Cenaclul Alexandru Sihleanu – 10 August 2017


CLIPE DE LUMINĂ DIN DRAGOSTE DE CUVÂNT

​ Joi, 10 august, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a fost închinată pentru a treia zi lansărilor de carte, din proiectul „Scriitori râmniceni”, într-un program dedicat Zilelor oraşului Râmnicu Sărat. Din cauza căldurii excesive lansarea s-a mutat în foaier, unde atmosfera a fost mai amabilă.

Moderatorul evenimentului, scriitorul şi editorul Constantin Marafet: „Bună ziua! Vă mulţumesc că v-aţi rupt din preocupările dvs. pentru a participa la trei lansări de carte, care fac parte din proiectul ,,Scriitori râmniceni”. Astăzi lansăm cărţile: ,,De Râmnic, de bine!”, Sorin Călin, ,,Tresărire de lumină”, Viorel Dodan, ,,Orfeu pentru eternitate”, Ecaterina Chifu. Mâine o să mai lansăm trei cărţi şi vom încheia lansările pe 15 august, când vom lansa o singură carte. Dnelor şi dlor, este cazul să vă prezint eroii de astăzi: dna Ecaterina Chifu, dl Viorel Dodan, dl Sorin Călin şi cronicarul Vasile dl Ghinea. Şi cum este firesc şi cred că sunteţi de acord, cu mine, să începem cu dna Ecaterina Chifu. Cartea dnei Chifu este bine scrisă. Se cunoaşte că aparţine de un literat, cu mai multe poveşti de dragoste. Orfeu este doar un pretext, este o carte de iubire, chiar dacă este dedicată unui actor sud-coreean.”

Ecaterina Chifu: „Iată, în oraşul dintre vii există o efervescenţă culturală. Eu sunt cunoscută în ţară, fac traduceri, din Eminescu în franceză. M-am documentat, Orfeu şi Euridice, primul love story din literatura universală. Ideea centrală a cărţii este orice creator de frumos, care poate salva omenirea. Coperta este o flacără, să ne implicăm în viaţa societăţii, să facem bine pentru alţii. Cei care vor citi cartea, vor fi fericiţi.”

Constantin Marafet: „Urmează un moment muzical, cu Alice Untea. O să trecem la următorul erou de astăzi, cunoscut dvs. ca publicist, dar este şi un veritabil poet: Viorel Dodan.

Viorel Dodan: „Mulţumesc tuturor celor care sunteţi astăzi aici, iubitori de cultură. Mă bucur că sunteţi aici prieteni dragi. Titlul cărţii este dat de o poezie din cuprinsul ei şi am crezut că este reprezentativ pentru atmosfera cărţii. Mă bucur că sunt parte a proiectului ,,Scriitori râmniceni”, imagine a scrisului râmnicean. Să-mi permiteţi să recit o poezie, se numeşte ,,Clipa”: ,,Cum poate să încapă între pleoape,/ Nemărginirea întinderii de ape,/ Şi cântec peste linişte, măiastru, Şi bolta cerului, mult prea albastru?// Şi foşnet blând de frunze în amurg/ şi stropii soarelui în apele ce curg,/ Ori gânguritul vieţii ce se naşte/ Şirag de lumânări în zi de Paşte…// Şi dulcele fior al primului sărut/ Şi timpul viitor, prezent, trecut,/ Bătăi de inimă ce macină secunde,/ Foşnet de vânt ce şoaptele le-ascunde…// Pământ şi praf de stele, universuri vii,/ Vise de-o noapte, pierdute-n galaxii,/ Moarte şi viaţă în fâlfâit de-aripă,/ Şi toate astea, adunate într-o clipă…”

Constantin Marafet: „Urmează muzică, cu Delia şi Anya. Următoarea carte, ,,De Râmnic, de bine!”, scrisă de Sorin Călin. D-sa a pornit de la două cărţi, una scrisă de marele Alexandru Oproescu şi cealaltă de Viorel Frâncu.”

