Calendar științific: 30 iunie 2015

30 iunie

30 iunie tunguska

Pe 30 iunie 1908, în jurul orei 07:15, o imensă minge de foc, aproape la fel de strălucitoare ca Soarele, era văzută traversând cerul ținutului Krasnoiarsk,  în apropiere de râul Podkamennaia Tunguska. Imediat i-a urmat o explozie asurzitoare. Explozia se crede că a fost cauzată de un meteorit mare sau de un fragment de cometă la o altitudine de 5–10 km. Diferite studii au dat mai multe estimări privind dimensiunea și natura obiectului, toți cercetătorii fiind de acord că obiectul avea dimensiuni de zeci de metri. Deși meteoritul sau cometa mai degrabă a explodat în aer decât să lovească suprafața, acest eveniment este menționat în continuare ca un impact. Estimările privind energia exploziei se încadrează între 5 și 30 megatone de TNT (21–130 PJ), aproximativ egală cu energia bombei termonucleare americane Bravo testată pe 1 martie 1954. Energia exloziei a fost de circa 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima, Japonia, și aproximativ o treime din puterea eliberată de bomba țarului, cea mai mare armă nucleară detonată vreodată. Explozia a scos din rădăcini peste 80 de milioane copaci aflați pe 2150 kilometri pătrați. Se estimează că unda de șoc a exploziei ar fi măsurat 5.0 grade pe scara Richter. O explozie de această amploare este capabilă să distrugă o zonă metropolitană mare. Această posibilitate a dus la inițierea discuțiilor privind strategiile de apărare anti-asteroid. Evenimentul de la Tunguska este cel mai mare eveniment de impact asupra scoarței terestre, în istoria recentă a Pământului.

Pe 30 iunie 1884 se năștea Georges Duhamel, medic, scriitor și poet de fabule franceze. În 1935, Georges Duhamel este ales membru în fotoliul numărul 30 al Academiei Franceze. Între 1930 și 1940, călătorește în Franța și în străinătate, apărând prin conferințe excepționale limba și cultura franceze, precum și ideea unei civilizații bazate pe afecțiunea umană în contrast cu progresul tehnic. Articolele și conferințele sunt publicate sub diverse titluri.

Pe 30 iunie 1817 se năștea Sir Joseph Dalton Hooker, botanist și explorator englez. A publica Student’s Flora of the British Islands,  o lucrare de referință în domeniu. A fost bun prieten cu Charles Darwin, pe lângă care a insistat să își publice opera.

În aceeași zi, 30 iunie 1817, se stingea din viață Abraham Gottlob Werner, geolog german care a enunțat o teorie despre stratificarea scoarței terestre și a avansat o variantă a istoriei Pământului care, mai târziu, a fost denumită Neptunism.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share