenței.
A continuat, cu un moment de divertisment, Matincă Costea, cel „cununat” cu scena, care descreţeşte frunţile celor care iubesc literatura, dar şi divertismentul. Astăzi, a relaxat atmosfera cu un monolog de I. Avian, Cantina, un „Prolog” la spectacolul „La braț cu voia bună”, creație Matincă Costea. Aici, a luat o pauză, zice el, ca un duet între umor și muzică, și a dat cuvântul trubadurului Manea Agheană și chitara sa, care a prezentat pe Frățilă Iasmina, elevă la Liceul Economic, în calitate de solistă, prezentînd în duet Cântec de cătănie, Acasă-i România, Fira-i tu să fii de murg. Matincă Costea a continuat cu un monolog, creație proprie, Fotbalul este de vină și două monologuri culegere Matincă Costea, Scrisori de dragoste, Georgeta la farmacie, și a încheiat în aplauzele asistenței pentru interpretare și memorie.
​A urmat lectorul de serviciu, Vasile Ghinea, cu un grupaj de aforisme, câteva poezii și o cronică de carte. Exemplific: (DE GUSTIBUS) „Umbra este realitatea lui a fi. Umbrele istoriei nu înseamnă realitate, cum nici umbrele prezentului nu înseamnă istorie”. „Este bine să înveți să vorbești, dar la fel de bine este să înveți să asculți”. „Omul este petală de timp”. „Este greu să fii OM astăzi, în mileniul trei, când ziua nu ne mai aparține, iar noaptea este penitență”. „Viața se consumă între grabă și speranță”. „Pentru ați arăta calitățile, nu trebuie să fii malițios. Este de ajuns să fii amabil”. (A FI) A fi fără umbră,/ este a nu fi./A fi gând,/ drum, ploaie,/ floare, iubire,/ este a fi om,/ cu și fără margini,/ în lumina albastră,/ pentru ritmul circadian. (ÎNTREBARE) Din necuvintele lui Nichita/ am deșirat un fir/ pe care îmi înșirui ideile,/ ca lăstarii viței-de-vie/ în urcare spre secunda de cer/ a unui Dumnezeu,/ care, până când?/ ne mai suportă cântecul. ASCULTÂND ECOUL TĂCERII, cronică la volumul ECOUL TĂCERII-EPIFANII STELARE (poezie), autoare Nicoleta Milea, Ed. Rafet, 2012: „(…) În acest univers liric femeia are alocat un poem de o deosebită încărcătură sentimentală: „Poate ți-e sete,/ poate ți-e foame…/ Trăpaș fără schimb-/ destinul tău,/ Femeie!” (Cheamă-mă). Cuvinte laitmotiv, cuvinte cheie, bogăție de simboluri în necuprinsul Cuvântului, toate cristalizează în poeme, unele cu adresă, ca un portret: (Cărțile) „O mie de ceruri/ străbat cu voi,/ izbânzi unice,/ cu adieri de oseminte/ zeiești!”, cu un îndemn de aplecare la cunoaștere: (Cititorule!) „Sub cerul/ îmbujorat de bătăile inimii,/ vino,/ cu iubirea pe buze,/ rob al lui Dumnezeu!”, cu îndemn, amintind de troițele românești de la răspântii: (Trecătorule!) „Pietrele/ toate au loc pe pământ./ O pasăre/ zboară prin mine/ și văd cum crește, mută, iarba…” și o „Călătorie” amintind de călătoria noastră prin Univers pe nava numită Terra: „Tăcute/ curg singurătățile noastre/ în albia întunericului…/ din vina ta Necuprinsule!” Un univers în care viața este prezentă între „Clipă” și „Eternitate” în toată nuditatea și dualitatea ei. „Ecoul tăcerii-Epifanii stelare” este un imn închinat vieții, metafora condiției umane, în care iubirea este condiția sine quanon a periplului terestru. Între teluric și celest, Nicoleta Milea este un spirit de sinteză al vieții pe Terra în ceea ce se numește poezie”.
​Invitatul special Manea Agheană și-a făcut din nou datoria de suflet, încântând asistența cu muzică patriotică.