Sorin Călin: „Am pornit de la ,,Nume cu renume” a domnului Valeriu Nicolescu unde s-au strecurat unele inadvertenţe şi neadevăruri privitoare la personalităţi contemporane şi isprăvile lor demne de lauda comunităţii noastre. Am concluzionat: dacă faptele de azi nu sunt cele reale, garantat cele mult mai vechi, uitate, oamenii au fost supuși unor nedreptăți. Preocupat de această idee am mers mai departe, am căutat și găsit ,,dovezi” că nu mă înșelasem, primele în una dintre cărţile domnului Oproescu despre jurnalismul arealului buzoian. Am tresărit bucuros că pusesem mâna pe o mină de aur, dar m-am întristat când mulţi ziarişti râmniceni erau persiflaţi. După o seamă de articole, în ordine alfabetică concepute, ajuns la litera ,,I”, prietenul şi colegul Vasile Ghinea îmi împrumută o altă lucrare dedicată presei, cea a lui Viorel Frâncu. Se află în conţinut toată această epopee scrisă pe genunchi. Pe de altă parte, încercând să pun lucruri în conexiune am căutat informaţii mai multe în afara conţinuturilor cărţilor-suport şi am găsit pe unele site-uri date despre autorii buzoieni, multe, updatate până la naşterea unui ultim scriitor prin anii ‘80-’90, unde, despre râmniceni, doar trei nume importante erau specificate: Datculescu, Moşescu şi Marafet, atât! De aceea m-am hotărât să se facă dreptate presei locale, deloc neglijabilă la nivel naţional, şi celor ce au pus un umăr atlasian la susţinerea ei: Victor Dimitriu, Pompiliu Dimitriu, Măgârdiceanu, Anastasiu ş.a. Doar un exemplu în favoarea susținerii demersului meu: Constantin Anastasiu are în cartea domnului Valeriu Nicolescu patru rânduri unde se înșiră cele cinci ziare fondate, iar Cornelia Goda, solistă, jumătate de pagină.”

Constantin Marafet: „Urmează un moment muzical cu Dan Manciulea.”

Dan Manciulea: „Bună ziua! Vă mulţumesc că sunteţi atât de mulţi, că vă interesează aceste evenimente plăcute, culturale, care se datorează unor oameni inimoşi. O să cânt, să vă dăruiesc câteva clipe frumoase.”

Constantin Marafet: „Şi pentru că un singur prieten şi-a exprimat dorinţa de a vorbi, îi dau cuvâtul dlui prof. Liviu Nicolae. Cei care vor să mai vorbească, să-mi facă semn.”

​ Liviu Nicolae: „În întregul ei, cartea dnei prof. Ecaterina Chifu, prin titlu şi conţinut de idei, este o adevărată metaforă în proză şi un simbol, deoarece autoarea precizează (fără echivoc) care este cheia decodificării subiectului literar: ,,Am ales ca titlul acestei cărţi „Orfeu pentru eternitate” (Ed. Rafet, 2017), ca să transmit un mesaj „Orfeu este orice creator, care, prin arta sa, prin sacrificiu îşi asumă misiunea de a fi mereu în slujba celor mulţi, oferind fericire, vindecare, salvare de la neantizare” de a nu se pierde în univers am spune noi, pentru că personajele din antica Helas a zeilor şi semizeilor de pe muntele Olimp Orfeu (aed) şi Euridice (nimfă), respectiv eroii contemporani Karina şi Jil, aflaţi pe plajă la Marea Egee, ca şi alţi tineri din Geţia (Kimi şi Mira) de la gurile fluviului Donaris… ,,… sunt cuplurile capabile de o profundă iubire, de un mare sacrificiu, cupluri ce formează perechea ideală…”, notează autoarea. În cuvântul autoarei din final, aceasta concluzionează parcă marcată de acelaşi sentiment sincer exclamă: ,,sper că şi eu, sub miracolul iubirii răspândite de Orfeu în lume, am reuşit să redau o parte din sentimentele sale, care au înfrumuseţat visul de iubire al omenirii.”

​ Constantin Marafet: „Nu este vorba numai de iubire, este vorba de focul iubirii.”

​ Aneta Pioară: „Bun venit invitaţilor, felicitări organizatorilor şi celor trei protagonişti! Am citit cărţile dnei Ecaterina Chifu. Astăzi vine cu ,,Orfeu pentru eternitate» şi se inspiră din literatura mitologică. Cartea dnei Ecaterina Chifu a trecut hotarele jud. Buzău. Am citit cartea cu tot dragul.”

​ Constantin Marafet: „Despre carte se poate vorbi enorm de mult” şi a recitat poezia „Fântânile” de Viorel Dodan: „Cine mai sapă azi, în noi, fântâni,/ În mijloc sacru de câmpie?/ Toţi fântânarii vremii sunt bătrâni/ Sau s-au culcat demult sub glie…// (…) Azi, nu mai sapă nimeni după apă,/ Bătrânii fântânari privesc din cer,/ Plâng mut şi se sucesc în groapă,/ De cruda soartă a apelor ce pier… (…)”

​ Mioara Zaharia: „Mulţumesc celor trei colegi de la Cenaclul literar-artistic

,,Alexandru Sihleanu” pentru cărţile lansate şi mă simt onorată că mă număr printre ei. Cunosc mersul literar al creatoarei dna Ecaterina Chifu, care scrie poezie, proză, teatru, se afirmă în lumea literară din Bucureşti. Recent a apărut într-o antologie, cu eseu despre nemuritorul Eminescu, fiind premiată la lansarea cărţii la Palatul Parlamentului, unde am participat şi eu, cu şase poezii. Are cărţi şi de călătorie, ceea ce oferă şi informaţii preţioase. Îi urez mult succes!”

