Calendar științific: 27 iunie 2015

27 iunie De_Morgan_Augustus

 

Pe 27 iunie 1806 se năștea Augustus De Morgan, matematician britanic, celebru pentru contribuțiile sale în logica matematică, motiv pentru care este considerat întemeietorul logicii formale. La 22 de ani, De Morgan este numit profesor de matematică la universitatea londoneză. Succesul său pedagogic a fost notabil. Fiecare curs se încheia cu probleme interesante, pe care studenții trebuiau să le rezolve până la cursul următor. Nu mai puțin celebru a fost și discursul său „On the study of mathematics„, care ulterior avea să fie retipărit și în Statele Unite. A formulat două legi importante ale logicii: NOT (A AND B) = (NOT A) or (NOT B) și NOT (A OR B) = (NOT A) AND (NOT B).

Pe 27 iunie 1844 se năștea Arthur Gardiner Butler, entomolog, arahnolog și ornitolog englez. A lucrat la British Museum și s-a ocupat cu taxonomia păsărilor, insectelor și păianjenilor.

Pe 27 iunie 1867 se năștea Alexis Bouvard , astronom francez. Printre lucrările cele mai semnificative ale lui Alexis Bouvard figurează descoperirea unui număr de opt comete, precum și compilarea unor tabele astronomice pentru Jupiter, Saturn și Uranus. Primele două s-au dovedit relativ exacte, în timp ce în tabela privitoare la Uranus au apărut anomalii importante în timpul observațiilor care au urmat. Acest fapt l-a condus pe Bouvard să emită ipoteza că o a opta planetă (numită în epocă „planetă perturbatoare”) ar putea să fie la originea perturbațiilor orbitei lui Uranus. După moartea sa, poziția acestei planete, Neptun a fost calculată de John Couch Adams și Urbain Le Verrier.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share