​„Pentru mine este o mare plăcere să ascult Vasile Ghinea: poezie, critică literară, aforisme. Cred că ar trebui mai des. (Piatra ploilor noastre) Cea mai grea ploaie de vară,/ Când bătuți suntem cu toți,/ Dar umbrela pentru țară/ S-a făcut de mult… bucăți! (Frunzele anului 2019) Pe la mall-uri se adună/ Domnișoare clar cochete,/ Într-o lume ireală./ Vroiau frunze… transparente! (Siguranță și-n vacanță) Au plecat totuși la mare,/ Dar și-a luat un detectiv./ Nu-i de râs, motive are,/ Nevastă… cu multe… la activ! (Lui Manea Agheană) Minunile lui Manea/ Azi s-au prezentat,/ Doi tineri ce urmează calea,/ Cenaclului Sihleanu… Râmnicu Sărat.” (Dumitru Hangu)
​„Aforismele prezentate de lector au constituit, pentru mine, o adevărată revelație. Ele conțin mult substrat filosofic și ca atare valoare literară. Poeziile lecturate sunt de aceeași factură, întrucât autorul este stimulat de o bogată imaginație. Nu mai vorbesc de cronica literară, la care se dovedește un artist al cuvântului.” (Matincă Costea)
​„Redând într-o anumită formă expresivă un adevăr, o părere privitoare la existența umană, aforismele citate atrag atenția auditorilor, generând în cugetele lor întrebări, atitudini, constatări. Făcând asocieri surprinzătoare, strâns ancorat în realitate, lectorul impresionează în mod plăcut prin expresivitate, sensibilitate, acuratețe, eleganța exprimării. Poeziile se remarcă prin frumusețea formei, expresivitate, sugestivitate, sensibilitate. Cronicarul explorează universul poetic, relevându-ne valențele creației artistice, uzând de referințe la alți autori, pornind de la corespondențe care ilustrează valabilitatea sintagmelor întrebuințate de către autor. Este o operă de educație artistică. Să citească mai des. (Lui Manea Agheană) Când Manea evoluează/ Și arta își etalează,/ Ascultându-l nu mă mir,/ Cu toții sunt în delir. (Lui Matincă Costea) Când Costea interpretează,/ Cu el arta jubilează,/ Câștigându-și mereu fani/ Și înaintând prin ani!” (Mihai Constantinescu)
​„În primul rând, vă iubesc pe toți! Pentru fiecare am câte o epigramă. (Noutăți la Cenaclul Alex. Sihleanu) La Cenaclu-i alt sistem,/ Poezie la chitară,/ Ghinea, Manea în tandem,/ Pe vreme caniculară. (Dlui Matincă) Dl talentat Matincă,/ Îl asemăn cu Dinică./ Are șarm, așa-i făcut,/ Îmi place mult să-l ascult. (Dlui Ghinea) Ghine-așterne pe hârtie,/ Vorbe-alese cu mult har,/ Untul întins pe felie,/ Nu degeaba-i cronicar. (Râmnicenilor) Adresarea-i învechită,/ Cu „dragi râmniceni sărați”,/ Cred că e mai potrivită,/ Dragi râmniceni literați. Și dacă îmi permiteți, am scris o poezie dedicată Zilei Naționale a Drapelului: (Steagul tricolor) Peste tot vezi trei culori,/ La zile de sărbători./ Steagul e al tău și-al meu,/ În culori de curcubeu,/ Roșu, macul câmpului,/ Galben, spicul grâului,/ Albastrul cerului,/ Flutură frumos în vânt/ Și vrea pace pe pământ./ Bravi sportivi l-au ridicat/ Pe podiumul cel mai înalt,/ Ostașul român luptător,/ S-a jertfit pentru popor/ Și la ultimul onor/ E-nvelit în tricolor./ Peste tot vezi tricolorul/ Fluturând triumfător,/ Cu nădejdea că poporul/ V-a ieși învingător./ România țara mea,/ Pe nimic nu te-aș schimba./ Românie „La mulți ani”,/ Pace pe-o mie de ani!” (Safta Leaută)
