Căruța cu virgule – Kumințenie


S-a iscat deunăzi o mare agitație p-acilea din cauză că Ambasada Rusiei a donat 100 de euro pentru ,,Cumințenia pământului”! Ce mai freamăt! Ce mai zbucium!
Noi, românii mândri (mă rog, nu toți suntem atât de mândri!) care nu vrem pomană de la ruși ci doar de la americani, ne-am simțit oleacă mai mult jigniți în ,,amoarea” noastră, care, mă-nțelegi, de la pa’șopt încoace… si dă-i si luptă…
Adicătelea ce vrea ei, rușii? Să facă ei mișto harașo de ,,cumințenia” noastră? Ce fel de ambasadă are iei aicea la noi, dacă nu știe că e nevoie de cinci milioane dă ieuro ca să ne-o (răs)cumpărăm? De cumințenie, zic!… Statuia, bre, nu starea noastră! Că noi suntem un popor de cuminți, așa de felul nostru! Că dacă eram obraznici, ne duceam peste ruși și le luam tezaurul! Sau măcar dădeam cu pietre-n geamurile dă la Kremlin până se săturau de noi și ne-aruncau tezaurul pă geam! Da’ nuu! Noi am stat cuminți, am mai băgat din când în când capu’ pă ușă și dacă ei a zis nu, nu a rămas și-n ziua de azi!
Și după cum îi știe toată lumea dă grobieni, n-ar fi dă mirare să aflăm că până și suta aia dă ieuro ie tot din banii noștri! O fi rupt o bucată din aurul nostru și ne-au dat-o așaaa… ca să vedem că au de unde! Da’ dacă mă gândesc io cu mintea mea personală, cre’ că nu-i rău! Măcar să ne dea ei câte o sută de euro pe lună! N-om cumpăra noi cumințenia, da’ măcar ne recuperăm tezauru’! Iar fraierii dă ruși ar pica și mai de fraieri, că ei ar crede că fac aroganțe cu noi, da’ s-ar păcăli ei însuși, pe sine!
Da’ stați să vedeți comedie! Că a fost unii care s-a umflat mustu-n ei acuma și a simțit nevoia să protesteze la jignirea rușilor. Mobilizare pe nește rețea de socializare…alea-alea! Cum se face! Și văzând a lor mulțime, câtă frunză, câtă iarbă, MAE-le nostru personal, a avut și el o reacție! Ca să nu zică nimeni că nu reprezintă voința poporului! Și cum se gândea, MAE zice-așea: ,, Apreciem contribuția Ambasadei Federației Ruse la recuperarea patrimoniului național românesc și o încurajăm să continue această abordare. Totodată, încurajăm susținerea campaniei de către orice actor public sau privat, în spiritul respectului pentru valorile culturale ale poporului român”. A?! Ce frumos sună! Păi cum o spune MAE, mai rar! Adică face și el o aroganță rușilor, mulțumindu-le pentru gestul lor nobil și le bagă și o strâmbă de-aia diplomatică. Cică: ,,recuperarea patrimoniului național românesc”. Ce vorbeești, bă?! Diplomație în stare pură! Subtilitate! Rafinament, nu hodoronc-tronc rusesc! Luați-o p-asta daraghie tavarișci! Moaamă, ce le-a dat-o MAE… Nea Putin n-o să mai doarmă fo două zile… pe partea stângă! Cum o sta el în biroul lui, citind comunicatul MAE, după ce se miră oleacă, intră în panică! Iese repede din panică și intră în fibrilații, ia pixul lui de aur și trasează repede o graniță pe harta lumii, unind astfel Moldova cu România! Și-și zice în barbă: ,,Bine că nu s-au mobilizat românii ăștia pe Facebook tot așa de rău și pentru tezaur, că nu știu pe unde scoteam Crimeea… pardon, cămașa!”
Păi, aia ie, bă! Cum facem cu vecinul ăsta morocănos? Noi îi tot dăm cu pietre-n geam de după ,,gardul” ăla cu pretenții de scut, făcut de americani și strigăm:,,Nenea Vladimir, ne dai și nouă tezauru’?” și el ne-njură zicând că intră peste noi în curte!… ,,Bă, copii, bă, nu mai dați degeaba cu pietre, că tezauru’ tot nu vi-l dau! Da’ dacă sunteți cuminți, vă dau Basarabia înapoi!”
De-aia zic că mie mi se pare că poziția noastră, exprimată cum nu se poate mai bine de oficial de MAE, este poziția ,,Cumințeniei”: ghemuit, cu genunchii la gură! Un protest… cuminte, formal, corect, corespunzător, cum ne place nouă! Te pui cu ursu’?!

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share