Calendar științific: 21 mai 2105

21 mai

golfstrom_coriolis_dpa  21 mai

În 21 mai 1792 Gaspard-Gustave Coriolis, matematician, fizician, inginer francez, celebru mai ales pentru descoperirea și cercetarea a ceea ce mai târziu va fi denumit efectul Coriolis. De numele lui se leagă introducerea noțiunii de lucru mecanic. A elaborat teorema energiei cinetice. În cartea sa Du calcul de l’effet des machines introduce pentru prima dat noțiunea de lucru mecanic. Efectul Coriolis, datorat forței Coriolis, se manifestă prin aceea că în emisfera nordică (indiferent dacă deplasarea se face dinspre Ecuator spre Polul Nord sau invers) curenții atmosferici, apele curgătoare și curenții marini sunt deviați totdeauna spre dreapta (față de sensul de deplasare), în timp ce în emisfera sudică sunt deviați spre stânga. Un efect vizibil este dat de apele curgătoare, la care se produce eroziunea malurilor drepte (în emisfera nordică), respectiv stângi (în emisfera sudică). În emisfera nordică malul abrupt al râurilor este cel drept în timp ce în emisfera sudică malul abrupt este cel stâng. Același lucru se poate observa și la căile ferate: în emisfera nordică, șina dreaptă are o uzură ceva mai pronunțată, în cea sudică având loc un fenomen invers. ( wiki)

În 21 mai 1799 se năștea Mary Anning, paleontolog britanic, dar și o colecționară și comerciantă de fosile, care a devenit celebră în toată lumea pentru importantele sale descoperiri efectuate în straturile fosile marine jurasice din Lyme Regis, Dorset, localitate în care a trăit. Activitatea ei a contribuit schimbări fundamentale în gândirea științifică, despre viața preistorică și istoria Pământului. Prima decoperire importantă a făcut-o la vârsta de 12 ani, constând într-o fosilă completă de Ichthyosaurus.

În 21 mai 1870 se năștea, în localitatea Semarang (insula Java) Willem Einthoven, medic și fiziolog olandez. Pentru cercetările sale în domeniul electrocardiografiei și pentru realizarea primei electrocardiograme i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în anul 1924. Este inventatorul primului electrocardiograf.

Tot în 21 mai, dar în anul 1858, se năștea Edouard Jean-Baptiste Goursat, matematician francez, cunoscut în special pentru lucrarea Cours d’analyse mathématique care a fost publicată abia în prima jumătate a secolului al XX-lea și care a fixat un standard înalt pentru analiza matematică, mai ales pentru analiza complexă. Goursat a mai publicat studii privind ecuațiile cu derivate parțiale și seriile hipergeometrice.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share