​„Primul monolog prezentat de maestrul Matincă Costea este puțin neadevărat. Eu știu că maestrul merge des la stadion. Nu joacă OLIMPIA când nu este Costea Matincă în tribună! Ar fi cea mai mare minune, să-l vedem pe maestru la joc, în teren! Surpriza maestrului Agheană este de ținut minte: o solistă și un artist foto! Când comentăm la Cenaclul Alexandru Sihleanu, o facem pentru ce citește lectorul de serviciu, nu cine citește, iar valoarea lecturii este valoarea lectorului. La lecturare, aș fi preferat să rămână doar prima parte – aforismele. Aforismele redau într-o formă expresivă, scurtă, un adevăr sau o părere despre viață, despre oameni, sau despre întâmplări. Aforismele denotă înaltă înțelepciune și talent pentru conciziunea ideilor, adevărurilor… Aforismele mai sunt numite „maxime” sau „cugetări”. Umblă zvonuri precum că dl Ghinea are gânduri multe și idei mărețe. Când el urmărește o idee, știm că atunci meditează. Este exemplul lecturii de azi – cugetările! Cugetările sale răspândesc înțelepciune. Ele sunt adevărate norme morale (reguli obligatorii) sau principii de corectare a viciilor. Apreciez lectura de astăzi ca pe un ghid al bunelor maniere. Acestea au ieșit cam de mult la pensie! Azi a fost ca o lecție… care va trebui să se repete mai des! Ședința de azi, pentru mine, are un farmec aparte: este mai mult decât o întâlnire literară! Este o demonstrație de cultură, de apropiere de spiritul poporului, de înțelepciunea surprinzătoare a românilor. M-am simțit azi ca la o șezătoare literară sau mai corect – ca la o întâlnire unde sunt oameni cu „mofturi” înalte, dar spun pe rând: glume, cimilituri, proverbe, maxime! Parcă a fost o zi „de iarnă” și noi am venit la un gospodar (începe tot cu litera „G”) și am petrecut 2-3 ore așa cum petreceau bunicii noștri. Felicitări organizatorului și lectorului! Divinitatea să-i dea sănătate și putere pentru a mai organiza asemenea întâlniri literare, cu parfum arhaic!” (Mihai Doina)
​„Dl Ghinea este un scriitor profund analitic și un sufletist. Aforismele se gândesc profund. Poezia se citește cu sufletul. În cronică se aprofundează lectura. Toate aceste gânduri sunt în sufletul artistului literar, dl Vasile Ghinea. Sănătate! Succes!” (Valeria Popa)
​„Astăzi, am avut o ședință precum o frumoasă zi de vară, o îmbinare între poezie, cântece și umor. Legat de creațiile dlui Vasile Ghinea, se vede că perseverează atât în cronică, cât și în poezie, și în aforisme. Mi-au plăcut și am reținut două aforisme: „Omul este petală de timp” și „Este greu să fii OM astăzi, în mileniul trei, când ziua nu ne mai aparține, iar noaptea este penitență”. Cât se poate de actuale! Îl felicit și îi adresez o epigramă: Cronică și poezie,/ Dl Ghinea azi ne scrie,/ Cu talent și măiestrie,/ Un izvor de apă vie! Și o epigramă noii venite: Când Iasmina a sosit,/ Cenaclul a înflorit,/ Deși vara e fierbinte,/ Dă-i cu cântecu-nainte!” (Nicolae Constantinescu)
​„Mi s-au părut niște lucruri interesante. Ceva care mă poate ajuta. Atmosfera a fost plăcută și emoționantă.” (Frățilă Iasmina)
​„Lectorul de serviciu ne îndeamnă spiritual să fim cu frică de Dumnezeu și cu dragoste să ne apropiem. Din tot ce ne-a relatat dl Ghinea din creația dlui, am fost încântat de efortul depus, toate ducând la educația nostră și mi-am lărgit nivelul culturii. Cu cât omul cunoște mai mult își formează o educație, o conștiință putând să sintetizeze între adevăr și minciună. Prin cultură omul se apropie de adevăr. Dl Matincă Costea, prin prezentările umoristice, m-a încântat. Dl Manea Agheană are ceva în plus: prin cântecele patriotice promovează sentimentul patriotic. Felicitări tuturor!” (Dumitru Bardaș)
​Ultimul cuvânt l-a avut muzica invitatului special Manea Agheană și chitara sa, care a creat o atmosferă deosebită cu cântece de dragoste. Mulțumirile noastre și multă sănătate!
​Sâmbătă, 06 iulie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului literar-artistic Alexandru Sihleanu va fi Laurențiu Selegian. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share