Calendar științific: 2 octombrie 2015

2 octombrie

2 OCTOMBRIE-William_Ramsay_working

În data de 2 octombrie 1852 se năștea Sir William Ramsay, chimist britanic, profesor universitar la Bristol și Londra laureat al Premiului Nobel pentru chimie în anul 1904, pentru descoperirea elementelor gazoase inerte din aer. Alături de Lordul Rayleigh a descoperit, în 1894, un nou element, denumit argon, aparent inert din punct de vedere chimic; și-au anunțat descoperirea la începutul anului 1895.

În data de 2 octombrie 1832 se năștea Edward Burnett Tylor,  antropolog britanic, fondator al antropologiei culturale. Tylor este considerat un reprezentant al evoluționismului cultural, antropologia lui bazându-se pe ceea ce s-a numit „metoda comparativă” – cea care pune în legătură date provenind din medii diferite pentru a putea trage de aici, concluzii generale. În lucrarea sa reintroduce termenul de animism, (ideea că toate lucrurile care au viața sunt susținute de o forță spirituală și au suflete și de asemenea, că există spirite și demoni), făcând astfel o contribuție importantă pentru înțelegerea religiilor primitive.

În data de 2 octombrie 1878 se năștea François Conrad Schlumberger, geofizician francez, creatorul primelor metode de prospecțiune electrică a subsolului. Conrad Schlumberger este numit la 29 de ani profesor de fizică la Școala Superioară de Mine (École des Mines) din Paris. Aici dezvoltă primele metode eficiente de cercetare electrică a subsolului prin măsurători făcute numai la suprafață. Lăsând curent electric să se scurgă prin pământ între doi electrozi poate trage concluzii cu privire la constituția solului studiind liniile de egal potențial electric la suprafață. Descoperă în felul acesta și un fenomen de polarizare spontană a solului în vecinătatea zăcămintelor metalice, ceea ce îi permite in 1913 să localizeze un depozit de cupru la Bor în Iugoslavia. Este prima descoperire a unui zăcământ metalic nemagnetic prin metode pur geofizice.

 

 

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share