Brigada diverse – Răp(i)te


12-13 august 2020
M-am regăsit. Părăsisem luntrea cuvântului tainic.
La 7 ani nu știi nimic. La 10 ai o vagă primă părere că exiști. La 16 te apuci să împrăștii vorba de colo-colo că ființezi. La 23 faci greșeli. În 2003. Cu poliptoton…. Că Noua Zeelandă îi putea duce dorul. Persoana banală atunci.
Metagrama de azi o notez. Peste câteva săptămâni o s-o uit.
Stăteam depopulat de rezon. Un gol. Ah! Corespondențele din glavă (sigur mă voi strâmba mult mai devreme), chiar bănuite a fi pure fabulații, mi-au adus după lilieci și romii: La țigănci. Mai mult pentru mine: ,,Știi cine…?” Ian Eliade. După primele rânduri se pune de nuci………, de palat, grădini… Visate. Sau….
Suspensia…. Vreo 20 de minute de lectură. Tudești. Ca Hildegard.
Trei una după alta…. Stați că mi-am bătut potseg în talpă. Zi-le să le zici ălora din Noua Zeelandă. Cum? Că-i un amestec…. După poftalnica româncă, suta de ide a șefei executivului, curată lacrimă – C romanul numeral -, fără urmă de maori sau non-maori prinși cu virusu-n plasmă. După fatalele două următoare, amărăciune. Se munciră degeaba. Însă o nație puternică nu cedează niciodată. De la capăt. Nimeni la muncă, nimeni la școală!
Ăia din Thailanda nu! La cușcă. La hexaedru regulat. Ăia micii. Poate le scapă măcar generația 3-4 ani.
Ia să luăm noi din atmosferă toate substanțele, toate microorganismele, toate. Ni s-o strânge de-un cheag de sânge, de-o hipoxie? Cianoză? Anoxie? Șanse-ar fi. Așa că e opțională masca, nu învinuita de serviciu. Să vă faceți chirurgi. După opt ore de operație….
Insularii pândiți. Europenii ferice. Lor vitma le bate la ușă minimal. După ,,Primiți cu Covidul?”, i se trântește portalu-n nas. Cât de?
Sper la iluminare. La pamet și cautelă. La neîncredere. Fie institut, celebru colegiu sau orice alt test statistic. Să vedeți cum descoperiră nescari parisieni secretele. Redându-le integral.
,,Risc redus: livrări / servicii de curierat (1), mâncare comandată de la restaurant (2), cumpărat combustibil (2), practicare tenis (2), mersul la camping (2)
Risc redus / moderat: mersul la cumpărături (alimente) (3), plimbări / plimbări cu bicicleta în compania altora (3), practiare golf (3), cazare două nopți la un hotel (4), timp petrecut în sala de așteptare a unei clinici (4), mers la bibliotecă sau muzeu (4), iei masa pe terasa unui restaurant (4), plimbări în zone aglomerate ale orașului (4), o oră petrecută într-un parc pentru copii (4)
Risc moderat: cină cu un prieten (5), participarea la un grătar într-o curte (5), mersul la plajă (5), mersul la cumpărături într-un mall (5), participarea copiilor la cursuri (6), o săptămână de lucru la birou (6), mersul la o piscină publică (6), invitarea unei persoane în vârstă în casă (6)
Risc moderat / ridicat: mersul la salonul de coafură (7), a lua masa, în interiorul unui restaurant (7), a participa la o nuntă sau la o ceremonie funerară (7), a călători cu avionul (7), a juca baschet (7), a juca fotbal (7), îmbrățișare sau strânsul mâinii unui prieten (7)
Risc ridicat: a lua masa la bufet (8), sesiune de antrenament la sală (8), mersul într-un parc de distracții (8), mersul la cinema (8), participarea la un concert cu număr mare de spectatori (9), mersul pe stadion (9), participarea la o ceremonie religioasă cu peste 500 de persoane (9), mersul la bar (9)”

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share