Cenaclul Alexandru Sihleanu – 11 Mai 2019


DINCOLO DE CUVINTE

Sâmbătă, 11 mai, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment, susținut de Matincă Costea, pentru relaxarea spiritelor, pe un cuplet de Teodor Speranția, Tunsă sau rasă, un monolog de Ion Măgîrdiceanu, Birocratul, o scenetă de Tudor Mușatescu, Zvoniștii, și o scenetă, culegere, Căsătoria, și aplauze pentru memoria de invidiat, și, bineînțeles, interpretare.
A urmat lectorul de serviciu, Relu N. Alexandru, elev Liceul Pedagogic Buzău, anul III, cu un grupaj de poezii, sub titlul generic Dincolo de vers, din care exemplific: ,,(Mozaic de gânduri) De prin cosmos/ adunate toate,/ Visele-mi cer socoteală,/ C-am pierdut nopți de-a rându’/ Și c-am înșelat parșiva realitate,/ Cu sutele de fantezii,/ Lăsând în urmă…/ amintiri spânzurate… (De-ai ști…) De-ai ști cât mă cert cu gândul,/ De-ai ști ce-mi face ceasul,/ De-ai ști cum bate vântul,/ Peste amintirile frumoase.// De-ai ști cum îmi pierd nopțile,/ De-ai ști cum zace sufletu-n mine,/ De-ai ști cum escaladez greutățile,/ Lăsând în urmă, nopți și zile pline.// De-ai ști ce-mi trece acum prin minte,/ De-ai ști ce rol prăfuit execut,/ De-ai ști ce grațioase cuvinte…/ Am despre tot ce am făcut/! (Mama) Nici n-aș fi crezut sau să-mi fi dat măcar seama,/ Că tu ești al meu înger pe pământ, doar tu, mama!/ Poate că și azi mă mai cuprind întunericul și teama,/ Dar mereu îmi izgonești din suflet, mereu, mama!/ Păstrez în tăcere, amintirile cu tine-n rama,/ Rama inimii mele, inimă care în veci va striga: „Mama!”/ Timpul, întotdeauna îmi va fi vama,/ Vama către un univers, un univers numai cu tine, mama!/ Fără greutate, dar cu puțină trudă, ai izbutit să-mi vindeci rana,/ Ce se cicatrizase în trup și-n minte, dar tu ai izbutit, mama!/ Sorb ceaiul pregătit de tine și privesc melancolic cana…/ În lume, pe acest pământ, între-atâtea femei, ești unică, mama!” Ținând cont de vârstă, are sensibilitatea necesară creației, o viziune corectă asupra realității, un sentiment patriotic, modestie, știe să asculte, are un fond bun sufletesc, are acumulată o lectură, este la început de drum, dar pe un drum bun, cred, postmodernist. Transmite și un mesaj cititorului: „Cititorule, nu vorbesc doar despre tine,/ Ci despre noi și… despre mine/ Și acolo singur, de unde ești,/ Române, ai grijă cum trăiești!” Este pe urmele lui Nichita, cu mai multă aplecare asupra formei și cu mai multă lectură, cred, va ajunge ce și-a propus POET. Îl felicit pentru felul în care s-a prezentat, astăzi, îi urez drum bun în viață și în poezie, și sper că ne vom mai revedea!
