Calendar științific: 25 mai 2015

25 Mai

ScopesTrial 25 mai

Pe 25 mai 1925 se dădea sentința unui proces care a schimbat modul de percepere a științei. Un profesor, John Thomas Scopes, era adus în fața justiției pentru că a încălcat  Tennessee’s Butler Act, prin care se stipula că este ilegal să se predea teoria evoluției ăn orice școală finanțată de stat. Prin această lege le era strict interzis profesorilor să contrazică în vre-un fel originea biblică a omului și actul creației.  Profesorul a fost găsit vinovat și amendat cu 100 de dolari % (peste 1300$ în zilele noastre). Ulterior, condamnarea a fost anulată pe motiv de eroare procedurală. Cei mai mari avocați ai vremii au reprezentat părțile, iar publicitatea acestui proces a dus la schimbări în perceperea teoriei științifice în școlile americane.

Pe 25 mai 1889 se năștea Igor Ivanovich Sikorsky, inginer american de origine rusă, pionier al aviației. În anul 1910 a construit unul dintre primele bombardiere („Ilia Muromeț”), folosit în Primul Război Mondial. A construit primul elicopter practic utilizabil în 1939, iar cu elicopterul „S-52” a bătut, în 1949, recorduri de viteză și de altitudine.

Pe 25 mai 1940 are loc unul dintre cele mai importante teste ale medicinei moderne. Opt șoareci de laborator sunt injectați cu doze letale de streptococi, și patru dintre ei cu câte o doză de pencilină. Ziua următoare , șoarecii care au primit doar doza de streptococ, fără penicilină, au murit pe când cei are primiseră și penicilină erau sănătoși. Astfel, cercetătorii  Howard Florey, Ernst Chain și Norman Heatley au reactivat cercetările importante ale lui Alexander Fleming, ducând la tsestarea și realizare  cea mai importantă a medicinei moderne – penicilina.

Pe 25 mai 1921 se năștea Jack Steinberger, fizician evreu-american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, în 1988, împreună cu Melvin Schwartz și Leon Max Lederman, pentru metoda razei de neutrini și demonstrarea structurii de dublet a leptonilor prin descoperirea neutrinului miuonic.

Distribuie:
Share

One thought on “Calendar științific: 25 mai 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share