Calendar științific: 16 iunie 2015

16 iunie

16 iunie Julius_Plücker_1856

Pe data de 16 iunie 1801 se năștea Julius Plücker, matematician și fizician german, cunoscut mai ales pentru contribuțiile sale în domeniul geometriei analitice. A fost unul din pionierii cercetării în domeniul radiației catodice (care ulterior a condus la desoperirea electronului). În 1828 publică primul volum din Analytisch-geometrische Entwickelungen, în care introduce metoda notațiilor simplificate. În al doilea volum, apărut în 1831, pune bazele teoriei dualității proiective. Iar în 1858 publică descrierea primelor sale cercetări privind acțiunea câmpului magnetic asupra descărcării electrice în gaze rarefiate.

Pe 16 iunie 1897 se năștea Georg Wittig, chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1979). În 1953 acesta a descoperit cum o familie de compuși organici numite ilide, care ar putea constitui baza reacției Wittig, reacâție în care se alătură cu ușurință și previzibil doi atomi de carbon de la diferite molecule pentru a forma o legătură dublă.

Pe 16 iunie 1902 se năștea Barbara McClintock, om de știință american, specialistă în citogenetică și care, în 1983, a obținut Premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirea unor factori genetici numiți transpozoni, purtători ai caracterului mobil al genomilor. Este, până acum, singura femeie care a obținut individual prestigiosul premiu în această categorie.

Pe 16 iunie 1963, cosmonauta rusă Valentina Tereșkova devenea prima femeie care a călătorit în spațiu.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share