Cenaclul Alexandru Sihleanu – 19 Noiembrie 2016

image
RÂMNICU SĂRAT, ÎNTRE POVESTEA COPILĂRIEI ŞI ISTORIA AŞEZĂRII

​Sâmbătă, 19 noiembrie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a fost închinată lansării publicaţiei „GLAS RÂMNICEAN”. Clubul „Femina 2” a simţitanimaţia lansărilor, aglomeraţie specifică, cadre didactice, elevi, scriitori, membrii Cenaclului „Alexandru Sihleanu”. Evenimentul a fost deschis de dna Gina Nechifor, de la Scoala nr. 6.
​Gina Nechifor: „Bine aţi venit! Astăzi derulăm proiectul ,,Glas râmnicean”. Prin acest proiect se doreşte cultivarea gustului pentru cultură şi în primul rând pentru citit. Este un proiect născut în 2012, cu sprijinul Primăriei, Centrului Cultural, cu o echipă energică, entuziastă. Aş vrea să vă spun că bogăţia acestor proiecte constă în legătura profundă între oameni. Paternitatea acestui proiect aparţine dlui prof Traian Cristea.”
Traian Cristea: „Vreau să vă mulţumesc pentru că sunteţi aici. Sunt multe de spus. N-aş vrea să vă reţin prea mult. Omul sfinţeşte locul sau o carte se face cu multă dragoste, sacrificii pentru proiectul, ,,Povestea care te invaţă”, s-a născut dintr-o durere, ea se uzase de cât era folosită. Am început cu un proiect ,,POVCOP”. Nu a mers. Mulţi au întrebat, mie ce-mi iese şi am întrerupt acest proiect. Am găsit o persoană inimoasă, Vasilica Popescu. Să dezvoltăm gustul lecturii la copii. Dacă copilul nu vede în casă o carte şi dacă mama şi tata nu citesc, o să folosească televizorul. Elevii se exprimă din ce în ce mai greu. Au de multe ori o imaginaţie, alimentată de televizor. Rolul şcolii nu se îndeplineşte fără familie. Dna Popescu a descoperit şi pe dna Răileanu şi am făcut un colectiv. Am zis să fie o poveste originală. Ne-am gândit să facem o carte şi cu textul povestirii, nu numai cu poze. După textul povestirii am introdus desenul din povestire, ghicitori din poveste. Nici acest proiect nu a mers. Am făcut ,,Gărgăriţa buclucaşă”, dar nici aceasta n-a mers. Un instrument de lucru pe care n-am ştiut să-l facem util. Am organizat o colaborare cu dna Răileanu, în partea logistică, avizat de Inspectorat, de Minister. Am scos prima carte, ,,Ursuleţul, rotofeiul”, dar nu a mers strună. Munca noastră nu se punea la socoteală, preţul era sub preţul pieţii. A doua, ,,Grădina certăreţilor” şi am mers mai departe. Am vorbit despre bunul simţ, armonie şi am găsit un auxiliar, ,,Povestea curcanului rege”. Ne-am apropiat de finalul proiectului. Am avut ideea să ne întâlnim, cu dl viceprimar, actal primar, ne-a promis tot sprijinul. Un rol deosebit l-au avut dna Nechifor şi dna Răileanu. S-au finalizat alte cărţi ,,Miaunica descoperă o comoară”. La fel, cu ajutorul primăriei, a ieşit o carte mare. O carte pentru copii se face greu. Conducerea şcolilor a fost alături de noi. Vreau să salut o nouă iniţiativă. Nu e greu să scoţi primul număr. Greu este să-l susţinem, să-i asigurăm longevitatea. Cu ajutorul scriitorului şi editorului Constantin Marafet, să sprijinim proiectul revista ,,Glas râmnicean”. Faceţi-o să trăiască, popularizaţi-o! Să citim despre C. C. Datculescu. Cine mai ştie despre el? Vasile Cristoforeanu a fost un primar modern, a murit tânăr. Încet, încet, se aşterne praful şi pe memoria lui Homescu. Evenimentul principal este lansarea primului număr al Revistei Glas râmnician.”
Câţiva copii i-au înmânat câte o garoafă dlui T. Cristea. Un grup de copii de la Şcoala nr.1, au prezentat un frumos program artistic, muzică şi poezie, sub conducerea dnei Viorica Manolache, care a executat şi acompaniamentul la chitară. Au urmat, voce şi chitară, Anya Bunduc şi Delia Porumb. A intervenit Constantin Marafet: „Dnelor şi dlor, bine aţi venit! Scoatem o publicaţie care va exista, atât timp, cât vă veţi implica în scrierea articolelor. În primul număr veţi găsi şi multe stângăcii. Sper ca această publicaţie să fie a râmnicenilor şi râmnicenii să se implice în scrierea publicaţiei, despre oraş, oameni în faţa cărora îmi scoteam pălăria. Să o invităm şi pe menagerul Centrului Cultural.”
Violeta Vîlcu: „Mă bucur că este atâta lume, aici. În mintea mea exista acest proiect. Ne-am întâlnit cu dl Marafet, să scoatem o publicaţie, care să aibă o viaţă lungă.”
Constantin Marafet: „Ne dorim o revoluţie culturală în Râmnicu Sărat. Ne dorim să creem un Cenaclu, despre cum se face un articol, care sunt întrebările la care răspunde un articol. De fapt un atelier de lucru. Doresc să găsesc în Râmnicu Sărat un scriitor, care să mă facă şi pe mine bogat. Am editat cca 3000 de volume şi nu numai din ţară.”
Violeta Vîlcu: „Această revistă nu va fi pur şi simplu literar-artistică.”
Constantin Marafet: „Se poate scrie despre străzi, monografiile şcolilor din oraş, să scriem despre biserici, istoria bisericilor. Deocamdată sunt 24 de pagini. Aşteptăm materiale pentru numărul următor. Încercăm să scoatem publicaţia lunar. Să ne întâlnim, în aceeaşi formulă, în decembrie anul viitor, la aniversarea unui an. Vă anunţ, că de săptămâna viitoare OGLINDA LITERARĂ, va fi coordonată de noi, sub egida USR. În continuare să-l ascultăm pe folkistul Manea Agheană, un invitat de seamă de la Boldu, unde primar este poetul şi folkistul Marian Mărgărit.”
A urmat un moment muzical, deosebit, voce şi chitară, cu Manea Agheană.
Constantin Marafet: „În încheierea evenimentului de astăzi, să-l ascultăm pe maestrul Matincă Costea.”
Matincă Costea, singular în peisajul cultural râmnicean, a asigurat un moment vesel, culegere, ,,Pasiuni şi preferinţe”. Zâmbetul şi mai ales râsul, a fost la el acasă.
Sâmbătă, 26 noiembrie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi George Anghel. Învitat special, Manea Agheană şi chitara lui. Vă aşteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share