​ Constantin Marafet: „Tocmai de la Buzău, Theo Cabel, red. şef la Literadura.”

​ Theo Cabel: „Aşteptăm să ne trimiteţi materiale. M-a bucurat mult recitarea poeziei de către dl Marafet. Felicitări celor care fac ca acest lăcaş de cultură să aibă activităţi de acest gen, anual. Felicitări dnei director pentru consecvenţă şi celor care o ajută!”

Valeria Manta Tăicuţu: „Cartea ,,De Râmnic, de bine!” conţine extrem de multe informaţii despre Râmnic. Cred că apariţia cărţii este un lucru bun. Autorul a ales alternativa pozitivă a titlului. Este un generos. Dl Viorel Frâncu l-a urmat îndeaproape pe Alexandru Oproescu. Mai afectiv a fost Valeriu Niculescu. Îl felicit pe dl Manciulea.”

Constantin Marafet a mai recitat o poezie din lirica lui Viorel Dodan.

Dan Manciulea: „Să-mi permiteţi să citesc o parafrază după poezie lui Viorel Dodan. ,,Azi nu mai sapă nimeni după apă/ Ne zvârcolim de sete toţi încet, încet,/ Plătim, însă o taxă cert mioapă,/ Fântâna este doar lichid la pet./ Tu, scumpă companie însetată/ Ascultă-ne, că suntem necăjiţi!/ Atât de mare este-această taxă,/ Că zici, că plouă cu meteoriţi!”

​ Nicolae Constantinescu: „(Dnei Ecaterina Chifu) – Descopăr, astăzi, printre file,/ Orfeu, poveste de iubire,/ O cale spre eternitate/ Ce autoarea, astăzi, o străbate! (Lui Viorel Dodan, replică la poezia „Îmblânzitorul de cuvinte”) / În tresărire de lumină/ Sunt doar cuvintele de vină,/ Ca nişte fiare îmblânzite,/ Pe file de hârtie „zugrăvite”// Sunt poezii de calitate,/ Frumoase, aşezate într-o carte, Dar nu înţeleg, cum să se poată/ să dea cuvintele din coadă? (Lui Sorin Călin) – Dintr-o sută de comori,/ La zile de sărbători,/ Ne grăieşti, doar tu, Sorine:/ „De Râmnic, numai de bine!”

​ Mihai Constantinescu: „(Filă de jurnal, 10 aug, 2017) – August. Vară. Sărbători,/ La Centru, cu lansări./ Cu atâtea bucurii/ Vesel, cum nu poţi să fii?/ Ca-n Râmnic într-o grădină/ Tresărire de lumină,/ Călin să vorbească, ţine/ De Râmnic, numai de bine!/ Dna Chifu, cu o carte,/ Orfeu pentru eternitate.”

​ Constantin Marafet: „Dle Agheană, sunteţi pregătit pentru astăzi?”

​ Manea Agheană: „Întotdeauna! Bună ziua! Felicit pe cei trei muschetari! O să încerc să cânt ceva mai vechi, din repertoriul lui Tudor Gheorghe.”

​ Constantin Marafet: „O să invit pe dl viceprimar să ne spună câteva cuvinte.”

​Ştefan Torcărescu: „Aşa cum se aude, jos sunt lucrări, vrem să deschidem în ziua de 15 August, vrem să deschidem sala mare, am făcut tot ce s-a putut mai bine, cu bani puţini. Din data de 3 August, de când a început derularea proiectului ,,Scriitori râmniceni”, am participat ca reprezentant al dlui primar şi vă mulţumesc că sunteţi uniţi, că reuşiţi să faceţi lucruri deosebite. Ziua de luni începe cu o procesiune, la ora 17:00 şi ajungem pe data de 18, 19, 20 August, cu artişti valoroşi, care vor urca pe scenă. Pe 21 aug, va începe ,,Universitatea de vară”, pentru studierea crimelor comuniste, în sala mare a Primăriei. Apreciez pe cei care au venit în faţa noastră, începând cu dna Chifu, îi mulţumesc lui Viorel Dodan, acum câţiva ani jurnalist în ,,Sensul râmnicean” şi mulţumesc dlui Sorin Călin, un prieten al oraşului, preocupat de ceea ce înseamnă sunet. Vom încerca să fim prezenţi şi mâine.”

​ Constantin Marafet: „Vă mulţumim dvs. pentru prezenţă. Mâine se lansează: ,,Excentrica Sinucidere”, Cornelia Ionescu Ciurumelea, ,,Stele-Sparte”, Mădălina Bicu, ,,Înţepături utile”, Matincă Costea. Vă aşteptăm, cu drag!”

​ Evenimentul s-a încheiat cu acordarea de autografe.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share