Cenaclul Alexandru Sihleanu – 21 Mai 2016

DE LA CINCINAT PAVELESCU LA… MIHAI CONSTANTINESCU

Sâmbătă, 21 mai, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu un moment, intrat în tradiţie, divertismentul, necesar pentru relaxarea spiritelor, susţinut de Matincă Costea, pe un text de Nicu Kaner, „Visul unei nopţi de vară” şi un text de Tudor Muşatescu, „Reclamaţiune”, „sancţionat” de cei prezenţi cu aplauze.
A urmat lectorul de serviciu, dl prof. Mihai Constantinescu, cu un grupaj de epigrame. Cu o selecţie riguroasă, epigrama dlui Mihai Constantinescu a creat o atmosferă plăcută. Ştie să îşi prezinte „marfa”. D-sa dă dovadă de spontaneitate şi talent. Aşteptăm cartea de epigrame, în tandem, „Tatăl şi fiul, acum şi pururea… discreţi.”
„Aş vrea să încep cu o epigramă, nu-i cunosc autorul: ,,Multe capete se zice/ Au produs ceva în viaţă/ Numai capul tău amice/ N-a produs decât mătreaţă”. S-a afirmat cândva că epigrama ar fi un gen minor al literaturii. Eu combat cu vehemenţă această teorie considerată complet greşită. De ce? Pentru că astăzi ne-am confruntat cu adevărate perle în domeniu. Epigrama lectorului de azi respectă cu rigurozitate normele gen literar. Epigrama înţeapă şi reuşeşte cu succes să obţină poanta. Umorul suprem al acestei creaţii oferă muzicalitate, cadenţă şi în aceeaşi măsură educaţie. Felicitări sincere! Aştept cartea de epigrame cu numele lectorului de azi.” (Matincă Costea)
„Materialul prezentat de dl Matincă Costea a avut darul de a ne binedispune. Le recită cursiv şi expresiv, aducându-ne în prezent momente comice din repertoriul unor umorişti celebri. Dl Mihai Constantinescu, lectorul de astăzi, este un fin observator al comportamentului şi activităţii colegilor de cenaclu. De cele mai multe ori compune în timpul şedinţelor ad-hoc. Epigramele lecturate astăzi, cu un umor fin, prezintă anumite trăsături pozitive sau negative ale caracterului uman. Şi o epigramă: ,,Amice ai mare talent/ În epigrame, evident,/ Însă ţi-aş spune mai discret,/ Nu e aicea Marafet…” (Stela Miloş)
„Şedinţa de Cenaclu de astăzi a fost deschisă, ca de obicei, de Matincă Costea, cu două pamflete din care am sesizat nişte teme ascunse, în metaforă şi alegorie. Cele două cuplete sunt pline de ironie şi subtil provoacă râsul. Întâlnirea personajelor din al doilea pamflet este neobişnuită şi plină de haz. Lectorul de serviciu de astăzi, dl prof. Constantinescu, ne-a lecturat versuri din genul pe care îl îmbrăţişează cu foarte multă plăcere şi a ales câteva asemenea catrene reuşite în care există poanta. Dl Constantinescu a debutat în cuvântul său cu definiţia epigramei din DEX şi dacă mă întorc la unul dintre marii epigramişti, Păstorel Teodoreanu: ,,De-i epigrama un catren,/ Nu tot catrenu-i epigramă”, consider că epigramele se încadrează în această regulă, sunt epigrame şi reuşite. Felicitări!” (Aneta Pioară)
„(Dlui Mihai Constantinescu) ,,Dacă eşti o perlă rară/ Drumu-i lung în epigramă./ Din nisip la suprafaţă,/ Multe ape îţi trec pe faţă”.” (Georgeta Iuga)
„Ca de fiecare dată, şedinţa noastră de Cenaclu se deschide cu momentul vesel înterpretat de Matincă Costea, tânărul nostru octogenar, care ne descreţeşte mereu frunţile cu poante, cu pamflete, de data aceasta şi cu o epigramă din creaţia lui Păstorel (dacă nu mă înşel). Un epitaf al lui Păstorel: ,,Aici doarme Păstorel,/ Băiat bun şi suflet fin,/ Dacă treceţi pe la el,/ Nu-l treziţi, că cere vin!” Am remarcat, lectorul nostru de astăzi, încă de la început, a ştiut să-şi prezinte creaţia literară respectând intonaţia, dicţia, precedată de o scurtă explicaţie asupra conţinutului epigramei. Atât conţinutul cât şi modul de interpretare, au scos în evidenţă umorul, poanta, înţepătura, muşcătura. Lectorul nostru de astăzi a demonstrat că poate să compună epigrame pe moment, ştie şi poate să surprindă, momentul observat,versificând. Are har şi dar în a compune epigrame, deşi uneori unele ar mai trebui şlefuite.” (Floarea Stănescu)
„În primul rând, toate laudele pentru modul cum transmite dl Matincă aceste momente vesele. De câte ori îl ascult, îl asemăn cu marele Vasile Tomazian şi revin la părerea mea, ar fi bine venită o carte cu aceste momente vesele. În legătură cu lectorul de astăzi, epigramele dlui Constantinescu sunt atractive, ne incită curiozitatea.” (Valeria Popa)
„Astăzi, la zi de sărbătoare, cupletul dlui Matincă Costea şi-a dat mâna cu epigrama dlui Mihai Constantinescu. ,,Azi umorul e în floare,/ Ca la zi de sărbătoare,/ Cuplete şi epigrame/ Şi cu vinul alb din crame”. Trecând la lectorul de serviciu, pentru prima dată îl aud lecturând cu mai puţină emoţie. ,,Ai talent şi la citit,/ Te rog, nu mai fi timid./ Moştenind darul să scriu,/ Mândru că sunt al tău fiu”.” (Nicolae Constantinescu)
Sâmbătă, 28 mai, începând cu ora 11:00, lectorul şedinţei Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Nicolae Constantinescu.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share