Calendar științific: 13 iulie 2015

13 iulie

13 iulie Ernő_Rubik

Pe 13 iulie 1944 se năștea Ernő Rubik, arhitect și profesor de desen maghiar, devenit celebru prin crearea Cubului lui Rubik în anul 1974. Prin exportul jucăriei inventate, ajunge primul milionar din blocul comunist. Numit inițial „Cubul Magic” de către inventatorul său, Ernő Rubik, a fost redenumit „Cubul lui Rubik” de compania Ideal Toys în 1980 și a câștigat premiul special pentru Cel mai bun joc problemă la Jocul Anului în Germania. Este considerată a fi cea mai bine vândută jucărie din lume, cu peste 300.000.000 de cuburi vândute în lume până în 2005.
Într-un cub Rubik clasic, fiecare din cele șase fețe este acoperită cu 9 etichete, colorate în una din șase culori (în mod tradițional alb, galben, portocaliu, roșu, albastru și verde). Un mecanism de pivoți permite rotirea independentă a fiecărei fețe, și astfel amestecarea culorilor. Pentru rezolvarea jocului, fiecare față trebuie să aibă o singură culoare.

Pe 13 iulie 1836 se năștea Stanislao Cannizzaro, chimist italian, cunoscut în special pentru reacția chimică ce îi poartă numele (reacția Canizzaro). A fost profesor de chimie la universitățile din Genova și Roma.

Pe 13 iulie 1527 se năștea John Dee, matematician, astronom, astrolog, ocultist și consilier al reginei Elisabeta I. Dee este de origine galeză. Și-a dedicat o mare parte a vieții sale studiului alchimii, divinației și filosofiei ermetice.
Dee s-a aventurat în lumea științei și magiei ca și cum acestea nu ar fi fost deosebite. Fiind unul dintre cei mai învățați oameni din vremea lui, Dee a fost invitat pentru a preda algebra avansată la Universitatea din Paris pe când nu împlinise douăzeci de ani. Dee a fost un promotor fervent al matematicii și astronom respectat, precum și un expert de frunte în navigație, el învățând pe mulți dintre aceia care au făcut din Anglia o țară a marilor descoperiri geografice.
Simultan cu aceste eforturi, Dee s-a cufundat în lumea magiei, astrologiei și ermetismului. A dedicat mult timp și efort în ultimii treizeci de ani ai vieții sale pentru a încerca să comunice cu îngerii, în scopul de a învăța limbajul universal al creației și de a aduce unitatea preapocaliptică a omenirii. Ca student al neoplatonismului renascentist al lui Marsilio Ficino, Dee nu a făcut distincție între cercetarea sa matematică și investigațiile sale asupra magiei ermetice, invocarea îngerilor și prezicerea viitorului. În schimb, el a considerat că toate activitățile sale constituie diferite fațete ale aceleiași căutări: căutarea unei înțelegeri transcendentale a formelor divine care stau la baza lumii vizibile, pe care Dee le-a numit „adevăruri pure”.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share