Cenaclul Alexandru Sihleanu – 17 Martie 2018


DE LA CUVÂNTUL DIVIN, LA FRUMUSEȚEA DIVINĂ A POEZIEI RELIGIOASE

​Sâmbătă, 17 martie, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment susținut de Matincă Costea, „veșnic tânăr și ferice”, cu o memorie de invidiat, pentru îmblânzirea spiritelor, pe un monolog de Sandu Anastasescu, „Ghiță Piuliță”, un monolog de Matincă Costea, „Când ții locuri ocupate”, o scenetă de Alexa Marcovici, „Majurul Năstase și alegerile”, „Rapsodii de primăvară” de George Topîrceanu și… aplauze!
A urmat lectorul de serviciu, George Anghel, cu un grupaj de poezii religioase și două poezii ca un omagiu adus scriitorilor dr. Mircea V. Homescu și prof. Mihail Voicu, care îl onorează. Creatorii de literatură religioasă, prin apropierea de sacralitate, transcendență, au o structură aparte. Poeziile, rugăciunile lui subliniind cunoașterea catafatică, par clișee în urma lecturilor și mai ales că este un bun ortodox. Să aibă mai multă încredere în potențialul său literar, să acorde mai multă atenție cuvintelor, pentru o formă care să-l reprezinte.
​„Majoritatea poeziilor, prezentate de lectorul de azi, emană un profund sentiment religios, elogiind providența, pe Mântuitorul Iisus Hristos și alte personalități din religia ortodoxă. Creațiile prezintă muzicalitate, curg precum un pârâiaș, cu apă limpede, ce te încântă. Abordând genul clasic autorul respectă normele literare privind ritmul și rima, cu mici excepții, unele minusuri tolerate, oricum, fac obiectul unei cărți pe care o așteptăm.” (Matincă Costea)
​„Din când în când, poezia dlui George Anghel este binevenită. El are un stil personal, cu poezie religioasă, care ne deconectează. Și trei epigrame, cu permisiunea dvs: (Primăvară râmniceană) Azi la Râmnicu Sărat,/ Cu multă căldură,/ Totuși, cred că n-ați uitat/ Hora-n… bătătură; (Postul „ăl” mare) Știe, acuma, orișicine,/ Să vorbim, nu are rost,/ La octogenari convine,/ Au jurat… vor ține post; (Dealul fortificat) Avut-au marghilomanii un deal/ Ce în război făcu parale./ Soldații în tranșee aveau un ideal,/ La Chiojdeni, din deal în vale.” (Dumitru Hangu)
​„Am audiat, cu foarte multă plăcere, evoluția dlui Matincă Costea. Deși unele piese nu sunt la primă audiție, d-lui ne oferă posibilitatea să descoperim noi valențe prin maniera de interpretare. Are meritul de a ne descreți frunțile și o face cu multă pricepere. Mergând la lectorul de serviciu, dl George Anghel, ne prezintă o poezie cu tentă religioasă. Poezia religioasă are două laturi: una subiectivă și una obiectivă. Poezia obiectivă se referă la istoria religiei, a bisericii, preluând miturile religioase. Ex: La Légende des siècles a lui Victor Hugo, pe linia istoriei Vasile Militaru sau Vasile Voiculescu, Radu Gyr și mulți alții. Lectorul caută să preia, la o scară mult mai redusă, aceste linii ale literaturii religioase. La el este ceva pe linia lui Vasile Voiculescu. D-lui ne împărtășește experiențele ca practicant al religiei ortodoxe. Tema, ideea sunt generoase, dar mai trebuie muncit ca să se susțină. Când faci un zid, depinde cum așezi cărămizile, ca să reziste. La d-lui poezia este inegală. ,,Dacă l-asculți cum citește,/ Vezi cum, totuși, strălucește/ Câte-un pic din când în când,/ Nu întruna, ci în gând.” Are unele irizări, dar trebuie să mai insiste asupra formei. Îl felicit și îl sfătuiesc, colegial, să insiste asupra felului cum aranjează cuvintele.” (Mihail Constantinescu)
​„Dl Matincă, ca de obicei, ne-a încântat cu monologuri, pe care, chiar dacă le-am mai auzit, interpretarea le face nemuritoare. ,,Maestre te felicit!/ Talentul ți-e inedit,/ Însă, stau și mă frământ,/ Cum să trăiești în pământ?” Legat de lectorul de serviciu, dl George Anghel, poeziile religioase sunt scrise cu sufletul. ,,Pe meleagul literar,/ Când ne scrie are har. Știu că este credincios,/ Dumnealui evlavios./ Însă, în loc de lumânare,/ Își aprinde o țigară.” (Nicolae Constantinescu)
​„Comparativ cu data trecută, când a lecturat dl Anghel, poeziile mi-au părut mai puțin ,,bine ticluite”. Sunt în asentimentul dlui Mihai Constantinescu și-l sfătuiesc să fie mai atent la formă, să diversifice materialul lingvistic. Să încerce o viziune proprie.” (Sorin Călin)
​„Aș zice că astăzi, noroc cu dl Matincă Costea, care interpreteză în mod deosebit, artistic monologurile umoristice. Ceea ce ne-a prezentat, astăzi, face parte din cotidian, situații adesea întâlnite, prezentate cu mult umor. Cât privește lectorul de serviciu, mărturisesc că nu sunt adepta poeziei religioase. Aș zice despre poezia religioasă, de astăzi, că scoate în evidență sensibilitatea autorului, înclinația sa către cele sfinte. Cât privește conținutul, mi se pare lipsit de profunzime, figurile de stil, mijloacele artistice în general, lipsesc. În alte poezii, încercarea de a evoca figurile foștilor cenacliști, cum sunt dr. Mircea Homescu, prof. Mihail Voicu, îi face cinste autorului. Fondul bun și înclinarea către poezie există, numai că lasă de dorit forma exprimării. Îi doresc succes!” (Georgeta Iuga)
​„Astăzi, am ascultat pe dl Matincă, un recital în premieră, deoarece prin creația dânsului personajele sunt altele, chiar dacă se poate crea o confuzie cu prezentările din spectacolele anterioare. Acum îl apreciez ca un mare realizator de divertisment, la care participă cu toată ființa și atenția. Este un model de om de cultură în cadrul Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”. Dl George Anghel este un poet naiv modernist. Creația dânsului este o expresie a sincerității și curățeniei spiritului uman în care apar metafore, cum ar fi numele Dumnezeu, în sens atotcuprizător, prin care cititorul poate descoperi, în această sintagmă, diversitatea cosmică, atât interioară cât și exterioară omului. Georgică definește scurt și cuprinzător totul prin sintagma Dumnezeu. Poezia este deosebită prin simplitate și densitatea conținutului filozofic. Îl așteptăm, cu mult interes în mijlocul nostru!” (Adrian Câmpeanu)
​Sâmbătă, 24 martie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Costică Drîstaru. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share