„Este o surpriză ceea ce am auzit astăzi, poezia tânărului nostru, prospăt coleg. Faptul că poezia d-lui are ritm și rimă îmi place și mai mult. Mi-a plăcut în mod deosebit poezia Mama și poezia Un centenar. Îi doresc tânărului poet undă verde până la capăt.” (Mihai Doina)
„Îl cunosc pe Relu din Revista Renașterea rușețeană scriind în multe numere poezie și povestioare. Sunt foarte mulțumit că din poporul rușețean s-a ivit acest talent și mă bucur că este un moștenitor, în ale scrisului, al dlui Dumitru Istrate Rușețeanu. Participă la fiecare număr și va fi și tehnoredactor al revistei.” (Ionel Bobocea)
„Salut, cu deosebită considerație, prezența în Cenaclul „Alexandru Sihleanu” a tânărului Relu N. Alexandru. Poeziile sale pendulează între stilul clasic și cel modern, dar spre surprinderea mea, în rândul tineretului, încă, mai scânteiază sentimentul patriotic. Autorul o subliniază cu pregnanță, fapt pentru care îl felicit și îl aștept, cu același interes să revină.” (Matincă Costea)
„Creația dlui Relu N. Alexandru este diversă. Este impresionat de mama pe care o descrie în versurile sale și ajunge până la patria noastră România Mare, căreia îi închină Un centenar, face o incursie în sufletul său, în mod literar, ne vorbește de anotimpuri, de noapte, și cred că este un tânăr de care vom auzi în literatura română. Să nu fie ca vulturul ajuns între găini să cotcodăcească, ci să-și păstreze specificul speciei.” (Dumitru Bardaș)
„În primul rând, am apreciat sinceritatea și acuratețea acestui tânăr, modestia, chiar numele pe care îl dă acestor încercări, Dincolo de vers, iată cât simț al realității are. La tânărul de azi se vede experiența unui cititor și mai puțin un creator. Mi-am notat două poezii: Mozaic de gânduri și Noaptea. D-lui se încadrează în poezia postmodernă. Este un mesager al sufletului său, prea direct, prea sincer. Poezia autentică are trei dimensiuni: formală, ideatică și sematică. D-lui pornește de la o idee. Probabil trăiește cu cea mai puternică intensitate bucuriile și dezamăgirile acestei vieți anoste. Atmosfera pe care o creează în poezie ai zice că nu este un tânăr, este prea matur. Să ne uităm la poezia Bunicu’. Este un fin observator al realității. Fiecare copil își iubește părinții, mai mult bunicii. Eul liric este un intermediar al poetului, se adresează cu generozitate cititorilor. Am remarcat poezia Mama, omniprezentă în sufletul copilului, pentru că mama înseamnă viață, este îngerul păzitor care îndepărtează de copil întunericul și teama. Din punct de vedere semantic și ideatic este emoțional. Îl felicit! Mai trebuie să umble pe la formă. O altă poezie Zoo în inima ta, exprimă legătura dintre om și natură. Se raportează la niște modele. Omul a avut întotdeauna de învățat de la natură. O idee salutară. Are o lectură bogată. El poate merge înainte pe un drum bun. Are o concepție sănătoasă. Dragostea de țară este viabilă. Îl felicit pentru ce a prezentat! Este pe un drum bun”. (Mihail Constantinescu)
„Lectorul de astăzi deși este la început de drum, mi-a atras atenția cu poezia prezentată. Este același în fiecare dimineață, în poezia Sărac sau bogat, dorește să facă ceva în această țară, dovedind un curaj lăudabil, are o gândire matură. Mi-a plăcut chiar și Zoo în inima ta, pentru că întotdeauna avem ceva de învățat de la necuvântătoare. (Sfat) Mergi astăzi pe drumul tău/ Tinere, că nu e rău,/ Însă, dacă mai lucrezi,/ Știu că ai să progresezi. (Mesager al sufletului său) Dincolo de vers,/ Mama, bunicul, mozaic de gânduri,/ Trăire, sentimente,/ Tânărul modelând cuvinte/ Pe drumul său,/ Cu direcția sa mesager/ Al sufletului. Îl felicit!” (Nicolae Constantinescu)
„Nu știu dacă poezia este un hobby pentru el, dar mi-aș dori să considere poezia a fi o femeie dorită tot timpul. Aș dori ca în urma acestei ședințe să tragă concluzii care îi vor fi de folos. Vreau să învețe ce este metafora. Din lectura de astăzi reiese o sensibilitate specifică vârstei, care cu timpul se poate disipa. Este la început de drum, dar în evoluția lui.” (Dumitru Istrate Rușețeanu)
„Vă mulțumesc că m-ați primit cu brațele deschise, că mi-ați oferit sentimente de încredere și nu numai, m-ați făcut să realizez că poezia poate îmbrăca nenumărate forme și sunt conștient că participând la Cenaclul „Alexandru Sihleanu” și prin munca mea poate voi reuși să ajung unde mi-am propus să ajung. Sincer să fiu, astăzi am fost atent mai mult la critică și pentru faptul că nu am fost izolat, și pentru faptul că mă simt ca un membru al Cenaclului „Alexandru Sihleanu”.” (Relu N. Alexandru)
Și iarăși s-a simțit, din plin, lipsa invitatului special Manea Agheană și chitara sa. Dumnezeu să-l ajute, să-l revedem, să ne bucurăm de muzica lui!
Sâmbătă, 18 mai, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Răzvan Teo Chirac. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share