Calendar științific: 2 Mai 2015

2 Mai

IngresDeathOfDaVinci 2 mai

În data de 2 Mai 1519 se stingea din viață, la Clos Luce, cea mai luminată minte a Renașterii, marele Leonardo da Vinci. Se spune că însuși regele Francisc I, cu care Leonardo era prieten foarte bun, l-ar fi ținut de mână până în ultima clipă. Giorgio Vasari menționează că în ultimele zile, simțindu-și sfârșitul aproape, Leonardo a chemat un preot pentru a se spovedi și împărtăși. Conform dorinței sale, 60 de cerșetori au însoțit cortegiul funerar. Fiecare din aceștia a fost răsplătit cu o sumă de bani stabilită în prealabil de Leonardo. Artist și inginer desăvârșit, Leonardo a lăsat umanității deopotrivă opere de artă de o valoare inestimabilă și creații inginerești remarcabile, ce au dus la un avans tehnologic al societății, fără precedent și inimaginabil la acea dată, știute fiind limitările impuse de Biserica catolică tezelor științifice.

În 2 mai 1800, chimistul englez William Nicholson a reușit, pentru prima dată, să realizeze o reacție chimică cu ajutorul electricității. Efectul a fost descoperit când firele de la bateria care era folosită ( pila voltaică a lui Allesandro Volta) a căzut în apă și au observat că se dehajă gaze. La o examinare mai atentă s-a observat că la electrodul pozitiv (anod) se degaja oxigen iar la cel negativ (catod) se degaja hidrogen. Astfel s-a descoperit electroliza apei.

În data de 2 mai 1860 se năștea Sir William Bayliss, fiziolog englez care a descoperit, împreună cu Ernest H. Starling, în 1902, primul hormon. Au inventat termenul hormone plecând de la cuvântul grecesc hormon – ceea ce pune în mișcare. 

În 2 mai 17775, Benjamin Franklin termina primul studiu științific asupra Curentului Golfului ( Gulf stream ). 

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share