Calendar științific: 7 octombrie 2015

7 octombrie

7 octombrie Niels_Bohr

În data de 7 octombrie 1885 se năștea Niels Henrik David Bohr, fizician danez care a avut contribuții esențiale la înțelegerea structurii atomice și a mecanicii cuantice. Niels Bohr a fost profesor de fizică și directorul Institutului de Fizică Teoretică din Copenhaga. A fost autorul modelului atomic care îi poartă numele. A adaptat teoria cuantică la studiul structurii atomice și s-a preocupat de cercetări de fizică nucleară. Pentru contribuțiile sale fundamentale, Bohr a fost laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1922. Fiul său, Aage Niels Bohr a primit premiul Nobel în 1975 pentru cercetările sale, iar fratele, Harald Bohr, a fost un cunoscut matematician.

În data de 7 octombrie 1997 se stingea din viață Niels Kaj Jerne, imunolog danez. În 1984, împreună cu Georges J. F. Köhler și César Milstein, a primit Premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperiri în ceea ce privește sistemul imunitar. În 1980 devine membru al Royal Society, iar în 1975 al United States National Academy of Sciences.

În data de 7 octombrie 1939 se năștea Sir Harold Walter Kroto, chimist britanic, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1996) pentru descoperirea unui nou compus al carbonului.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share