Calendar științific: 9 iunie 2015

9 iunie

9 iunie Neptune

Pe data de 9 iunie 1812 se năștea Johann Gottfried Galle, astronom german. Galle a studiat la Universitatea din Berlin în perioada 1830-33. Asistat de studentul Heinrich Louis d’Arrest, a fost prima persoană din lume care a văzut în cunoștință de cauză planeta Neptun, pe 23 septembrie 1846. El a folosit calculele lui Urbain Le Verrier pentru a ști unde să se uite.

Pe 9 iunie 1871 se năștea George Stephenson, inginer englez care a construit prima cale ferată publică ce utiliza locomotive cu abur. A fost considerat părintele căilor ferate. Ecartamentul liniei sale de 1.435 mm (4 picioare și 8 țoli și jumătate) este considerat actualmente ecartamentul standard al căilor ferate.

Pe 9 iunie 1959 se stingea din viață Adolf Otto Reinhold Windaus,  chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1928). Acesta a primit premiul pentru cercetările sale privind sterolii și legăturile acestora cu vitaminele.

Pe 9 iunie 1836 se năștea Elizabeth Garrett Anderson, prima femeie-medic din Marea Britanie. A fost și activistă a mișcării feministe, curent care în acea perioadă a căpătat puternică amploare în Europa și America de Nord.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share