Căruța cu virgule – Parisul, dioxidul și brânza


La Paris, tocmai s-a semnat un acord istoric(sanchi!) pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon! Acordul a fost anunțat cu surle și trâmbițe, ca să mai spele din amintirea tragică a atentatelor recente… Într-adevăr, acordul este minunat, este sublim, însă sancțiunile pentru nerespectarea lui lipsesc cu desăvârșire!
Și atunci, zic și eu precum nenea Iancu: Noi, ce aclamăm? Aclamăm munca, travaliul, care nu se face deloc în țara noastră! În lipsa acestor sancțiuni, acordul rămâne doar la stadiul de intenție, de adormire a opiniei publice care va adormi cu gândul că măcar se va întâmpla ceva… Totuși, pentru că treaba asta trebuia să aibă un început, România a adoptat o lege care interzice fumatul în spații publice, închise… De-aia zic, că cineva trebuia să ia… berbecul de coarne! Și pentru că ăilalți erau ocupați fiecare cu câte o treabă, românii au vrut să fie ei primii pe frontul anticodoi! Ce-o să ne mai laude Europa! Doamne! Iar sunteți primii, băi, românilor! Bată-vă codoiul să vă bată! Păi ați rezolvat cu câinii ăia de la stâne?… Apropo și de asta, într-un ton mai serios, nu caterincă… Se trâmbițează peste tot că apărarea tradițiilor și specificului național trebuie să fie o datorie de onoare pentru fiecare nație…R omânia este încurajată să practice agro/ecoturismul, să promoveze alimentația sănătoasă, naturală, să-și promoveze tradițiile unice, diversitatea acestora.
Asta doar în declarații! Pentru că, pe de altă parte, aceeași uniune impune standarde, tipare, prin care vrea să uniformizeze tot. Chiar și numărul câinilor de la stână! Brânza să fie naturală, dar să fie preparată cu utilaje industriale scumpe, de inox, să respecte o anumită formă și standard de calitate, oile să nu fie stresate, berbecilor să le cânte Wagner în timpul procreerii, etc…Z ilele astea am asistat la scene de un patetism grețos, în care, unii prompteriști mureau de grija ciobanilor… Erau cu toții ciobani, mai ciobani chiar decât ciobanii… Se tânguiau și… behăiau cu o ipocrizie la limita cea mai de jos a penibilului! Ei, care habar n-au ce aia o oaie! Ei, care cumpără brânza direct din Jeep, pe geam, să nu-și murdărească pantofii! Ei, tocmai ei, s-au ,,solidarizat” cu acei oameni! Da, ,,totul pentru rating, totul pentru victorie!” Asta ca să nu mai vorbim de… ,,măgarii” din Parlament care au inițiat legea și ăia care au votat-o!
Probabil că în marele plan al globalizării, ne vom pierde și noi, până la urmă, acel specific național atât de ,,prețios” astăzi… Poate nu azi, poate nu peste cinci ani, dar, până la urmă se va întâmpla! Sper doar să nu mai trăiesc atunci să văd și asta!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share