Calendar științific: 19 iunie 2015

19 iunie19 iunie Blaise_Pascal_1423

 

Pe 19 iunie 1623 se năștea Blaise Pascal, matematician, fizician și filosof francez având contribuții în numeroase domenii ale științei, precum construcția unor calculatoare mecanice, considerații asupra teoriei probabilităților, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune și vid. În urma unei revelații religioase în 1654, Pascal abandonează matematica și științele exacte și își dedică viața filozofiei și teologiei. În onoarea contribuțiilor sale în știință numele Pascal a fost dat unității de măsură a presiunii, precum și unui limbaj de progamare.

Pe 19 iunie 1897 se năștea Sir Cyril Norman Hinshelwood, chimist britanic, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1956). Acesta a lucrat mai mult pe ratele de reacție și mecanismul reacțiilor chimice, în special cele dintre oxigen și hidrogen care duc la formarea de apă.

Pe 19 iunie 1922 se năștea Aage Niels Bohr, fizician danez, fiul lui Margrethe și Niels Bohr. Crescând printre fizicieni ca Wolfgang Pauli și Werner Heisenberg, a devenit el însuși un important specialist în fizica nucleară, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1975. În 1946, a devenit asociat la Institutul Niels Bohr de fizică teoretică de la Universitatea Copenhaga. A fost director al Institutului din 1963 până în 1970.

 

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share