Calendar științific: 22 aprilie 2015

22 aprilie 2015

 

22 aprilie

Ziua de 22 aprilie este o zi foarte importantă pentru medicină. Pe 22 aprilie 1969, doctorii de la Methodist Hospital din Houston reușeau să facă ceea ce s-a numit primul transplant de ochi, realizat lui  John Madden, în vârstă de 54 de ani, proprietarul unui studio foto. Deși transplantul nu a reușit să îi redea vedderea lui John Madden deoarece ochiul donatorului nu a fost conservat în condiții optime, la acea dată s-a dovedit un miracol medical, miracol înfăptuit de doctorii de la Methodist Hospital. De atunci, transplantul de organe a devenit o metodă tot mai uzitată pentru salvarea vieților omenești, în ciuda opoziției Bisericii.

Pe 22 aprilie 1724 se năștea marele   Immanuel Kant, binecunoscut filozof german, unul dintre cei mai mari gânditori iluminiști și cel mai mare filozof al culturii occidentale. Prin studiile sale a pus bazele idealismului critic iar opera sa a influențat mulți filozofi, scriitori și gânditori moderni.

„Două lucruri umplu sufletul de o admirație și o venerație mereu crescândă și nouă, în măsura în care reflecția și le întipărește și se atașează de ele: cerul înstelat deasupra mea și legea morală din mine”

La 22 aprilie 1834 se năștea Gaston Planté, un fizician francez care a construit prima baterie electrică din lume. Aceasta furniza energie și putea fi reîncărcată de nenumărate ori.

Pe data de 22 aprilie 1970, pentru prima dată se sărbătorea în Statele Unite Ziua Pământului. Aceasta s-a sărbătorit la nivel național ca o zi de conștientizare a problemelor mediului încojurător. De atunci, sărbătoarea fost preluată de tot mai multe state, astăzi celebrându-se pe plan mondial. La mulți ani, Pământ!

Pe 22 aprilie 1575 vedea lumina tiparului cartea cunoscutului chirurg renascentist Ambroise Paré – „Oeuvres Complètes”, o culegere de proceduri chirurgicale scrisă în franceză, nu în latină cum erau restul scrierilor medicale de până atunci.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share